Challe

Een Oost-Europese vorm van een brioche.

Challe (of challah in het Engels) is een gevlochten brood dat tijdens de Joodse feestdagen gegeten wordt. Aangezien ik nog nooit echt een brood gevlochten heb, besloot ik het hier maar simpel te houden. Je kunt het brood namelijk nog veel vaker vlechten. Het recept voor dit brood komt uit het boek Baking with Julia. Ik heb het recept gehalveerd. Ook heb ik de hoeveelheid broodmeel aangepast, omdat het bij mij heel nat bleef (dit heb ik aangepast in dit recept). Toen ik het brood aan het vlechten was, kwam ik erachter dat het in de breedte niet in onze oven ging passen. Ik heb het brood dus wat compacter gemaakt, waardoor het een ietwat vreemde vorm heeft gekregen. Maar goed, het brood zelf was lekker!

Probeer ook eens focaccia, knoflookbroodjes of monkey bread.

challah challe joods brood
Challe
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
1 brood

Ingrediënten

  • 15 gram ongezouten boter
  • 2,5 theelepel instant gist
  • 120 ml handwarm water
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram ongezouten boter
  • 120 ml volle melk
  • 1/2 eetlepel honing
  • 1 1/4 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 450 gram wit broodmeel

Voor de bovenkant

  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • Naar smaak grof zout

Bereidingswijze & foto's

  1. Smelt de 15 gram boter. Vet er een grote kom mee in (hier gaat het deeg straks in rijzen). Bewaar de rest.

  2. Snij de rest van de boter in blokjes en meng met de melk in een steelpannetje. Verwarm totdat de boter gesmolten is. Haal de pan van het vuur. Giet het mengsel in een grote kom (niet degene waar je het deeg in gaat laten rijzen). Voeg de suiker, de honing en het zout toe. Roer door elkaar totdat de suiker opgelost is. Laat afkoelen totdat het zeker niet meer heet is (handwarm). Challah - 01 Challah - 04 Challah - 05

  3. Meng de gist met de bloem in een kom. Klop de eieren door het botermengsel. Challah - 07

  4. Gebruik een mixer met een deeghaak om het eimengsel te kneden. Voeg 350 gram van het bloemmengsel toe en meng drie minuten op een lage snelheid (of totdat de bloem opgelost is). Voeg de rest van de bloem toe terwijl je blijft mixen. Mix dan nog eens 8 – 10 minuten tot een soepel, zacht en elastisch deeg. Challah - 12 Challah - 13

  5. Kneed het deeg in een bal en leg het in de kom die je ingevet hebt. Bestrijk de bovenkant met nog wat gesmolten boter. Bedek de kom met plastic folie en laat 60 – 90 minuten rijzen of totdat het deeg verdubbeld is. Duw het deeg terug (je haalt zo de lucht uit het deeg) en laat nog eens rijzen totdat het deeg verdubbeld is in omvang (45 – 60 minuten). Challah - 14 Challah - 17 Challah - 19

  6. Beleg een bakplaat met bakpapier.

  7. Sla het deeg nog een keer terug en leg het op een met bloem bestoven werkblad. Verdeel het deeg in drie stukken. Rol elk stuk deeg in een langwerpige rol van ongeveer 40 cm. Challah - 22 Challah - 24 Challah - 26

  8. Duw aan één kant de stukken samen, dit is het begin van het brood. Vlecht het brood nu naar beneden toe. Duw de deegstukken aan het einde weer samen. Leg het brood op de bakplaat. Bedek met een theedoek en laat nog eens 40 minuten rijzen op kamertemperatuur. Challah - 29 Challah - 30 Challah - 33 Challah - 36 Challah - 41

  9. Verwarm de oven voor op 190°C.

  10. Klop het ei los en meng het met de melk. Bestrijk de bovenkant van het brood met het mengsel. Laat 5 minuten staan en bestrijk het brood dan nog eens met het mengsel. Bestrooi met sesamzaad (of maanzaad) en wat grof zout. Bewaar het eimengsel om het brood tijdens het bakken nogmaals te bestrijken. Challah - 43 Challah - 46 Challah - 49 Challah - 51 Challah - 52

  11. Zet het brood in de oven en bak het voor 20 minuten. Bestrijk het brood dan op de plekken waar wit deeg te zien is. Zet het brood weer terug en bak dan nog 15 – 20 minuten of totdat je een goudbruin brood hebt dat hol klinkt als je op de onderkant klopt.

  12. Laat het brood helemaal afkoelen voordat je het snijdt. Bewaar het in een plastic zak. Op deze manier is het twee dagen houdbaar. Je kunt het brood ook, goed ingepakt, invriezen. Challah - 69 Challah - 76

Challah - 73

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten