Citroentaart

Een frisse taart met een vulling van citroen.

Dit is een erg lekkere taart. Het recept komt van een jurylid van de Engelse Masterchef, Gregg Wallace. De Nederlandse Masterchef vond ik echt helemaal niks, de Engelse daarentegen was een genot om naar te kijken. Voordat ik een recept uitprobeer van iemand waar ik nog niet eerder wat van geprobeerd heb, ben ik altijd een beetje sceptisch. Gelukkig was deze taart een succes. Ik kon er helaas geen stukjes van fotograferen, omdat ik hem heb meegenomen naar familie, maar hij snijdt echt makkelijk. Je krijgt mooie, gladde stukjes.

In het originele recept wordt double cream gebruikt, ik heb het vervangen door ongeslagen slagroom. Daarom was ik in het begin even bang dat de vulling te vloeibaar zou zijn, maar het werkte prima. Het kost even wat tijd om de bodem te bakken, dus zorg dat je voldoende tijd neemt om de taart te bereiden. Het deeg is erg vergevingsgezind. Als het scheurt, duw het dan voorzichtig terug. Laat de taart na het bakken helemaal afkoelen en pak hem dan goed in met plastic folie voordat je hem in de koelkast zet (taarten zoals deze nemen namelijk geuren over van ander voedsel). Probeer ook eens roomkaastaart met cranberries, aardbeientaart of Franse appeltaart met roomkaas.

citroentaart taart met citroen verse citroentaart
Citroentaart
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
10 stukken

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 70 gram poedersuiker
  • 125 gram ongezouten roomboter
  • 2 eigelen

Voor de vulling

  • 5 eieren
  • 140 gram kristalsuiker
  • 150 ml ongeslagen slagroom
  • 100 ml citroensap
  • 2 eetlepels citroenrasp

Bereidingswijze & foto's

  1. Maak eerst het deeg. Meng de bloem met de poedersuiker in een kom. Snij de koude boter in blokjes en wrijf in de bloem totdat het mengsel op broodkruim begint te lijken. Voeg de eigelen toe en kneed snel tot een beslag. Voeg eventueel nog 1 – 2 eetlepels water toe als het deeg te kruimelig blijft. Kneed het deeg tot een bal en druk hem plat tot een schijf. Pak in met plastic folie en laat minstens 30 minuten in de koelkast liggen. Citroentaart - 001 Citroentaart - 004 Citroentaart - 009 Citroentaart - 010

  2. Maak ondertussen de vulling. Meng alle ingrediënten, behalve de citroenrasp, in een maatbeker en klop met een garde door elkaar. Giet door een zeef en roer dan de citroenrasp erdoorheen. Citroentaart - 011 Citroentaart - 013 Citroentaart - 016 Citroentaart - 017 Citroentaart - 020

  3. Vet een taartvorm met losse bodem (23 cm) in met boter. Bestuif een werkblad licht met bloem en leg het deeg erop. Rol het deeg uit tot een dikte van een euromunt. Het is belangrijk dat je bijna al het deeg gebruikt, dus rol het deeg niet te dun uit. Leg het deeg in de ingevette vorm. Duw zachtjes op de bodem en de zijkanten en snij overig deeg weg. Prik wat gaten in de bodem met een vork en zet 30 minuten terug in de koelkast. Citroentaart - 023 Citroentaart - 029 Citroentaart - 030

  4. Verwarm de oven voor op 160°C. Neem een stuk aluminiumfolie en leg het bovenop de deegbodem. Leg er bakbonen of ongekookte rijst in. Bak de bodem voor 10 minuten, haal dan de vulling eruit en gooi de folie weg. Bak nog eens 20 minuten totdat de bodem er krokant uit ziet. Citroentaart - 031 Citroentaart - 035

  5. Giet het citroenmengsel in de gebakken bodem en zet de vorm meteen terug in de oven. Bak opnieuw voor 30 – 35 minuten totdat de vulling net gebakken is (hij moet niet meer bewegen als je de vorm zachtjes schudt). Laat afkoelen, haal dan de taart uit de vorm. Bewaar in de koelkast. Citroentaart - 036 Citroentaart - 039

Citroentaart - 075

8 Reacties

  1. Getwijfeld of ik dit wel zou bakken omdat ik dit ooit eens had gegeten en vond het echt niet lekker. Ik smaakte meer eieren dan citroen. Dit recept is echter super en de taart is zeer goed gelukt! Merci!

    Lies Capoen op 16 January 2011

  2. Hartstikke leuk om te horen, Lies! Fijn dat de taart zo goed gelukt is. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 19 January 2011

  3. Taart is goed gelukt en smaakt goed maar had meer naar citroen mogen smaken vind ik. Volgende keer ga ik eens wat meer citroen toevoegen.

    Emma op 22 January 2011

  4. Hoi Arjan en Lisa,

    Nou ik heb deze taart gemaakt voor mijn baas en zijn gasten. Het viel zeer goed in de smaak en ik moest de complimenten overbrengen voor deze heerlijke taart. Had het geserveerd als een nagerecht.

    Thea op 28 April 2011

  5. Wat is de reden dat je folie op de bodem moet leggen met bakbonen of ongekookte rijst?

    Jake op 3 April 2012

  6. Hoi Jake, dat zorgt ervoor dat de bodem niet rijst (en dus niet bol gaat staan). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 3 April 2012

  7. Nou, heb de taart gemaakt. Had een taartvorm van 28cm en nog wat deeg over zelfs. Veels te dunne deeglaag dus en nog vrij poreus ook. Volgende keer denk ik maar wat water toevoegen zoals in het recept staat. Qua smaak was de taart overigens perfect! Echt heel lekker. Wat me opviel was dat de taart na 30-35min nog steeds vrij vloeibaar was. 10 Minuten langer in de over en nog steeds vrij vloeibaar. Heb ‘m er maar uitgehaald en nadat ‘ie afgekoeld was was ‘ie steviger. Zou dat kunnen komen doordat ik ‘m op 140 graden heb gedaan omdat ik een hete lucht oven heb, i.p.v. 160?

    Jake op 19 April 2012

  8. Hoi Jake, ik heb al het deeg gebruikt met een vorm van 23 cm, dus ik kan me voorstellen dat je met een vorm van 28 cm en als je deeg over hebt, niet echt een stevige bodem krijgt. Het kan inderdaad aan de temperatuur liggen, maar ook aan je oven. Elke oven is namelijk anders. Als hij nog vloeibaar is, zou ik hem inderdaad nog even laten staan. Goed om te horen dat hij toch lekker was! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 21 April 2012

Reactie achterlaten