Home Page › Toetjes › Fruit ›
Kweeperencrumble
Een heerlijke crumble met kweeperen.
Kweeperen zijn gele vruchten, ze smaken als een exotische kruising tussen een appel en een peer. De vruchten zijn te hard om gewoon te eten en worden vaak eerst gestoofd. Je kunt kweeperen gebruiken in de meeste recepten waar appel of peer wordt gebruikt. Ik heb ze hier gebakken in een crumble, heerlijk! Je kunt kweeperen vaak vinden in toko’s of Turkse winkeltjes. Zorg dat je de pitjes verwijderd, want deze zijn giftig.
Probeer ook eens rabarbercrumble, crumble met frambozen en bramen of crumble met appel en rozijnen.
Ingrediënten
Voor de kweeperen
- 3 kweeperen (in totaal 1200 gram)
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillestokje
- 80 gram kristalsuiker
Voor de crumble
- 225 gram bloem
- 20 gram vanillesuiker
- 80 gram kristalsuiker
- 115 gram boter
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze & foto's
-
Was de kweeperen en schil ze. Halveer ze, haal de kern eruit en verwijder alle pitjes. Snij de vrucht in blokjes van ongeveer 2 cm.
-
Leg de blokjes in een pan met het kaneelstokje en de suiker. Snijd het vanillestokje tot halverwege in en voeg toe aan de kweeperen. Giet er water over totdat de stukjes onder staan.
-
Zet de pan op het vuur en kook de kweeperen ongeveer 20 minuten of totdat je er makkelijk met een vork in kan prikken.
-
Verwarm de oven voor op 190°C.
-
Meng de bloem met de suiker en kaneel in een kom.
-
Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel.
-
Wrijf het mengsel met je vingers tot een kruimelige massa. Let op dat je niet gaat kneden, je wilt een kruimelmassa en geen samenhangend deeg.
-
Vet een rechthoekige ovenschaal in. Gebruik een schuimspaan om de kweeperen in de schaal te scheppen. Voeg 5 eetlepels van het kookvocht toe.
-
Verdeel het kruimelmengsel over de kweeperen.
-
Bak de crumble 25 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is. Serveer eventueel met slagroom of een bolletje vanille-ijs.

3 Reacties
• Rick op 12 January 2010 ∞
• Marian op 15 December 2010 ∞
• Lisa op 15 December 2010 ∞