Kweeperencrumble

Een heerlijke crumble met kweeperen.

Kweeperen zijn gele vruchten, ze smaken als een exotische kruising tussen een appel en een peer. De vruchten zijn te hard om gewoon te eten en worden vaak eerst gestoofd. Je kunt kweeperen gebruiken in de meeste recepten waar appel of peer wordt gebruikt. Ik heb ze hier gebakken in een crumble, heerlijk! Je kunt kweeperen vaak vinden in toko’s of Turkse winkeltjes. Zorg dat je de pitjes verwijderd, want deze zijn giftig.

Probeer ook eens rabarbercrumble, crumble met frambozen en bramen of crumble met appel en rozijnen.

kweeperen kweeperen recept kweeperen uit de oven kweeperencrumble
Kweeperencrumble
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
6 personen

Ingrediënten

Voor de kweeperen

  • 3 kweeperen (in totaal 1200 gram)
  • 1 kaneelstokje
  • 1 vanillestokje
  • 80 gram kristalsuiker

Voor de crumble

  • 225 gram bloem
  • 20 gram vanillesuiker
  • 80 gram kristalsuiker
  • 115 gram boter
  • 1 theelepel kaneel

Bereidingswijze & foto's

  1. Was de kweeperen en schil ze. Halveer ze, haal de kern eruit en verwijder alle pitjes. Snij de vrucht in blokjes van ongeveer 2 cm. Kweeperencrumble - 003 Kweeperencrumble - 005 Kweeperencrumble - 006

  2. Leg de blokjes in een pan met het kaneelstokje en de suiker. Snijd het vanillestokje tot halverwege in en voeg toe aan de kweeperen. Giet er water over totdat de stukjes onder staan. Kweeperencrumble - 009

  3. Zet de pan op het vuur en kook de kweeperen ongeveer 20 minuten of totdat je er makkelijk met een vork in kan prikken. Kweeperencrumble - 013

  4. Verwarm de oven voor op 190°C.

  5. Meng de bloem met de suiker en kaneel in een kom.

  6. Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Kweeperencrumble - 015

  7. Wrijf het mengsel met je vingers tot een kruimelige massa. Let op dat je niet gaat kneden, je wilt een kruimelmassa en geen samenhangend deeg. Kweeperencrumble - 016

  8. Vet een rechthoekige ovenschaal in. Gebruik een schuimspaan om de kweeperen in de schaal te scheppen. Voeg 5 eetlepels van het kookvocht toe. Kweeperencrumble - 014

  9. Verdeel het kruimelmengsel over de kweeperen. Kweeperencrumble - 017

  10. Bak de crumble 25 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is. Serveer eventueel met slagroom of een bolletje vanille-ijs. Kweeperencrumble - 020

Kweeperencrumble - 031

3 Reacties

  1. Jullie hebben echt een ontzettend leuke/mooie site! Blijf zo doorgaan!

    Rick op 12 January 2010

  2. Ik heb deze kweeperencrumble vorig weekend gemaakt, verrukkelijk! Dank je wel voor het recept! En de prachtige site, een echte inspiratiebron!

    Marian op 15 December 2010

  3. Bedankt voor je reactie, Marian. Hartstikke leuk om te horen!

    Lisa op 15 December 2010

Reactie achterlaten