Jambalaya

Een heerlijk vegetarisch rijstgerecht. Dit gerecht is aan te passen aan je eigen smaak, je kunt er dus ook een niet-vegetarische versie van maken.

De rijst in dit gerecht wordt samen met de groenten gestoomd. Je behoudt dus alle smaken en vitaminen.

Jambalaya is een gerecht dat je op ontzettend veel manieren kunt maken. Je kunt toevoegen wat je lekker vindt en weglaten wat je er niet in wil. Zo kun je de peper weglaten als je niet van pittig houdt. Of bijvoorbeeld maïs toevoegen in plaats van erwten. Voor een vleesversie kun je 225 gram chorizo (in blokjes) toevoegen. Ook kun je een visversie maken door er 450 gram rauwe garnalen aan toe te voegen.

Experimenteer ook eens met de kruiden die je toevoegt. Zo kun je bijvoorbeeld een Oosterse Jamabalaya maken door wat kerrie en tumeriek (kurkuma) toe te voegen. Verse kruiden toevoegen is ook erg lekker, probeer bijvoorbeeld eens basilicum. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Kijk ook eens bij kip in Parmezaanse kaas, kerrierijst met kokos of gebakken rijst.

avondeten bleekselderij jambalaya paprika rijst rijstgerecht rijstgerechten
Jambalaya
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

  • 50 gram boter
  • 1 gele paprika
  • 1 rode paprika
  • 1 ui (rood of wit)
  • 2 stengels bleekselderij
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 3 tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 100 gram rijst
  • 750 ml bouillon
  • 75 gram erwten
  • 2 eetlepels Provençaalse kruiden
  • zout en peper naar smaak

Bereidingswijze & foto's

  1. Snijd de bleekselderij in de lengte doormidden en snij ze in kleine stukjes.

  2. Snijd ook de knoflook, rode peper, ui en paprika in blokjes.

  3. Ontdoe de tomaten van hun zaadjes (lees hier hoe) en snij ze in blokjes.

  4. Smelt de boter in een braadpan of een hoge hapjespan (waar wel een deksel op kan). 3216853351_62292226c21

  5. Bak de paprika, ui, bleekselderij en peper voor 3 minuten terwijl je roert.

  6. Voeg de tomaten en tomatenpuree (of ketchup) toe en roer door elkaar.

  7. Zet de bouillon klaar.

  8. Voeg de (ongekookte) rijst toe en roer door elkaar. 3217711946_f32be3a3f21

  9. Voeg de bouillon toe. Bestrooi met zout en peper en de Provençaalse kruiden. 3217714198_b4c474b7581

  10. Zet een deksel op de pan en laat zachtjes koken.

  11. Voeg na 15 – 20 minuten de erwten toe. Als je chorizo of garnalen wilt toevoegen, doe dat dan nu. 3217714668_6aed6397d61

  12. Kook het geheel nog 5 – 7 minuten totdat de rijst helemaal gaar is.

3217720726_3234412b5a1

2 Reacties

  1. Hoi!

    Welke rijst is voor dit gerecht het meest geschikt? Pandan?

    groet, Hiske

    Hiske op 18 May 2012

  2. Hoi Hiske, wij hebben verschillende soorten gebruikt en het werkt altijd. Dus volgens mij moet het met Pandan prima lukken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 21 May 2012

Reactie achterlaten