Kruidige gehakttaart van Ottolenghi

Een zoete en pittige taart, gevuld met rundergehakt, worstvlees en eieren.

Deze sweet and spicy beef and pork pie is echt fantastisch! De taart is vrij simpel om te maken en hij is echt erg lekker. Ik zat eerst nog te twijfelen of ik ‘m wilde maken, omdat er geen foto van het eindresultaat bij stond en dan ben ik altijd een beetje sceptisch. Gelukkig vond ik op de site van Ottolenghi (en op een ander blog) wel een foto. Volgens mij kun je deze taart ook prima vegetarisch maken met vegetarisch gehakt, je mist dan wel de smaak van het vlees, maar de specerijen geven ook al heel veel smaak. Gaan we de volgende keer eens proberen, want een volgende keer komt er zeker.

Als je trouwens geen zin hebt om de bodem te maken, gebruik dan 500 gram deeg voor hartige taarten. Al is dit verse deeg toch het lekkerste. Je kunt het deeg 5 dagen bewaren in de koelkast of 1 maand in de vriezer (ontdooi het deeg dan een nacht in de koelkast).

Ottolenghi gebruikt ‘allspice’ in zijn taart. Daar hadden wij toevallig nog een potje van staan. Het heet in het Nederlands pimentpoeder of Jamaicaanse peper. Heb je het niet, dan kun je het vervangen door gelijke hoeveelheden van kaneel, kruidnagel en (versgeraspte) nootmuskaat.

Probeer ook eens Ottolenghi’s verrassende tatin, hartige Marokkaanse taart of preitaart met blauwe kaas.

eieren gehakttaart hartige taart ottolenghi pastei pie sweet and spicy beef and pork pie vleespastei worstvlees
Kruidige gehakttaart van Ottolenghi
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
6 - 8 personen

Ingrediënten

Voor de taartbodem

  • 300 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 160 gram koude boter
  • 70 ml ijskoud water

Voor de taart

  • Om in te vetten olijfolie
  • 50 gram pijnboompitten
  • 8 eetlepels olijfolie
  • 400 gram rundergehakt
  • 400 gram saucijzen
  • 3 eetlepels tomatenpuree
  • 2 theelepels suiker
  • 2 theelepels zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel gedroogde munt
  • 2 theelepels gemalen pimentpoeder
  • 1 theelepel gemalen kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 2 uien
  • 7 eieren
  • 2 eetlepels versgehakte peterselie

Bereidingswijze & foto's

  1. Maak eerst de bodem. Stop de bloem en het zout in de kom van de keukenmachine. Snij de boter in blokjes van 1 cm en verdeel over de bloem. Zet de machine aan en laat draaien totdat het mengsel lijkt op fijn broodkruim. Giet nu het water erbij en laat draaien totdat het deeg samen komt, zet de machine meteen uit. Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 001 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 002 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 003

  2. Vorm het deeg in een platte, ronde schijf (ongeveer 4 cm dik) en pak hem in met plastic folie. Laat het deeg 2 uur in de koelkast liggen. Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 004

  3. Vet een springvorm of een taartvorm met losse bodem van 22 – 24 cm lichtjes in met olijfolie. Als je vorm geen anti-aanbaklaag heeft, zou ik op de bodem een velletje bakpapier leggen.

  4. Bestuif een werkblad met bloem. Rol dan het deeg uit tot een dikte van 2 – 3 mm. Rol het over je deegroller en rol het vervolgens uit over de vorm heen. Zorg dat het deeg aan alle kanten 2 centimeter over de rand heen hangt (dit haal je er pas af als de taart klaar is). Duw voorzichtig aan. Prik wat gaten in de bodem met een vork en zet de bodem weer minstens een half uur in de koelkast. Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 005 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 007 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 008 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 009 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 010 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 011

  5. Verwarm de oven voor op 170°C. Neem een stuk bakpapier en leg het in de taart. Leg er bakbonen (of ongekookte rijst of droge bonen) in (dit zorgt ervoor dat de bodem niet bol gaat staan). Zet de vorm in de oven en bak de bodem 35 minuten. Haal het bakpapier met de bonen uit de vorm en bak de bodem nog eens 5 – 10 minuten of totdat hij lichtbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen. Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 012 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 023

  6. Maak ondertussen de vulling voor de taart. Stop de pijnboompitten in een pan zonder boter of olie en rooster ze totdat ze goudbruin zijn. Haal uit de pan en zet apart. Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 013

  7. Pel de uien en snij in dunne ringen.

  8. Verwarm de helft van de olijfolie in een flinke bakpan. Voeg het rundvlees toe en bak het rul met een vork. Bak op hoog vuur voor een paar minuten of totdat het vlees kleur krijgt. Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 014 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 016

  9. Snij de saucijzen in, verwijder het velletje en stop het vlees bij het rundergehakt in de pan. Blijf 15 minuten koken of totdat het vlees goudbruin is. Voeg de tomatenpuree en de suiker toe en roerbak nog eens 3 minuten. Voeg dan het zout, de peper, de munt en alle specerijen toe. Roerbak 10 minuten op laag vuur. Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 017 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 019 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 025 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 026 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 028 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 029 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 018 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 030 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 031 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 032 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 033

  10. Stop ondertussen de rest van de olijfolie in een andere pan. Voeg de uien toe en bak ze 10 minuten of totdat ze zacht en goudbruin zijn. Giet de olie af en voeg de uien toe aan het vleesmengsel. Roer de pijnboompitten erdoorheen en proef om te kijken of je nog wat zout en peper moet toevoegen.

  11. Verwarm de oven voor op 190°C.

  12. Schep de helft van het vleesmengsel in de taart, verdeel over de bodem. Maak 3 ondiepe gaten in het gehaktmengsel en breek in de gaten een ei (in totaal drie). Gebruik een houten lepel om de eieren voorzichtig door het vlees te roeren, zorg dat je het eiwit en eigeel redelijk gescheiden houdt. Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 035 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 036

  13. Verdeel de rest van het gehakt over de taart heen. Maak nu 4 ondiepe gaten en breek de rest van de eieren erin. Herhaal het roeren met de houten lepel. Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 037

  14. Bak de taart 15 minuten in de oven of totdat de eieren gaar zijn. Bedek eventueel met aluminiumfolie als het te snel gaat. Haal de taart uit de oven. Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 039

  15. Breek de randen van de taart af met je handen. Haal de taart uit de vorm en bestrooi met de versgehakte peterselie. Serveer heet of warm, bijvoorbeeld met een salade. Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 070 Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 072

Zoete en pittige gehakttaart van Ottolenghi - 078

3 Reacties

  1. Deze ziet er ook lekker uit! Wat kunnen ze toch lekker koken die mannen van Ottolenghi.

    Ik heb laatst ook ‘n recept zonder foto gemaakt uit hetzelfde boek en man, wat was het lekker! Het zijn de pompoentaartjes met wortel en geitenkaas, als ik er nu weer aan denk… lyrisch ben ik erover ;-) Needless to say, enorme aanrader!

    Kelly op 1 October 2012

  2. Echt hoor, ben heel blij dat ik dat boek gekocht heb! Was een goede tip van jullie ;). Ik had de taart gezien ja, die staat volgens mij op de bladzijde ernaast. Ziet er ook erg lekker uit, gaan we volgende keer ook proberen :).

    Lisa op 1 October 2012

  3. Deze ga ik ook een keer maken! Oh, die pompoentaart waar Kelly het over heeft, die moet je beslist maken. het water loopt me in de mond als ik er aan denk!

    caroline brouwer op 4 October 2012

Reactie achterlaten