Curry-pizza met courgette en cashews

Niemand heeft gezegd dat pizza's altijd met tomatensaus en kaas belegd moeten worden. Probeer eens deze pizza met Indiase curry!

Je eigen pizza’s maken is leuk, maar op de gemakkelijke toppings uit de voorraadkast kun je toch snel uitgekeken raken. En wat als je eens niet de ingrediënten voor een tomatensaus in huis hebt? Zo kwam het dat ik laatst besloot een ander soort pizza te maken.

Voor dit recept heb ik een nieuwe, eenvoudige currysaus gemaakt, op basis van een kant-en-klare currypasta (in dit geval Patak’s Ginger & Garlic, verkrijgbaar bij de betere supremarkten en toko’s). Je kunt natuurlijk ook de restjes van gisteravond op een pizza smeren. Zo hoef je nooit iets weg te gooien. Zie voor tips voor lekkere, zelfgemaakte currysaus madras met rundvlees, Rogan Josh of Murghi Jhal Frezi, of blader door al onze Indiase recepten.

Wij zijn dol op curries en geurige Indiase gerechten. Deze combineren goed met naans, chappatti’s, roti’s, waarom niet met pizza? Dit recept belegt je standaard pizzabodem met kruidige currysaus, kipreepjes, courgette en cashewnoten.

courgette
Curry-pizza met courgette en cashews
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
2 personen

Ingrediënten

Voor het pizzadeeg

  • 250 g Wit broodmeel (of bloem)
  • 1 tl zout
  • 1 zakje (7g) Gedroogde gist
  • 1 tl Suiker
  • 1 el Olijfolie
  • 150 ml Water, lauwwarm

Voor de currysaus

  • 1 el olie
  • 2 el currypasta
  • 150 g kipfilet, in reepjes gesneden
  • 1 ui, fijn gehakt
  • 1 teen knoflook, fijn gehakt
  • 125 ml kokosmelk
  • peper & zout naar smaak
  • 1 courgette
  • 3 el olijfolie (extra vergine)
  • 100 gram cashewnoten

Dit is een ideaal restjes-recept, dus gebruik in je saus en als garnering alle restjes groenten en kruiden die je nog hebt liggen, zoals wortel, ui, aardappel, koriander, munt en peterselie.

Bereidingswijze & foto's

Maak het pizzadeeg

  1. Begin met het maken van het pizzadeeg. Roer in beker of kom de gist, suiker, olijfolie en water met een garde door elkaar. Pizzadeeg mengen Bol pizzadeeg

  2. Zeef de bloem in een kom en voeg het zout toe.

  3. Meng het watermengsel in kleine scheutjes door de bloem. Meng het met een vork door elkaar tot al het water is opgenomen.

  4. Bestuif je handen met bloem en kneed het deeg op en schoon werkvlak tot een bol soepel, elastisch deeg dat niet plakt.

  5. Leg het deeg in een kom, bedek deze met een vochtige theedoek en laat het een uur rijzen op een warme plaats.

Maak de currysaus

  1. Was en snijd de courgette in plakken zo dik als een muntstuk. Leg deze op een schaal, besprenkel aan beide zijden met een flinke snuf peper en zout en verdeel de olijfolie over de partjes. Zet de schaal apart. Courgettes Currysaus

  2. Verwarm de olie in een koekenpan of wok en fruit, wanneer de olie heet is, de ui en knoflook tot de ui glazig is.

  3. Voeg de currypasta toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee. Voeg dan de kokosmelk, roer goed en breng de saus aan de kook.

  4. Laat de saus koken tot deze de gewenste dikte heeft bereid. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Maak de pizzabodems

  1. Wrijf een deegroller en een schoon werkblad in met bloem om plakken te voorkomen. Gedeeld pizzadeeg Pizzabodem

  2. Snijd de bol deeg in twee stukken (voor twee pizza’s) en kneed het deeg met je handen tot een bal.

  3. Rol de bal uit tot een cirkel (je pizzabodem) zo dik als een muntstuk en zo groot als de bakplaat waarop hij in de oven zal gaan.

Maak de pizza’s

  1. Verwarm de oven voor op 250 °C, met de bakplaat waarop je de pizza gaat bakken in de oven. Zet je pizzabodem, saus en toppings klaar. Cashewnoten toastenCurrypizza

  2. Wanneer de oven op temperatuur is haal je de bakplaat (met ovenhandschoen) uit de oven. Leg direct de pizzabodem op de bakplaat.

  3. Ga nu snel te werk: verdeel de helft van de saus over de pizza, maar zorg dat de randen vrij blijven. Verdeel dan de helft van de courgettes en de helft van de kipreepjes over de pizza.

  4. Zet de bakplaat, nu hij nog heet is, terug in de oven. Bak vervolgens de pizza in ongeveer 10 minuten goudbruin op 220°C. We verlagen de temperatuur iets om verbranding te voorkomen.

  5. Rooster de cashewnoten ondertussen in een kleine koekenpan zonder olie of boter goudbruin.

  6. Schuif de pizza na 10 minuten op een bord, snijd in acht delen, besprenkel met de cashewnoten en serveer. Eet smakelijk!

Currypizza

2 Reacties

  1. I made a pizza with Tikka Masala leftovers: http://wheredidmysaucego.wordp.....leftovers/

    Veronica op 5 May 2009

  2. Een heerlijk alternatief voor “gewone” pizzatoppings, een aanrader voor liefhebbers van Aziatisch eten die eens iets anders willen!

    Tom op 27 June 2009

Reactie achterlaten