Home Page › Brunch ›
Iers sodabrood
Een heerlijk snel brood, ideaal als je weinig tijd hebt.
Met dit recept heb je binnen een uurtje een warm brood op tafel. Wij maken dit vaak bij een stoofschotel of soep, heerlijk om lekker te dippen! Het recept komt uit ‘Baking with Julia’ (een bakboek met recepten van verschillende bakkers, geschreven door Dorie Greenspan). Het brood heet sodabrood omdat er geen gist aan toegevoegd is, maar zuiveringszout (of ‘baking soda’). Je kunt volop variëren met dit basisrecept. Strooi bijvoorbeeld maanzaad en sesamzaad over het brood heen, zoals wij hebben gedaan. Of voeg gedroogd fruit (krenten, rozijnen e.d.) of noten toe. Het is een plakkerig mengsel, dat hoort zo dus voeg niet meer bloem toe. Wij hebben het brood in een bakvorm gebakken, zodat het een ronde vorm kreeg.
Probeer ook eens walnotenbrood met honing, wortelbrood met walnoten of rozijnenscones.
Ingrediënten
- 480 gram bloem
- 1 theelepel zuiveringszout
- 1,5 theelepel zout
- 480 ml karnemelk
- Optioneel maanzaad en sesamzaad
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg eventueel een bakvorm met bakpapier en bestuif met bloem.
-
Meng de bloem, het zout en het zuiveringszout in een kom. Giet de karnemelk erbij en roer met een vork totdat het deeg samen komt. Kneed een minuut met je handen (niet langer).
-
Leg het deeg in de bakvorm (of op een stuk bakpapier op een bakplaat). Snij in de bovenkant van het brood een kruis (maak de bovenkant nat als je het brood nu wilt bestrooien met zaadjes).
-
Zet de vorm in de oven. Bak het brood voor ongeveer 50 minuten. Laat afkoelen op een rooster. Het brood blijft een paar uur goed, maar wordt daarna hard (en dus oneetbaar).
3 Reacties
• Lies Capoen op 15 April 2011 ∞
• Lisa op 15 April 2011 ∞
• Ria broeders op 29 March 2012 ∞