Home Page › Diner ›
Kruidige gehakttaart van Ottolenghi
Een zoete en pittige taart, gevuld met rundergehakt, worstvlees en eieren.
Deze sweet and spicy beef and pork pie is echt fantastisch! De taart is vrij simpel om te maken en hij is echt erg lekker. Ik zat eerst nog te twijfelen of ik ‘m wilde maken, omdat er geen foto van het eindresultaat bij stond en dan ben ik altijd een beetje sceptisch. Gelukkig vond ik op de site van Ottolenghi (en op een ander blog) wel een foto. Volgens mij kun je deze taart ook prima vegetarisch maken met vegetarisch gehakt, je mist dan wel de smaak van het vlees, maar de specerijen geven ook al heel veel smaak. Gaan we de volgende keer eens proberen, want een volgende keer komt er zeker.
Als je trouwens geen zin hebt om de bodem te maken, gebruik dan 500 gram deeg voor hartige taarten. Al is dit verse deeg toch het lekkerste. Je kunt het deeg 5 dagen bewaren in de koelkast of 1 maand in de vriezer (ontdooi het deeg dan een nacht in de koelkast).
Ottolenghi gebruikt ‘allspice’ in zijn taart. Daar hadden wij toevallig nog een potje van staan. Het heet in het Nederlands pimentpoeder of Jamaicaanse peper. Heb je het niet, dan kun je het vervangen door gelijke hoeveelheden van kaneel, kruidnagel en (versgeraspte) nootmuskaat.
Probeer ook eens Ottolenghi’s verrassende tatin, hartige Marokkaanse taart of preitaart met blauwe kaas.
Ingrediënten
Voor de taartbodem
- 300 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 160 gram koude boter
- 70 ml ijskoud water
Voor de taart
- Om in te vetten olijfolie
- 50 gram pijnboompitten
- 8 eetlepels olijfolie
- 400 gram rundergehakt
- 400 gram saucijzen
- 3 eetlepels tomatenpuree
- 2 theelepels suiker
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 1 eetlepel gedroogde munt
- 2 theelepels gemalen pimentpoeder
- 1 theelepel gemalen kaneel
- 1/2 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1/2 theelepel cayennepeper
- 2 uien
- 7 eieren
- 2 eetlepels versgehakte peterselie
Bereidingswijze & foto's
-
Maak eerst de bodem. Stop de bloem en het zout in de kom van de keukenmachine. Snij de boter in blokjes van 1 cm en verdeel over de bloem. Zet de machine aan en laat draaien totdat het mengsel lijkt op fijn broodkruim. Giet nu het water erbij en laat draaien totdat het deeg samen komt, zet de machine meteen uit.
-
Vorm het deeg in een platte, ronde schijf (ongeveer 4 cm dik) en pak hem in met plastic folie. Laat het deeg 2 uur in de koelkast liggen.
-
Vet een springvorm of een taartvorm met losse bodem van 22 – 24 cm lichtjes in met olijfolie. Als je vorm geen anti-aanbaklaag heeft, zou ik op de bodem een velletje bakpapier leggen.
-
Bestuif een werkblad met bloem. Rol dan het deeg uit tot een dikte van 2 – 3 mm. Rol het over je deegroller en rol het vervolgens uit over de vorm heen. Zorg dat het deeg aan alle kanten 2 centimeter over de rand heen hangt (dit haal je er pas af als de taart klaar is). Duw voorzichtig aan. Prik wat gaten in de bodem met een vork en zet de bodem weer minstens een half uur in de koelkast.
-
Verwarm de oven voor op 170°C. Neem een stuk bakpapier en leg het in de taart. Leg er bakbonen (of ongekookte rijst of droge bonen) in (dit zorgt ervoor dat de bodem niet bol gaat staan). Zet de vorm in de oven en bak de bodem 35 minuten. Haal het bakpapier met de bonen uit de vorm en bak de bodem nog eens 5 – 10 minuten of totdat hij lichtbruin is. Haal uit de oven en laat afkoelen.
-
Maak ondertussen de vulling voor de taart. Stop de pijnboompitten in een pan zonder boter of olie en rooster ze totdat ze goudbruin zijn. Haal uit de pan en zet apart.
-
Pel de uien en snij in dunne ringen.
-
Verwarm de helft van de olijfolie in een flinke bakpan. Voeg het rundvlees toe en bak het rul met een vork. Bak op hoog vuur voor een paar minuten of totdat het vlees kleur krijgt.
-
Snij de saucijzen in, verwijder het velletje en stop het vlees bij het rundergehakt in de pan. Blijf 15 minuten koken of totdat het vlees goudbruin is. Voeg de tomatenpuree en de suiker toe en roerbak nog eens 3 minuten. Voeg dan het zout, de peper, de munt en alle specerijen toe. Roerbak 10 minuten op laag vuur.
-
Stop ondertussen de rest van de olijfolie in een andere pan. Voeg de uien toe en bak ze 10 minuten of totdat ze zacht en goudbruin zijn. Giet de olie af en voeg de uien toe aan het vleesmengsel. Roer de pijnboompitten erdoorheen en proef om te kijken of je nog wat zout en peper moet toevoegen.
-
Verwarm de oven voor op 190°C.
-
Schep de helft van het vleesmengsel in de taart, verdeel over de bodem. Maak 3 ondiepe gaten in het gehaktmengsel en breek in de gaten een ei (in totaal drie). Gebruik een houten lepel om de eieren voorzichtig door het vlees te roeren, zorg dat je het eiwit en eigeel redelijk gescheiden houdt.
-
Verdeel de rest van het gehakt over de taart heen. Maak nu 4 ondiepe gaten en breek de rest van de eieren erin. Herhaal het roeren met de houten lepel.
-
Bak de taart 15 minuten in de oven of totdat de eieren gaar zijn. Bedek eventueel met aluminiumfolie als het te snel gaat. Haal de taart uit de oven.
-
Breek de randen van de taart af met je handen. Haal de taart uit de vorm en bestrooi met de versgehakte peterselie. Serveer heet of warm, bijvoorbeeld met een salade.
3 Reacties
• Kelly op 1 October 2012 ∞
• Lisa op 1 October 2012 ∞
• caroline brouwer op 4 October 2012 ∞