Home Page › Diner ›
Veganistische Indiase dosa’s
Een veganistisch recept: Indiase pannenkoekjes met een vulling van kikkererwten en een currysaus met kokosnoot.
Ik moet toegeven dat ik sceptisch was over deze Daring Cook’s challenge. Een veganistisch recept: dosa’s zonder ei of boter en een vulling zonder vlees. Maar ik moet zeggen dat het me alles is meegevallen, sterker nog: het was heerlijk! Onze host deze maand was Debyi van Healthy vegan kitchen. Het recept komt uit ReFresh van Ruth Tal. Wij hebben de dosa’s gegeten met volkorenrijst.
Probeer ook eens paëlla met tilapiafilet, pilaurijst of wortelraita met pinda’s.
Ingrediënten
Voor de Dosa’s
- 120 gram bloem
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel kerriepoeder
- 125 ml sojamelk
- 175 ml water
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de vulling
- 5 teentjes knoflook, in stukjes
- 1, in stukjes ui
- 1, in blokjes wortel
- 1, in blokjes paprika
- 1 rode chilipeper
- 2 eetlepels gemalen komijn
- 1 eetlepel oregano
- 1 eetlepel zeezout
- 1 eetlepel (of kurkuma) tumeriek
- 2 blikken (van 400 gram) kikkererwten
- 125 gram tomatenpuree
Voor de saus
- 1 ui, in stukjes
- 2 teentjes knoflook, in stukjes
- 3 tomaten, in blokjes
- ½ theelepel gemalen komijn
- ¾ theelepel zeezout
- 3 eetlepels kerriepoeder
- 3 eetlepels bloem
- 750 ml groentebouillon
- 500 ml kokosmelk
Om te serveren
- 4 eetlepels geraspte kokosnoot
- 1, in slierten (met de dunschiller) wortel
- 250 gram Rijst
Bereidingswijze & foto's
-
Begin met de currysaus. Zet een sauspan of wokpan op het vuur en voeg de ui en knoflook toe. Roerbak voor 5 minuten of totdat de ui zacht is.
-
Voeg de kruiden toe, roerbak voor een minuut.
-
Voeg de bloem toe en roerbak voor nog een minuut.
-
Gebruik een garde terwijl je langzaam de bouillon toevoegt. Blijf kloppen om klonten te voorkomen.
-
Voeg de kokosmelk en tomaten toe en roer door elkaar.
-
Breng aan de kook en laat een half uur sudderen.
-
Maak ondertussen de vulling. Zet een wokpan of sauspan op het vuur en voeg de knoflook, groenten en kruiden toe. Roerbak totdat de groenten zacht zijn (ongeveer 10 minuten).
-
Pureer de kikkererwten met een pureestamper of in een keukenmachine. Voeg toe aan het groentenmengsel en roer de tomatenpuree erdoorheen. Verwarm tot het geheel heet is en haal de pan van het vuur. Leg een deksel op de pan.
-
Kook de rijst gaar.
-
Maak de dosa’s. Meng de droge ingrediënten in een kom.
-
Schenk langzaam de sojamelk erbij terwijl je blijft kloppen met een garde. Voeg het water toe en klop opnieuw.
-
Zet een bakpan met anti-aanbaklaag op het vuur en voeg een theelepel olijfolie toe. Laat goed heet worden en voeg dan 2 eetlepels van het beslag toe, draai de pan om het beslag over de pan te verdelen. Draai de dosa, als de bovenkant droog is, om. Bak zo de dosa’s (8 in totaal) totdat je beslag op is.
-
Vul de dosa’s met de kikkererwtenvulling en rol ze op. Serveer met de rijst, en de currysaus. Besprenkel met de geraspte kokosnoot. Smakelijk eten!
1 reactie
• Mary op 14 September 2009 ∞