Home Page › Diner ›
Hartige Marokkaanse taart
Een feestelijke Marokkaanse taart met filodeeg, pompoen, pistaches, cranberries, spinazie en hummus.
Dit is geen authentieke Marokkaanse taart, meer een taart met Marokkaanse smaken. Het is een heerlijk gerecht, wel even wat werk, maar het is het waard. Het is een recept van BBC Good Food en hij is eigenlijk bedoeld als een vegetarische optie voor kerst. Maar ook op andere momenten is hij natuurlijk heerlijk. Ik heb deze taart in de ochtend gemaakt en hem toen in de koelkast gezet. Vervolgens kun je hem, als je hem wilt gaan eten, in de oven bakken. Zorg dat je het filodeeg twee uur laat ontdooien voordat je het gebruikt, anders gaat het scheuren.
Probeer ook eens gevulde pompoen met linzen, veganistische Indiase dosa’s of preitaart met blauwe kaas.
Through a winter fairyland we go a-gliding
In a cotton-candy land of frozen charms
And the way the sleigh is slipping and a-sliding
Brings you sliding even closer in my arms
Ingrediënten
- 2 theelepel korianderzaad
- 2 theelepels komijnzaad
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 150 ml olijfolie
- 900 gram flespompoen
- 12 sjalotjes
- 4 cm verse gember
- 140 gram amandelen
- 140 gram pistaches
- 75 gram gedroogde cranberries
- 6 eetlepels heldere honing
- 225 gram verse spinazie
- 1 blik, 400 gram, uitgelekt kikkererwten
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel gemalen komijn
- 3 eetlepels citroensap
- 4 eetlepels verse koriander
- 100 gram boter
- 8 vellen filodeeg
- Optioneel partjes citroen
Voor de yoghurtsaus
- 200 gram Griekse yoghurt
- 6 eetlepels melk
- 3 takjes munt
- 2 – 3 eetlepels harissapasta
Bereidingswijze & foto's
-
Haal het filodeeg minstens 2 uur voordat je de taart wilt maken uit de vriezer. Verwarm de oven voor op 200°C. Rooster het komijn- en korianderzaad in een kleine pan op middelhoog vuur (laat ze niet bruin worden). Stop ze in een vijzel en maal ze fijn. Meng met het paprikapoeder, de kaneel, een halve theelepel zout en vier eetlepels olijfolie.
-
Schil de pompoen, haal de zaadjes eruit en snij in stukjes van ongeveer 2 cm. Verdeel de stukjes over een bakplaat. Giet het specerijenmengsel eroverheen en hussel door elkaar. Zet de bakplaat in de oven en rooster de pompoen 20 minuten.
-
Pel ondertussen de sjalotjes en snij ze in vieren. Schil de gember en snij heel fijn. Was de cranberries en eventueel de spinazie.
-
Verwarm 2 eetlepels olijfolie in een flinke bakpan (of wok). Voeg de sjalotjes toe en bak ze totdat ze bruin beginnen te worden. Voeg de gember, 100 gram amandelen en 100 gram pistaches toe, roer door elkaar. Voeg dan de gedroogde cranberries, 2 eetlepels honing en de spinazie toe. Blijf roeren totdat de spinazie geslonken is. Haal de pan van het vuur.
-
Haal de pompoen uit de oven en schep de stukjes door het spinaziemengsel heen. Zet apart.
-
Pel de knoflook en stop met de uitgelekte kikkererwten, de komijn, de overige 4 eetlepels (60 ml) olijfolie, het citroensap, 2 eetlepels water en zout en peper in een keukenmachine om hummus te maken. Laat de machine draaien totdat je een puree hebt (eventueel met wat stukjes). Hak de koriander en roer erdoorheen.
-
Smelt de boter in een kleine pan. Neem een springvorm van 26 cm en zet hem op een bakplaat. Gebruik een kwastje om de vorm lichtjes in te vetten met wat gesmolten boter. Bedek het filodeeg met een vochtige theedoek terwijl je de vorm belegt (zodat het niet uitdroogt). Neem een vel filodeeg en hang het over de helft van de vorm (het ene uiteinde ligt in het midden van de taartvorm, het andere uiteinde hangt over de rand heen). Leg een ander vel over de tegenovergestelde rand heen en leg tot het midden. De randen moeten ongeveer 10 cm buiten de taartrand hangen, omdat die straks weer over de taart heen gevouwen moeten worden. Smeer de vellen in met boter. Leg nog twee vellen in de tegenovergestelde hoeken en besmeer met nog meer gesmolten boter. Beleg de taart op deze manier met nog twee lagen, zodat je in totaal 8 vellen hebt gebruikt (vergeet ze ondertussen niet in te smeren met de gesmolten boter).
-
Schep de helft van het pompoenmengsel op het filodeeg en verdeel gelijkmatig over de bodem. Schep daar vervolgens de hummus op en verdeel opnieuw. Bedek met de rest van het pompoenmengsel.
-
Vouw een voor een de vellen filodeeg terug naar het midden terwijl je ze besmeert met gesmolten boter. Vouw ze terwijl je ze op de taart legt, om een leuk effect op de bovenkant te creëren. Besmeer opnieuw met gesmolten boter (bewaar de rest van de gesmolten boter voor stap 11). Dit is de stap waarop je de taart met folie kunt bedekken en een dag in de koelkast kunt bewaren.
-
Verwarm de oven voor op 200°C. Als de taart in de koelkast heeft gestaan, bak je hem 35 – 40 minuten. Als je hem meteen bakt, bak je hem 30 – 35 minuten. Als de bovenkant te snel bruin wordt, kun je hem bedekken met aluminiumfolie. Bak de taart tot hij goudbruin is.
-
Verwarm de boter net voordat de taart klaar is in een pan. Voeg de rest van de noten toe en roerbak tot ze goudbruin zijn. Voeg de overige 4 eetlepels honing toe en roerbak even. Haal de pan dan van het vuur en besprenkel de taart met het mengsel.
-
Haal de blaadjes van de takjes munt af en hak ze fijn. Meng met de yoghurt, melk, zout en peper en harissa). Serveer de saus bij de taart en eventueel met partjes citroen.
4 Reacties
• Marian op 11 December 2011 ∞
• Caroline Brouwer op 11 December 2011 ∞
• Lisa op 11 December 2011 ∞
• Trudie op 11 December 2011 ∞