Haardbrood

Dit haardbrood is te vergelijken met een focaccia: een zacht brood, besmeerd met een pasta van geroosterde knoflook en rozemarijn.

Dit is een heerlijk, kruidig knoflookbrood. Het recept komt uit Hoe word ik een goddelijke huisvrouw van Nigella Lawson. Nigella maakt dit brood met verse peterselie, maar wij hebben rozemarijn gebruikt. Ook hebben we de helft van het witte broodmeel vervangen door volkorenmeel die op moest. Het brood is heerlijk, op zichzelf of bij een lekkere soep. Probeer ook eens olijfoliebrood, schnecken of Yorkshire puddings.

focaccia haardbrood knoflookbrood
Haardbrood
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
Voor twee broden

Ingrediënten

  • 500 gram sterk wit broodmeel
  • 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
  • 1 eetlepels zout
  • 3 – 4 dl warm water
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 3 grote bollen knoflook
  • flinke tak verse rozemarijn
  • Naar smaak zout en peper
  • Extra olijfolie

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 190°C (voor het roosteren van de knoflook).

  2. Meng het broodmeel, de gist en het zout in een kom. Giet 300 ml handwarm water in een maatbeker en roer er de olijfolie door. Meng het oliemengsel met het bloemmengsel tot een zacht en stevig deeg. Gebruik eventueel meer vocht als je het nodig hebt. Kneed het deeg met de hand voor ongeveer 10 minuten of met een mixer met een deeghaak 5 minuten (of tot het deeg soepel en elastisch is). Vet een kom in met een beetje olijfolie en vorm een bal van het deeg. Leg het deeg in de kom en draai hem om zodat de bal overal bedekt is met de olie. Bedek de kom met plastic folie en laat een uur rijzen of totdat het deeg verdubbeld is. Haardbrood - 002 Haardbrood - 003 Haardbrood - 005

  3. Snij ondertussen de bovenkant van de bollen knoflook af. Besprenkel ze met wat olijfolie en pak ze in met aluminiumfolie. Zet ze 45 minuten in de oven of totdat de teentjes gaar zijn. Laat ze afkoelen. Haardbrood - 007 Haardbrood - 009 Haardbrood - 012 Haardbrood - 018

  4. Verwarm de oven voor op 200°C.

  5. Knijp de teentjes uit hun schil in een kom. Pureer ze met een vork. Voeg nu langzaam schenkend wat extra vierge olijfolie toe en blijf prakken met de vork. Stop zodra je een pasta hebt. Haardbrood - 023 Haardbrood - 025 Haardbrood - 026

  6. Kneed het deeg kort en laat het nog eens 10 minuten rusten. Verdeel het dan in twee stukken. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit tot twee ovaalvormige plakken en leg die naast elkaar op de bakplaat. Druk het deeg wat uit met je handen en bedek de broden met een schone theedoek. Laat nog eens 25 minuten rijzen. Haardbrood - 013 Haardbrood - 016 Haardbrood - 029

  7. Duw met je vingertoppen een hoop kuiltjes in het brood. Verdeel het knoflookmengsel over het brood. Was de rozemarijn en haal de blaadjes van de tak af. Verdeel over de broden. Bestrooi eventueel nog met wat peper. Haardbrood - 030 Haardbrood - 033 Haardbrood - 022 Haardbrood - 036

  8. Bak de broden in de oven in 20 minuten gaar. Ze zijn dan gerezen en goudbruin. Besprenkel met zout en eventueel nog met wat olijfolie. Haardbrood - 053

Haardbrood - 049

één link van een andere site

6 Reacties

  1. Hallo,

    Ik ben zo vrij geweest om jullie ‘how to’ tekst over te nemen en op mijn blog te plaatsen. Ik heb zelf het boek in het Engels en om het nou te gaan vertalen als jullie het al gedaan hebben!! Toch ;-) Ik heb overigens het met peterselie gemaakt maar zoals jullie het met rozemarijn hebben gedaan lijkt me ook heerlijk. Groeten, Tessa

    Tessa op 11 May 2012

  2. Hoi Tessa, geen probleem hoor. Wat is het een lekker brood hè, krijg meteen weer zin om er een te maken :). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 13 May 2012

  3. Ik heb een vraag… wat is precies sterk wit broodmeel? Kan je gewoon broodmeel uit een pak voor wit brood van bv Koopmans gebruiken of is het echt iets anders?

    Rieneke op 6 December 2012

  4. Hoi Rieneke, Ik denk dat je dat wel kunt gebruiken, mits het echt wit broodmeel is en niet een mix waar je alleen nog water aan hoeft toe te voegen. Het gaat erom dat je een soort bloem (meel) gebruikt die ‘sterker’ is dan gewone bloem die je gebruikt voor cake en koekjes. De gluten in de bloem zorgen er namelijk voor dat je brood een goede structuur krijgt. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 6 December 2012

  5. Ik heb eindelijk het brood gemaakt, en hoewel de structuur van het brood echt ontzettend lekker was vond ik dat de knoflookpasta enorm bitter was geworden na het bakken. Heb je enig idee waardoor dit zou kunnen komen? Ik zou het brood namelijk graag nog een keer maken maar dan zonder dat de knoflook zo bitter is geworden.

    Rieneke op 30 December 2012

  6. Hoi Rieneke, dat kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat de knoflook wat ouder was, of dat er van die groene sprietjes in zaten, dat kan er namelijk voor zorgen dat de knoflook bitter smaakt. Als dat het niet was, is de knoflook waarschijnlijk verbrand in de oven. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 30 December 2012

Reactie achterlaten