Aardbeiencrumble

Aardbeiencrumble in taartvorm!

Afgelopen week zijn wij een paar dagen in Dublin geweest. Eén van de dingen die ik dan altijd wil ‘zien’, zijn de tearooms of andere eetgelegenheden. Toen we op weg waren van Dublin Castle naar de Guinness factory, kwamen we toevallig langs The Queen of Tarts, een homely and welcoming space which offers the best breakfasts and weekend brunch in Dublin, the tastiest lunches – and the finest cakes, scones and brownies in the business. Toen de regen opeens met bakken uit de lucht kwam (een teken! een teken!), besloten we snel naar binnen te gaan en wat lekkers te eten. Na lang denken hebben we met z’n vieren drie toetjes (en een kom soep, zoete aardappel met gember) gedeeld: een Bailey’s Chocolate Chip Cheesecake, Carrot Cake – The Best in Town! en Hot Apple Crumble, served with Cream. Allemaal echt de moeite waard!

Het leuke aan eten in zulke tearooms is het feit dat je weer nieuwe ideeën opdoet voor thuis. De apple crumble bijvoorbeeld, werd geserveerd als een taartje. Een crumble is niet het meest elegante dessert ooit (en moeilijk om aantrekkelijk te snijden en te serveren) maar het zag er op deze manier echt geweldig uit! Tijd om dat thuis te proberen dus… Zie hier het resultaat: een aardbeiencrumble in individuele taartvormpjes. Even wat meer werk, omdat je eerst de taartvormpjes moet maken en bakken, maar het ziet er dan ook wel fantastisch uit. Ik denk niet dat ik crumbles ooit nog anders ga serveren!

Ik heb mini-taartvormpjes (met losse bodem, dat werkt perfect) gebruikt met een diameter van 8 cm. Je kunt de crumble ook in één grote taart (24 cm) bakken, maar dan zou ik het recept verdubbelen. Probeer ook eens kweeperencrumble, rabarbercrumble of crumble met appel en rozijnen.

aardbeiencrumble crumble maken crumble met aardbeien crumble serveren
Aardbeiencrumble
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
3 kruimeltaartjes van 8 cm

Ingrediënten

Voor de taartbodems

  • 90 gram bloem
  • 30 gram poedersuiker
  • 65 gram koude roomboter
  • 1 eetlepel ricotta
  • snufje zout

Voor de aardbeien

  • 350 gram verse aardbeien
  • 2 theelepels kristalsuiker
  • 1 eetlepel citroensap

Voor de crumble

  • 50 gram koude roomboter
  • 75 gram rietsuiker
  • 90 gram bloem

Bereidingswijze & foto's

  1. Maak eerst de taartbodems. Stop de bloem, de poedersuiker en het zout in een keukenmachine. Pulse een paar keer om het geheel te mengen. Aardbeiencrumble - 001

  2. Snij de koude boter in blokjes en strooi over de bloem. Pulse weer een paar keer totdat je mengsel op broodkruim lijkt (met een paar grotere stukken en wat fijn poeder).

  3. Voeg de ricotta toe. Pulse totdat het deeg samen komt en stop dan meteen met mixen. Aardbeiencrumble - 002

  4. Vet de vormpjes in. Verdeel het taartdeeg in drieën en duw het in de vormpjes. Zet de vormpjes 45 minuten in de vriezer, dit is nodig om het deeg te laten rusten (anders krimpt het in de oven). Aardbeiencrumble - 003 Aardbeiencrumble - 010

  5. Verwarm de oven voor op 180°C. Haal de taartjes uit de vriezer en leg er stukken bakpapier in (zorg dat ze over de rand heen hangen). Leg bakbonen of ongekookte rijst op het bakpapier en zet de taartjes in de oven. Bak ze voor 15 minuten, de randjes moeten dan al goudbruin zijn (zo niet, laat ze dan nog even staan). Til de bakbonen uit de vorm en bak de taartjes nog eens 5 minuten totdat de binnenkant ook goudbruin begint te kleuren. Haal ze uit de oven en laat helemaal afkoelen in de vorm. Aardbeiencrumble - 020 Aardbeiencrumble - 029 Aardbeiencrumble - 031

