Home Page › Diner ›
Mughlai kip
Een romige en kruidige curry met kip.
Het recept voor deze curry is gebaseerd op de ‘Mughlai chicken’ uit Nigella’s Feest. Het is een heerlijke curry die je kunt maken zonder dat je de kip hoeft te marineren. Nigella gebruikt kippendijen, maar wij hadden helaas alleen nog wat kipfilet, dus hebben we dat gebruikt. Ook hebben we de curry aangevuld met paprika en wortel, helemaal niet authentiek, maar wel lekker! Als je de groente er niet bij doet, zou ik meer kip gebruiken. De koffiemelk kun je ook vervangen door kookroom.
Verse gember bewaren wij altijd in stukken van 2 cm in de vriezer (goed ingepakt). Je kunt het zo én lang bewaren én het raspt een stuk makkelijker. Wij hebben de komijn en koriander (de hele zaden) eerst geroosterd in een pan zonder boter of olie en ze daarna fijngemalen in de vijzel (dit maakt ze extra aromatisch). Nigella geeft als tip om deze curry een dag van tevoren te maken, dan kunnen de smaken goed intrekken. Probeer ook eens Rogan Josh, Madras of kip Korma.
Ingrediënten
- 2 (350 gram) kipfilets
- 1 kaneelstokje
- 2 laurierbladeren
- 4 kruidnagels
- 4 eetlepels olijfolie
- 2 uien
- 1 groene paprika
- 150 gram wortel
- 250 ml Griekse yoghurt
- 250 ml kippenbouillon
- 125 ml koffiemelk
- 100 gram gele rozijnen
- 1 theelepel garam masala
- 1 theelepel zout
- 75 gram amandelschaafsel
Voor de currypasta
- 2,5 cm verse gember
- 4 teentjes knoflook
- 2 theelepels gemalen komijnzaad
- 1 theelepel gemalen korianderzaad
- 1 verse chilipeper
- 5 kardemompeulen
- 4 eetlepels gemalen amandelen
- 125 ml water
Deze curry is heerlijk met een Indiase mangosalade en naan.
Bereidingswijze & foto's
-
Schil de gember en rasp hem in de kom van een vijzel of in de keukenmachine. Pel de teentjes knoflook en stop ze bij de gember. Ontzaad de chilipeper en snij in ringen, stop ze bij de gember en knoflook. Stop er vervolgens het komijn- en korianderzaad bij. Pel de kardemompeulen en haal de zwarte zaadjes eruit. Stop die bij het gembermengsel. Maal met een vijzel tot een pasta. Voeg de gemalen amandelen en het water toe en roer door elkaar. Zet apart.
-
Snij de kipfilet in stukjes. Schil de wortel en snij in reepjes. Was de paprika, ontzaad ‘m en snij in blokjes. Pel de ui en snij in blokjes.
-
Verhit de olie in een wokpan. Laat goed heet worden en voeg de kipfiletstukjes toe. Bak ze snel op hoog vuur aan allebei de kanten lichtbruin. Haal de kipfilet uit de pan en zet apart.
-
Voeg de laurierbladeren, kaneelstokjes en kruidnagels toe aan de olie en roerbak op laag vuur voor een minuut (blijf goed roeren zodat ze niet aanbranden).
-
Voeg de ui toe en bak voor een paar minuten, totdat de ui zacht is. Voeg dan de paprika en wortel toe en roerbak opnieuw voor een paar minuten op middelhoog vuur.
-
Voeg de currypasta toe. Roer door elkaar en roerbak tot het geheel kleur begint te krijgen. Voeg dan de yoghurt toe (in twee delen). Roer door elkaar.
-
Voeg de bouillon, koffiemelk en rozijnen toe. Roer door elkaar en voeg dan de kip toe.
-
Voeg de garam masala en het zout toe. Kook de curry voor ongeveer 15 minuten. Schep hem in een kom.
-
Rooster het amandelschaafsel in een pan zonder boter of olie totdat ze bruin beginnen te kleuren. Schep over de curry. Serveer de curry met rijst.
2 Reacties
• Thea op 30 June 2011 ∞
• Janna op 26 February 2012 ∞