Vanilleterrine met vers fruit

Een lekker, fris nagerecht.

Het eerste recept dat ik heb geprobeerd uit Delia’s Summer Collection. Ik heb het recept wat aangepast. Delia maakt namelijk een coulis van het verse fruit, maar ik kon dat niet over mijn hart verkrijgen. Het fruit zag er zo mooi uit! Als je fruit uit de diepvries gebruikt of wat minder mooi fruit, kun je dat natuurlijk wel doen. Het is belangrijk dat je het fruit even probeert, om te kijken of het zoet genoeg is of dat het nog wat suiker nodig heeft.

Dit toetje is makkelijk om te maken, je mengt alles door elkaar en laat het een nachtje in de koelkast staan. De terrine zelf is niet zo zoet en dat is erg lekker bij het zoete fruit. Proef het mengsel voordat je het in de koelkast zet om te kijken of je tevreden bent met de smaak.

Probeer ook eens zomerfruit met Barbados cream, proseccogelei met granaatappel en rozenwater of oosterse roomkaastaart met sinaasappels.

griekse yoghurt terrine vers fruit
Vanilleterrine met vers fruit
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
8 personen

Ingrediënten

  • 500 ml ongeklopte slagroom
  • 75 gram fijne kristalsuiker
  • 8 blaadjes gelatine
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • 2 theelepels vanille-extract
  • 600 gram vers fruit

Bereidingswijze & foto's

  1. Stop de blaadjes gelatine in een bak met koud water.

  2. Schenk de slagroom in een pannetje met de suiker en verwarm op laag vuur totdat de suiker opgelost is (de room moet heet zijn, maar mag zeker niet koken). Vanilleterrine met vers fruit - 004 Vanilleterrine met vers fruit - 007

  3. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg ze toe aan de warme room. Klop met een garde door elkaar totdat de gelatine opgelost is. Vanilleterrine met vers fruit - 008 Vanilleterrine met vers fruit - 011

  4. Klop in een grote kom de Griekse yoghurt en de vanille door elkaar. Giet het roommengsel erbij en klop met een garde door elkaar. Vanilleterrine met vers fruit - 012 Vanilleterrine met vers fruit - 014

  5. Giet het roommengsel in de terrine (10 x 10 x 10 cm). Laat het helemaal afkoelen. Dek de vorm af en laat een nacht in de koelkast staan. Vanilleterrine met vers fruit - 018 Vanilleterrine met vers fruit - 021

  6. Haal de terrine voor het serveren uit de koelkast. Gebruik een paletmes of een dun mes om de randen los te maken. Leg een serveerschaal op de bovenkant en draai de terrine in een snelle beweging om. Als de terrine niet meteen uit de vorm komt, kun je hem voorzichtig schudden. Vanilleterrine met vers fruit - 029

  7. Was het fruit. Snij de terrine in plakken en serveer met het verse fruit. Vanilleterrine met vers fruit - 022

Vanilleterrine met vers fruit - 045

5 Reacties

  1. Lekker is dit! Ik heb het al heel vaak gemaakt. Ik maak de coulis meestal van diepvriesfruit en versier het verder met verse frambozen. Maar het is een heerlijk dessert, vooral ook als je veel eters hebt en zo fijn dat je het helemaal van tevoren kunt maken. (http://carolinebrouwer.blogspo.....bozen.html)

    caroline brouwer op 21 June 2012

  2. Ziet er goed en lekker uit! Moet het met griekse yoghurt of mag het ook gewone yoghurt zijn??

    Lilian op 22 June 2012

  3. @ Caroline die tip ga ik onthouden. Echt ook een slim idee dat je ze in kleine vormpjes hebt gemaakt, dat wil ik ook een keer proberen.

    @ Lilian ik zou Griekse yoghurt gebruiken, gewone yoghurt is namelijk een stuk minder dik en dan kan het zo zijn dat je meer gelatine nodig hebt.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 June 2012

  4. Heb het met griekse yoghurt gemaakt. De smaak is goed alleen vonden wij het wel machtig.

    Lilian op 5 July 2012

  5. @ Lilian Het is ook machtig ja, misschien wat dunnere plakken snijden (al hadden wij er geen problemen mee ;) ). Misschien kun je het dan toch proberen met gewone yoghurt, maar dan zou ik wel de hoeveelheid gelatine aanpassen. Of gebruik de volgende keer meer griekse yoghurt dan slagroom. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 8 July 2012

Reactie achterlaten