Home Page › Feestdagen ›
Engelse kerstpudding
Een Engelse, gestoomde pudding van gedroogd fruit en noten.
Ik wilde al een hele tijd een Engelse kerstpudding proberen. Het enige probleem was de reuzel (niervet) die erin moest, daar had ik niet zoveel zin in. Na lang zoeken heb ik wat recepten gecombineerd en daar is deze versie uitgekomen. Wij hebben hem geserveerd met kaneelijs, een lekkere combinatie. De pudding moet gestoomd worden en het is daarbij belangrijk dat er geen druppel water bij het mengsel komt, dan mislukt je pudding. Wij hebben de pudding gestoomd in een grote kookpan. De puddingvorm mag niet op de bodem staan van de pan (te heet), wij hebben een prop aluminiumfolie onder in de pan gestopt en daar de vorm op gezet. Nog een tip voor de broodkruimels: neem twee witte pistoletjes, halveer ze en laat ze een nacht liggen. Gebruik het binnenste en maal fijn in de keukenmachine. Je kunt ze ook 5 minuten op 180°C in de oven leggen.
Deze pudding bevat minder alcohol dan de standaardversie, ook hoeft de pudding niet maanden te staan (dat kan niet eens, dan bederft hij). Maak hem een paar dagen van tevoren, bewaar in de koelkast en stoom weer een uur voordat je hem gaat serveren. De website van BBC Good Food heeft een helder filmpje gemaakt over hoe je de pudding moet inpakken. Bekijk die zeker eens, heel handig! Voor de puddingvorm, kun je een hittebestendige vorm gebruiken. Ik heb de kom linksonder gebruikt van Amazon. Die werd in 4 dagen geleverd (geen verzendkosten). Probeer ook eens chocoladepotjes, aardbeiencrumble of mini-pavlova’s met fruit.
Ingrediënten
- 1 goudrenet
- 2 eieren
- 50 gram ongezouten roomboter
- 50 gram heldere honing
- 100 gram gemalen amandelen
- 25 gram hazelnoten
- 125 gram gedroogde vijgen
- 100 gram rozijnen
- 100 gram krenten
- 50 gram sukade
- 50 gram lichtbruine basterdsuiker
- 75 gram witte broodkruimels
- 1/4 theelepel gemalen kaneel
- 1/4 theelepel gemalen gemberpoeder
- 1/8 theelepel gemalen kruidnagel
- snufje versgeraspte nootmuskaat
- 1/2 citroen
- 4 eetlepels rum
Bereidingswijze & foto's
-
Vet een puddingvorm van 1 liter in met boter. Vul een grote pan (waar de puddingvorm in past) met water en stop een prop aluminiumfolie onder in de pan. Breng het water aan de kook. Zorg ook dat je een deksel hebt voor de kookpan.
-
Smelt de boter met de honing in een steelpan. Haal de pan van het vuur.
-
Schil de appel en haal het klokhuis eruit. Snij in kleine blokjes. Was de vijgen en snij in kleine stukjes. Was de rozijnen en krenten. Meng de appel met de vijgen, rozijnen, krenten en sukade in een grote kom.
-
Hak de hazelnoten in kleine stukjes. Meng met de gemalen amandelen, het broodkruim en de suiker door het gedroogde fruit. Rasp de schil van de halve citroen en voeg toe, pers het sap uit en roer door het fruitmengsel. Roer de specerijen erdoorheen.
-
Roer het botermengsel, de eieren en de rum erdoorheen. Meng het allemaal goed door elkaar.
-
Schep het mengsel in de ingevette puddingkom. Neem een groot stuk bakpapier en leg er een stuk aluminiumfolie onder van dezelfde grootte. Vet het bakpapier in met boter. Maak in het midden een vouw. Leg de twee vellen met de ingevette kant over de puddingvom heen. Vouw strak over de randen heen. Neem een stuk touw en maak het vast om de rand van de puddingvorm. Zorg dat het goed strak zit. Knip het overige folie en bakpapier weg op 3 cm van de rand na. Vouw de randen naar binnen toe zodat je een waterdichte vorm hebt. Maak eventueel aan het stuk touw nog een stuk touw vast waar je hem aan kunt optillen straks.
-
Zet de vorm op het aluminiumfolie in de pan. Het kokende water moet ongeveer tot halverwege de vorm komen. Laat 3 uur stomen met de deksel op de pan. Zorg dat je regelmatig controleert of er nog voldoende water in de pan zit. Haal de pudding uit de pan, haal de folie en het bakpapier eraf en laat helemaal afkoelen. Bedek de vorm met aluminiumfolie en bewaar een paar dagen (2 – 3) in de koelkast.
-
Stoom de pudding 1 uur voordat je hem gaat serveren. Bedek hem weer op dezelfde manier met aluminiumfolie en bakpapier. Serveer bijvoorbeeld met kaneelijs.
4 Reacties
• Monique op 13 November 2012 ∞
• Elvera op 3 December 2012 ∞
• Lisa op 4 December 2012 ∞
• Monique op 2 January 2013 ∞