Yoghurtlu kofta kebab

Pitabroodjes, tomatensaus, kofta en Griekse yoghurt zijn de belangrijkste ingrediënten voor deze Turkse klassieker.

Dit is een heerlijk, Turks gerecht, afkomstig uit Food from Plenty van Diana Henry. De kebab in combinatie met de zoete tomatensaus, zure yoghurt en het zachte brood, is echt geslaagd. Diana serveert dit gerecht in één grote schaal, maar aangezien wij het recept halveerden, heb ik het gewoon verdeeld over twee borden. Wij hebben trouwens het lamsgehakt vervangen door gemengd gehakt.

Probeer ook eens deze kruidige gehakttaart van Ottolenghi, Turkse linzensoep of falafel met knoflooksaus.

gehakt griekse yoghurt pitabrood tomatensaus Turks yoghurtlu kofta kebab
Yoghurtlu kofta kebab
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
4 personen

Ingrediënten

  • 800 gram lamsgehakt
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 theelepels gemalen komijn
  • 1 bosje verse peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 – 4 witte pitabroodjes
  • 350 gram Griekse yoghurt
  • 1,5 eetlepel pijnboompitten
  • snuf cayennepeper
  • handje verse munt

Voor de tomatensaus

  • 1 blik tomatenstukjes (400 gram)
  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode chilipeper
  • 2 theelepels lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels olijfolie
  • naar smaak zout en peper

Bereidingswijze & foto's

  1. Snij de ui voor de kebab heel fijn of rasp hem. Pel de knoflook en pers de teentjes uit. Hak de peterselie fijn.

  2. Stop het gehakt in een kom met de ui, knoflook, komijn, peterselie, zout en peper. Meng goed door elkaar en vorm er 24 ronde schijfjes van, iets kleiner dan de grootte van een golfbal. Leg op een bord, bedek met plastic folie en zet in de koelkast.

  3. Snij ondertussen de ui, knoflook en chilipeper voor de tomatensaus fijn. Stop in een pan met de rest van de ingrediënten voor de tomatensaus. Voeg 50 ml water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat het mengsel 20 – 30 minuten zachtjes koken. Het moet een dikke saus worden (maar niet zo dik als bijvoorbeeld chutney, voeg in dat geval wat meer water toe).

  4. Haal de kebab uit de koelkast. Rooster de pijnboompitten in een pan zonder boter of olie totdat ze goudbruin zijn.

  5. Verhit de olie in een bakpan en laat goed heet worden. Bak de gehaktschijven in de hete olie (6 stuks per keer) totdat beide kanten goudbruin zijn. Leg ze vervolgens op een bord. Als je ze allemaal gebakken hebt, stop je ze weer terug in de pan en zet je het vuur wat lager. Laat ze nu goed gaar worden van binnen (leg eventueel even een deksel op de pan). Dit duurt een paar minuten.

  6. Rooster je pitabroodjes of bak ze af in de oven. Scheur in stukken (of snij in driehoekjes). Hak de munt grof.

  7. Stop de saus in een grote, brede schaal. Verdeel de yoghurt eroverheen en leg vervolgens de kofta erop. Besprenkel met de pijnboompitten, cayennepeper (of paprikapoeder) en de verse munt. Steek de pitastukjes er aan de zijkanten tussen. Serveer meteen.

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten