Home Page › Diner ›
Maïspolenta met auberginesaus
Polenta, gemaakt van verse maïs, met een auberginesaus.
Weer een lekker recept van Ottolenghi. En weer had ik dit gerecht eerst gezien bij Caroline. De combinatie van de zoute feta, zoete maïs en zoetzure auberginesaus is erg geslaagd. Arjan vond het niet heel lekker, maar die houdt ook niet van maïs (de auberginesaus vond hij wel erg lekker). Ik denk niet dat ik dit gerecht nog een keer zou maken zoals het hier beschreven staat, niet omdat het niet lekker is, maar omdat ik het snijden van de maïs echt een rotkarweitje vond (het schoot alle kanten op). De volgende keer probeer ik het denk ik met diepvriesmaïs.
Probeer ook eens Ottolenghi’s verrassende tatin, wokschotel met aubergine en hoisinsaus of geroosterde maïskolven.
Ingrediënten
- 6 maïskolven
- 500 ml water
- 40 gram boter
- 200 gram feta
- 1/4 theelepel zout
- naar smaak zwarte peper
Voor de auberginesaus
- 150 ml olijfolie
- 1 aubergine
- 2 theelepels tomatenpuree
- 4 eetlepels witte wijn
- 200 gram tomatenblokjes
- 100 ml water
- 1/4 theelepel zout
- 1/4 theelepel suiker
- 2 theelepels gedroogde oregano
Bereidingswijze & foto's
-
Was de aubergine, snij de uiteinden eraf en snij in blokjes van 2 centimeter.
-
Verhit de olie in een grote pan en bak de aubergine 15 minuten op middelhoog vuur goudbruin terwijl je regelmatig roert. Giet er daarna zoveel mogelijk olie af (ik heb dit met keukenpapier gedaan).
-
Voeg de tomatenpuree toe aan de aubergine en bak 2 minuten. Voeg dan de wijn toe en laat 1 minuut koken.
-
Voeg de tomatenblokjes (vers of uit blik), het water, het zout, de suiker en de oregano toe en roer door elkaar. Laat de saus 5 minuten pruttelen. Zet apart en verwarm weer als de polenta bijna klaar is.
-
Haal ondertussen de bladeren en zijden draden van de maïskolven af. Hak de punt en de steel eraf. Zet elke kolf rechtop op een snijplank en snij de korrels van de kolven af. Je hebt in totaal 550 gram nodig.
-
Stop de maïskorrels in een pan en overgiet ze met 500 ml water. Breng aan de kook en laat 12 minuten op laag vuur koken. Schep de korrels met een schuimspaan uit het water (bewaar het kookvocht) en in een keukenmachine. Maal de maïs in de keukenmachine fijn en voeg eventueel wat kookvocht toe als het te droog is.
-
Stop de maïspuree weer in de pan bij het kookvocht. Breng aan de kook en laat 10 – 15 minuten koken terwijl je blijft roeren. De puree heeft nu de consistentie van aardappelpuree.
-
Verbrokkel de feta en snij de boter in blokjes. Voeg met het zout en de peper toe aan de puree en roer door elkaar. Laat nog 2 minuten zachtjes koken.
-
Verdeel de polenta over vier diepe borden en schep de warme auberginesaus in het midden.
1 reactie
• caroline brouwer op 11 October 2012 ∞