Maïspolenta met auberginesaus

Polenta, gemaakt van verse maïs, met een auberginesaus.

Weer een lekker recept van Ottolenghi. En weer had ik dit gerecht eerst gezien bij Caroline. De combinatie van de zoute feta, zoete maïs en zoetzure auberginesaus is erg geslaagd. Arjan vond het niet heel lekker, maar die houdt ook niet van maïs (de auberginesaus vond hij wel erg lekker). Ik denk niet dat ik dit gerecht nog een keer zou maken zoals het hier beschreven staat, niet omdat het niet lekker is, maar omdat ik het snijden van de maïs echt een rotkarweitje vond (het schoot alle kanten op). De volgende keer probeer ik het denk ik met diepvriesmaïs.

Probeer ook eens Ottolenghi’s verrassende tatin, wokschotel met aubergine en hoisinsaus of geroosterde maïskolven.

aubergine ottolenghi polenta tomatensaus verse maïs
Maïspolenta met auberginesaus
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

  • 6 maïskolven
  • 500 ml water
  • 40 gram boter
  • 200 gram feta
  • 1/4 theelepel zout
  • naar smaak zwarte peper

Voor de auberginesaus

  • 150 ml olijfolie
  • 1 aubergine
  • 2 theelepels tomatenpuree
  • 4 eetlepels witte wijn
  • 200 gram tomatenblokjes
  • 100 ml water
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel suiker
  • 2 theelepels gedroogde oregano

Bereidingswijze & foto's

  1. Was de aubergine, snij de uiteinden eraf en snij in blokjes van 2 centimeter. Maïspolenta met auberginesaus - 002

  2. Verhit de olie in een grote pan en bak de aubergine 15 minuten op middelhoog vuur goudbruin terwijl je regelmatig roert. Giet er daarna zoveel mogelijk olie af (ik heb dit met keukenpapier gedaan). Maïspolenta met auberginesaus - 004 Maïspolenta met auberginesaus - 007 Maïspolenta met auberginesaus - 010

  3. Voeg de tomatenpuree toe aan de aubergine en bak 2 minuten. Voeg dan de wijn toe en laat 1 minuut koken. Maïspolenta met auberginesaus - 011 Maïspolenta met auberginesaus - 013

  4. Voeg de tomatenblokjes (vers of uit blik), het water, het zout, de suiker en de oregano toe en roer door elkaar. Laat de saus 5 minuten pruttelen. Zet apart en verwarm weer als de polenta bijna klaar is. Maïspolenta met auberginesaus - 014 Maïspolenta met auberginesaus - 015 Maïspolenta met auberginesaus - 017

  5. Haal ondertussen de bladeren en zijden draden van de maïskolven af. Hak de punt en de steel eraf. Zet elke kolf rechtop op een snijplank en snij de korrels van de kolven af. Je hebt in totaal 550 gram nodig. Maïspolenta met auberginesaus - 005 Maïspolenta met auberginesaus - 006

  6. Stop de maïskorrels in een pan en overgiet ze met 500 ml water. Breng aan de kook en laat 12 minuten op laag vuur koken. Schep de korrels met een schuimspaan uit het water (bewaar het kookvocht) en in een keukenmachine. Maal de maïs in de keukenmachine fijn en voeg eventueel wat kookvocht toe als het te droog is. Maïspolenta met auberginesaus - 008 Maïspolenta met auberginesaus - 019 Maïspolenta met auberginesaus - 021 Maïspolenta met auberginesaus - 022 Maïspolenta met auberginesaus - 024

  7. Stop de maïspuree weer in de pan bij het kookvocht. Breng aan de kook en laat 10 – 15 minuten koken terwijl je blijft roeren. De puree heeft nu de consistentie van aardappelpuree. Maïspolenta met auberginesaus - 026

  8. Verbrokkel de feta en snij de boter in blokjes. Voeg met het zout en de peper toe aan de puree en roer door elkaar. Laat nog 2 minuten zachtjes koken. Maïspolenta met auberginesaus - 027 Maïspolenta met auberginesaus - 029 Maïspolenta met auberginesaus - 030

  9. Verdeel de polenta over vier diepe borden en schep de warme auberginesaus in het midden.

Maïspolenta met auberginesaus - 034

1 reactie

  1. Leuk dat je het ook gemaakt hebt. Wij vonden het lekker, maar niet zijn allerlekkerste recept. Heb je de pompoentaart met wortel en geitenkaas al op je planning staan? Dat is weer een goddelijk recept. Best veel werk,maar echt de moeite waard! groeten, Caroline

    caroline brouwer op 11 October 2012

Reactie achterlaten