  6. Maak de aardbeien schoon en halveer ze (snij grote exemplaren in meerdere stukjes). Meng ze met de suiker en de citroensap. Aardbeiencrumble - 014 Aardbeiencrumble - 025

  7. Meng de rietsuiker met de bloem in een kom. Snij de boter in blokjes en voeg ze toe aan het bloemmengsel. Wrijf de boter nu met je vingers in de bloem. Doe dit met alle blokjes boter totdat je een mengsel hebt dat lijkt op broodkruim met zo nu en dan wat grotere kruimels (ga niet kneden!). Aardbeiencrumble - 028 Aardbeiencrumble - 033

  8. Verdeel de aardbeien over de taartjes. Schep zo min mogelijk vocht van de aardbeien erbij, want ze laten al heel wat los tijdens het bakken. Aardbeiencrumble - 037

  9. Strooi nu het kruimelmengsel over de aardbeien heen. Met hier en daar wat bergjes kruim (niet aanduwen, een crumble hoort losse kruimels te hebben). Aardbeiencrumble - 041

  10. Zet de crumbletaartjes in de oven en bak ze nog eens 10 – 15 minuten op 180°C of totdat de bovenkant goudbruin is. Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen. Serveer lauwwarm en eventueel met poedersuiker. Aardbeiencrumble - 045 Aardbeiencrumble - 046 Aardbeiencrumble - 058

Aardbeiencrumble - 080

8 Reacties

  1. Hallo Lisa, Mag ik vragen waar je die taartvormpjes met losse bodem hebt gekocht? Ik zie het gebruik van die vormpjes wel vaker in een recept, maar heb ze nog nooit gezien in een winkel. groeten, Caroline

    Caroline Brouwer op 28 July 2010

  2. Hoi Caroline, Ik heb mijn taartvormpjes gekocht via Amazon in Engeland, maar ze hebben ze ook bij Oldenhof: http://www.kookwinkel.nl/cms,2.....vormen.asp (de vierde rij van onder). Je kunt ze gewoon via Internet bestellen, dus ideaal! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 28 July 2010

  3. Dankjewel Lisa, ik ga ze meteen bestellen! groetjes, Caroline

    Caroline Brouwer op 28 July 2010

  4. kun je de taartboden ook maken zonder de ricotta? blijven de hoeveelheden dan gelijk? groetjes Charlotte

    Charlotte op 12 October 2010

  5. Hoi Charlotte, je kunt de ricotta niet weglaten, maar hem wel vervangen door een groot eigeel. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 12 October 2010

  6. Hallo Lisa, Ten eerste, Jullie site is mijn favoriete site en ik heb al zooo veel recepten gemaakt. Heerlijk en super duidelijk. Ik heb ook een vraag. Kan je de taartbodems afgebakken in de viezer bewaren? Net als de crumbletopping. Dan kan ik het als toetje serveren op een drukke dag. Groeten, Hiske

    Hiske op 10 August 2011

  7. Hoi Hiske, Hartstikke leuk om te horen! Je kunt de taartbodems inderdaad afgebakken in de vriezer bewaren. Laat ze na het bakken helemaal afkoelen en stop ze (met de taartvormpjes eromheen) in de vriezer. Laat in de vriezer staan totdat ze helemaal bevroren zijn (1 – 2 uur). Pak ze dan in met folie (nog steeds met de vormpjes eromheen) en stop ze in een plastic zak (geschikt voor de vriezer). Je kunt ze op deze manier twee maanden in de vriezer bewaren. Je hoeft ze niet te ontdooien voordat je ze wilt gebruiken. Stop gewoon de vulling er in, bestrooi met de crumbletopping en bak af in de oven. Succes ermee! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 10 August 2011

  8. Dankjewel. Ik ga het proberen! Groeten Hiske

    Hiske op 10 August 2011

Reactie achterlaten