Home Page › Brunch ›
Haardbrood
Dit haardbrood is te vergelijken met een focaccia: een zacht brood, besmeerd met een pasta van geroosterde knoflook en rozemarijn.
Dit is een heerlijk, kruidig knoflookbrood. Het recept komt uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson. Nigella maakt dit brood met verse peterselie, maar wij hebben rozemarijn gebruikt. Ook hebben we de helft van het witte broodmeel vervangen door volkorenmeel die op moest. Het brood is heerlijk, op zichzelf of bij een lekkere soep. Probeer ook eens olijfoliebrood, schnecken of Yorkshire puddings.
Ingrediënten
- 500 gram sterk wit broodmeel
- 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
- 1 eetlepels zout
- 3 – 4 dl warm water
- 5 eetlepels olijfolie
- 3 grote bollen knoflook
- flinke tak verse rozemarijn
- Naar smaak zout en peper
- Extra olijfolie
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 190°C (voor het roosteren van de knoflook).
-
Meng het broodmeel, de gist en het zout in een kom. Giet 300 ml handwarm water in een maatbeker en roer er de olijfolie door. Meng het oliemengsel met het bloemmengsel tot een zacht en stevig deeg. Gebruik eventueel meer vocht als je het nodig hebt. Kneed het deeg met de hand voor ongeveer 10 minuten of met een mixer met een deeghaak 5 minuten (of tot het deeg soepel en elastisch is). Vet een kom in met een beetje olijfolie en vorm een bal van het deeg. Leg het deeg in de kom en draai hem om zodat de bal overal bedekt is met de olie. Bedek de kom met plastic folie en laat een uur rijzen of totdat het deeg verdubbeld is.
-
Snij ondertussen de bovenkant van de bollen knoflook af. Besprenkel ze met wat olijfolie en pak ze in met aluminiumfolie. Zet ze 45 minuten in de oven of totdat de teentjes gaar zijn. Laat ze afkoelen.
-
Verwarm de oven voor op 200°C.
-
Knijp de teentjes uit hun schil in een kom. Pureer ze met een vork. Voeg nu langzaam schenkend wat extra vierge olijfolie toe en blijf prakken met de vork. Stop zodra je een pasta hebt.
-
Kneed het deeg kort en laat het nog eens 10 minuten rusten. Verdeel het dan in twee stukken. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot twee ovaalvormige plakken en leg die naast elkaar op de bakplaat. Druk het deeg wat uit met je handen en bedek de broden met een schone theedoek. Laat nog eens 25 minuten rijzen.
-
Duw met je vingertoppen een hoop kuiltjes in het brood. Verdeel het knoflookmengsel over het brood. Was de rozemarijn en haal de blaadjes van de tak af. Verdeel over de broden. Bestrooi eventueel nog met wat peper.
-
Bak de broden in de oven in 20 minuten gaar. Ze zijn dan gerezen en goudbruin. Besprenkel met zout en eventueel nog met wat olijfolie.
één link van een andere site
6 Reacties
• Tessa op 11 May 2012 ∞
• Lisa op 13 May 2012 ∞
• Rieneke op 6 December 2012 ∞
• Lisa op 6 December 2012 ∞
• Rieneke op 30 December 2012 ∞
• Lisa op 30 December 2012 ∞