Limburgs zuurvlees

Of, op z'n Limburgs: zoervleisj!

Ook al ben ik opgegroeid in een stukje Brabant dat grenst aan Limburg, zuurvlees heb ik eigenlijk nooit gegeten. Het klinkt natuurlijk ook niet echt aantrekkelijk, dus dat zal misschien de reden zijn. Ik wilde het toch graag een keer proberen en vond een recept in ‘Kookschrift van een Kookgek 4′ van Joop Braakhekke. Ik heb zijn recept grotendeels aangehouden (al is het lastig als in een recept staat ‘enkele plakken peperkoek’), maar wel de extra suiker weggelaten (hij voegt er nog twee eetlepels suiker aan toe) en we hebben ervan gesmuld! Het is wel heel belangrijk dat je de smaken goed in de gaten houdt, genoeg peper en zout toevoegt en goed let op de balans tussen zoet en zuur. Oorspronkelijk werd dit gerecht bereid met paardenvlees.

Probeer ook eens rundvleesstoofschotel met bier, stroganoff of goulash.

limburg peperkoek perenstroop stoofvlees zoervleisj zuurvlees
Limburgs zuurvlees
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
6 personen

Ingrediënten

  • 1 kilo braadlappen
  • 2 uien
  • 3 sjalotjes
  • 15 gram bakboter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels perenstroop
  • 2 plakjes peperkoek
  • Versgemalen zout en peper
  • 2 theelepels maïzena

Voor de marinade

  • 100 ml azijn
  • 750 ml water
  • 125 ml rode wijn
  • Versgemalen peper
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 kruidnagels

Bereidingswijze & foto's

  1. Begin een dag eerder met de marinade. Meng de ingrediënten voor de marinade door elkaar in een flinke bak. Snij het vlees in blokjes en voeg toe aan de marinade. Sluit de bak af met een deksel (of met folie) en laat het vlees in de koelkast 24 uur marineren. Zuurvlees - 002 Zuurvlees - 007 Zuurvlees - 008

  2. Haal het vlees met een schuimspaan uit de marinade en dep het goed droog. Zuurvlees - 012 Zuurvlees - 013

  3. Pel de uien en de sjalotjes en snij in stukjes.

  4. Verhit de boter met de olijfolie in een braadpan. Braad het vlees rondom goed bruin. Voeg de uien en de sjalotjes toe en bak even mee. Zuurvlees - 015

  5. Giet de helft van de marinade bij het vlees (de rest heb je niet nodig). Voeg de stroop, het zout en de peperkoek toe. Zuurvlees - 017 Zuurvlees - 019 Zuurvlees - 022 Zuurvlees - 025

  6. Breng het mengsel aan de kook, draai het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat een uur of twee stoven of totdat het vlees bijna uiteenvalt.

  7. Meng de maïzena met wat water en roer er een papje van. Voeg toe aan het vlees en breng aan de kook, laat koken totdat de saus gebonden is (voeg eventueel nog wat maïzena toe). Zuurvlees - 031 Zuurvlees - 035

  8. Serveer het zuurvlees met friet, brood of bijvoorbeeld rijst.

Zuurvlees - 054

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten