Gordon’s geroosterde kip

Ik ben niet zo weg van Gordon Ramsay. Meestal vallen zijn boeken een beetje tegen en in zijn televisieprogramma’s vind ik hem een beetje een schreeuwlelijk. Dat weerhoudt me er echter niet van om een titel als Great British Pub Food aan te schaffen. Al lokt dan vooral de titel me, niet zozeer meneer Ramsay. In ieder geval, dit is een lekker recept voor geroosterde kip. Het wordt in Engeland geserveerd met broodsaus. Wij hebben de jus gemaakt die erbij hoort (wel met rode wijn, niet met witte). Wij hebben de verse tijm vervangen door wat gedroogde oregano. Probeer ook eens gebraden kip met groenten, geroosterde kip met sinaasappel of hele kip in appelcider.

geroosterde kip gordon ramsay kip uit de oven
Gordon’s geroosterde kip
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
4 - 6 personen

Ingrediënten

  • 1 kip (1300 gram)
  • 1 ui
  • 1 bol knoflook
  • 1/2 citroen
  • 2 laurierbladeren
  • om te besprenkelen olijfolie

Voor de jus

  • 1 eetlepel bloem
  • 1/2 theelepel tomatenpuree
  • scheut rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon

Gordon Ramsay's Great British Pub Food
Gordon Ramsay’s Great British Pub Food Gordon Ramsay & Mark Sargeant op bol.com

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 200°C. Knip eventueel het touwtje tussen de poten door en schud de poten een beetje los. Besprenkel de hele kip met zout en peper (ook het binnenste). Geroosterde kip - 001 Geroosterde kip - 004

  2. Pel de ui en snij in vieren. Halveer de bol knoflook horizontaal, je hebt de andere helft niet nodig (maak er eens knoflookboter van!). Stop de knoflook, halve ui, halve citroen en laurierbladeren in het binnenste van de kip. Bestrooi de kip met wat gedroogde oregano. Geroosterde kip - 010 Geroosterde kip - 016 Geroosterde kip - 018

  3. Leg de kip in braadslee en besprenkel met olijfolie. Rooster de kip voor 40 – 45 minuten of totdat hij goudbruin is (prik ook in het dikste stuk vlees, de vloeistof die eruit komt moet helder zijn). Geroosterde kip - 023 Geroosterde kip - 025

  4. Haal de kip uit de oven, leg op een warm bord en bedek losjes met aluminiumfolie en laat even staan. Houd de citroen apart en gooi de rest van het binnenste weg. Geroosterde kip - 035

  5. Zet de braadslee op het vuur. Voeg de bloem en tomatenpuree toe. Roer door elkaar en bak een paar minuten totdat de bloem kleur begint te krijgen. Voeg de wijn toe en roer totdat je een glad mengsel hebt. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat koken totdat de saus de dikte heeft van jus. Voeg eventueel nog wat zout en peper toe en pers wat sap van de geroosterde citroen erbij. Serveer met de kip en bijvoorbeeld deze groenten Geroosterde kip - 068 Geroosterde kip - 070 Geroosterde kip - 072 Geroosterde kip - 074

Geroosterde kip - 086

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten