Home Page › Diner ›
Polentapizza met geroosterde groenten
Een heerlijke pizza met een bodem van gebakken polenta.
Polenta is een soort griesmeel gemaakt van maïs. Het leek me een leuk idee om het te gebruiken voor het maken van een pizzabodem. Na wat gezocht te hebben op Google, zag ik dat de meeste mensen dezelfde methode gebruiken. Je stopt de polenta met melk in een pan, brengt het aan de kook en kookt tot het genoeg is ingedikt. Vervolgens spreid je het uit over een bakplaat, bakt het 20 – 30 minuten in de oven, belegt hem met pizzatopping en bakt hem nog eens tot de kaas gesmolten is. Het is even wat werk, maar je hoeft minder lang te wachten dan bij het maken van een pizza van brooddeeg. Dit is perfect als je een keer wat anders wilt dan de traditionele pizzabodem of als je een gluten-intolerantie hebt.
Ik was positief verrast door de uitkomst van deze bodem. Ik had verwacht dat het de structuur zou hebben van aardappelpuree. Het was niet zo krokant als een pizza van brooddeeg, maar wel stevig (je kunt er makkelijk stukken van snijden en op een bord schuiven). De pizzatopping kun je zelf verzinnen, doe erop wat je lekker vindt. Wij hebben de groenten geroosterd, maar dit kost wel wat meer tijd (omdat je de oven ook nodig hebt voor het bakken van de polenta). Je zou er ook voor kunnen kiezen om de groente te bakken in de pan, dan hoef je niet te wachten. Maak deze pizza vegetarisch door de salami weg te laten. Deze pizza is genoeg voor 4 personen als je er nog wat bij serveert (bijvoorbeeld een salade). Probeer ook eens miniquiche met geroosterde groenten, boekweitpannenkoeken met spinazie of een pizza van brooddeeg.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 150 gram polenta
- 750 ml melk
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de geroosterde groente
- 1/2 wortel
- 1/2 courgette
- 1 groene paprika
- 125 gram champignons
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- Versgemalen zout en peper
Voor de pizzatopping
- 75 gram jong belegen kaas
- 1 blikje tomatenpuree (7 gram)
- 5 cherrytomaten
- 6 plakjes salami
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 theelepel olijfolie
- Om te serveren Parmezaanse kaas
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 190°C. Beleg een bakplaat met bakpapier.
-
Meng de polenta met de peper en het zout in een pan. Schenk de melk erbij en zet de pan op het vuur. Breng aan de kook terwijl je de hele tijd blijft roeren. De polenta moet ongeveer 4 – 5 minuten koken (blijf roeren!) of totdat hij zo dik is als dikke aardappelpuree. Haal de pan van het vuur, roer de olijfolie erdoorheen. Schep de polenta op de bakplaat en verspreid met een spatel in een groot vierkant (of een grote cirkel, wat je zelf wilt) van ongeveer 20 bij 20 cm. Zorg dat je het mengsel evenredig verdeelt en duw de randen gelijk met de spatel. Zet de polenta in de oven en bak voor 20 – 25 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Haal hem dan uit de oven, schuif op een rooster en laat afkoelen. Verhoog de oventemperatuur naar 200°C.
-
Maak ondertussen de groenten schoon en snij alles in blokjes of reepjes. Meng in een bak en besprenkel met de olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Meng door elkaar en verspreid op de bakplaat. Rooster de groente voor 10 – 15 minuten in de oven of totdat ze zacht zijn en lichtjes bruin beginnen te worden. Haal uit de oven en zet apart. Laat de oven aan staan.
-
Smeer de polentabodem in met de tomatenpuree (doe dit net voordat de pizza de oven in gaat, anders kan de bodem vochtig worden). Beleg met de kaas en de salami (hou de randen vrij). Verdeel de groenten eroverheen en beleg met de cherrytomaatjes (eventueel gehalveerd). Bestrooi met de oregano. Besprenkel de randen met de olijfolie. Zet de pizza terug in de oven en laat 10 – 15 minuten staan of totdat de kaas gesmolten is. Serveer met geraspte Parmezaanse kaas.
Er zijn nog geen reacties.