Hamburgerbroodjes

Perfecte broodjes om hamburgers mee te maken!

Dit recept komt van Smitten Kitchen. Het recept komt oorspronkelijk van Comme Ça, een restaurant in Los Angeles. Deze broodjes zijn heerlijk en zacht en makkelijk om te maken. Ik heb het deeg in de broodbakmachine gemengd, maar je kunt het ook met de hand of met een KitchenAid maken.

Probeer ook eens broodjes met noten en rozijnen, khobz of bagels.

broodjes voor hamburgers hamburgerbroodjes sesamzaadbroodjes witte broodjes zachte broodjes
Hamburgerbroodjes
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
8 broodjes

Ingrediënten

  • 3 eetlepels warme melk
  • 2 theelepels gedroogde gist
  • 2,5 eetlepels kristalsuiker
  • 2 eieren
  • 360 gram wit broodmeel
  • 40 gram bloem
  • 1,5 theelepel zout
  • 40 gram ongezouten roomboter
  • 240 ml handwarm water
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • Om in te vetten zonnebloemolie

Bereidingswijze & foto's

  1. Stop de melk, het water en 1 ei in de vorm van je broodbakmachine. Voeg de gist, de suiker, het broodmeel, de bloem, het zout en de boter in blokjes toe. Zorg dat je de gist en het zout in verschillende hoeken strooit. Zet de machine op de deegstand. Het deeg kan in dit stadium heel plakkerig zijn, voeg eventueel nog wat extra bloem toe (ik heb 2,5 eetlepels extra bloem toegevoegd), maar voeg niet te veel toe (dan worden de broodjes droog). Hamburgerbroodjes - 001 Hamburgerbroodjes - 002 Hamburgerbroodjes - 003

  2. Beleg twee bakplaten met bakpapier. Vet een kom lichtjes in met wat zonnebloemolie en leg het gerezen deeg in de vorm. Draai het om. Dit zorgt ervoor dat het deeg wat minder plakt.

  3. Bestuif nu een werkblad met wat bloem. Leg het deeg erop en verdeel in 8 gelijke stukken. Vorm er bolletjes van en verdeel ze over de bakplaten. Zorg dat ze genoeg ruimte hebben om te rijzen. Hamburgerbroodjes - 004 Hamburgerbroodjes - 005 Hamburgerbroodjes - 006 Hamburgerbroodjes - 008

  4. Bedek de bakplaten losjes met plastic folie (ingevet met een beetje zonnebloemolie) en laat de broodjes nog 1 – 2 uur rijzen of totdat ze verdubbeld zijn in grootte. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Hamburgerbroodjes - 009

  5. Meng het overige ei met een eetlepel water en klop door elkaar. Bestrijk de broodjes met het mengsel en bestrooi met het sesamzaad. Hamburgerbroodjes - 010 Hamburgerbroodjes - 013 Hamburgerbroodjes - 015

  6. Bak de broodjes 15 minuten in de oven. Draai de bakplaat halverwege de bakplaat even om, zodat ze gelijkmatig bruin worden. Laat de broodjes afkoelen op een rooster. Hamburgerbroodjes - 017

Hamburgerbroodjes - 020

2 Reacties

  1. Wat is het verschil tussen bloem en broodmeel? Bedoeld je dan zelfrijzend meel?

    Femke op 19 September 2012

  2. Ha Femke, nee, ik bedoel geen zelfrijzend bakmeel. Voor het bakken van brood, gebruik je gemalen tarwe (of andere soorten, maar in dit geval tarwe). Bloem is meel dat gezeefd is. Bloem is het meeste geschikt voor het bakken van cakes, taarten en koekjes, broodmeel is geschikt voor het bakken van brood (lees hier meer). Ik haal mijn broodmeel vaak bij de molen of ik koop het bij de groothandel (van Soubry, wit broodmeel). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 19 September 2012

Reactie achterlaten