Home Page › Diner ›
Falafel met knoflooksaus
Vegetarische balletjes van kikkererwten, heerlijk in een pitabroodje!
Dit recept komt uit Cook in Boots van Ravinder Bhogal. Volgens haar one of THE best things to come out of chickpeas. Het recept kost even wat tijd, maar het is helemaal niet moeilijk. Je moet eerst de droge kikkererwten een nacht in water weken. Vervolgens maal je ze in de keukenmachine fijn met wat kruiden en groenten en rol je er balletjes van. Die balletjes moeten een half uur in de koelkast rusten en vervolgens kun je beginnen met frituren. Even wat voorbereiding, maar ze zijn heerlijk! Als je ze liever niet wil frituren, kun je ze ook wat platter maken en in een koekenpan bakken.
Serveer de falafel bijvoorbeeld met een pitabroodje, salade, hummus en knoflooksaus. Probeer ook eens gevulde pompoen met linzen, veganistische Indiase dosa’s of ratatouille met omelet.
Ingrediënten
- 200 gram gedroogde kikkererwten
- 1 groene peper
- 4 eetlepels verse koriander
- 4 eetlepels verse peterselie
- 50 gram bloem
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels tahini
- 1 citroen
- 2 theelepels komijnzaad
- 2 theelepels korianderzaad
- Om te frituren olie
Bereidingswijze & foto's
-
Leg de kikkererwten in een bak met water en laat ze een nacht zo staan. Giet ze af als je de falafel gaat maken.
-
Hak de groene peper fijn (haal de zaadjes eruit als je het niet te pittig wil). Pers de citroen uit. Hak de verse kruiden en de ui fijn. Pers de knoflookteentjes uit.
-
Stop de kikkererwten, de groene peper en de verse kruiden (peterselie en koriander) in een keukenmachine en hak alles fijn tot je een mengsel hebt dat lijkt op de textuur van broodkruimels. Stop het mengsel in een grote kom.
-
Voeg de bloem, de ui, de knoflook, het bakpoeder, de tahini en de citroensap toe aan het kikkererwtenmengsel.
-
Rooster het komijnzaad en het korianderzaad in een pan zonder boter of olie totdat ze heel licht bruin beginnen te worden. Haal ze meteen uit de pan en maal ze fijn met een vijzel. Roer de kruiden door het falafelmengsel. Dek de kom af met plastic folie en zet hem 30 minuten in de koelkast.
-
Als je zout toe wil voegen aan het mengsel, doe dat dan pas op het moment nét voor het maken van de ballen en het frituren. Het zout onttrekt namelijk vocht uit de ui en het maakt het mengsel nat. Verwarm de frituurpan voor (haal het mandje eruit) op de hoogste stand. Zet de temperatuur dan op medium.
-
Rol balletjes (een stuk of 30) van de falafel (ongeveer een eetlepel per balletje). Zorg dat je stevige balletjes hebt, die niet uit elkaar vallen (anders doen ze dan zeker in de frituurpan).
-
Frituur de balletjes 3 – 4 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
1 reactie
• Caroline Brouwer op 21 June 2010 ∞