Home Page › Diner ›
Boeuf Bourguignon
Een Franse stoofschotel met rundvlees en spekjes.
Dit is een Franse stoofschotel. Het rundvlees wordt gestoofd met rode wijn en spekjes. Er zijn veel recepten voor te vinden, dus dit is uiteindelijk een combinatie geworden van de dingen die ik in kookboeken en op internet vond. De champignons worden in de meeste recepten apart gebakken en een kwartier voor het einde toegevoegd. Ik heb ze gewoon erbij gedaan, dan nemen ze de smaak van de stoofschotel helemaal op, maar je kunt ze natuurlijk ook apart bakken. In een authentieke boeuf bourguignon gaat ook zilveruitjes. Deze stoofschotel is het lekkerst als hij een dag staat, dan komen de smaken helemaal tot hun recht.
Probeer ook eens runderpastei met Guinness en Yorkshire puddings, goulash of stoofschotel met chipolata en aardappel.
Ingrediënten
- 800 gram magere runderlappen
- 200 gram magere spekblokjes
- 1,5 eetlepel olijfolie
- 15 gram roomboter
- 3 uien
- 2 teentjes knoflook
- 2 stengels bleekselderij
- 550 gram wortels
- 300 ml droge, rode wijn
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 800 ml runderbouillon
- 2 theelepels gehakte tijm (vers)
- 2 laurierblaadjes
- 250 gram champignons
Om de saus te binden
- 20 gram roomboter
- 2 eetlepels bloem
Bereidingswijze & foto's
-
Pel de uien en snij in stukjes. Schil de wortels en snij in stukjes. Was de bleekselderij en snij in dunne ringen. Pel de knoflook en pers de teentjes uit. Snij de runderlappen in stukjes.
-
Bak de spekjes in zonder boter of olie in een flinke braadpan totdat ze gaar zijn (5 minuten). Haal ze uit de pan en zet apart.
-
Voeg de helft van de runderlappen toe aan de pan. Bak totdat de buitenkant bruin is en schep vervolgens uit de pan. Voeg de andere helft toe en bak opnieuw totdat de buitenkant bruin is. Schep uit de pan en zet apart.
-
Voeg de uien toe aan de pan en bak voor 5 minuten op laag vuur totdat de stukjes zacht en glazig zijn.
-
Voeg de bleekselderij, wortel en knoflook toe aan de uien. Roerbak voor een paar minuten.
-
Giet de rode wijn erbij. Kook een minuut op hoog vuur. Voeg dan de runderbouillon, de tomatenpuree, de tijm, zout en peper toe. Roer door elkaar en breng aan de kook.
-
Voeg de laurierblaadjes, de spekblokjes en het rundvlees toe.
-
Leg een deksel op de pan en laat 2 uur stoven op laag vuur.
-
Borstel de champignons en snij ze in stukjes. Voeg na 2 uur toe aan de stoofschotel. Laat nog eens een uur stoven.
-
Stop de boter met de bloem in een bakje en prak met een vork door elkaar (dit zorgt ervoor dat je geen klontjes bloem krijgt). Voeg het mengsel toe aan de pan en roer totdat de boter gesmolten is. Breng aan de kook en laat 5 minuten op hoog vuur koken (of totdat de saus ingedikt is) terwijl je af en toe roert.
-
Haal de laurierbladeren uit de pan. Laat de stoofschotel afkoelen, bewaar in de koelkast of vries de schotel in. Serveer met aardappelpuree, gekookte aardappels, rijst of een lekker stuk brood.
Er zijn nog geen reacties.