Home Page › Brunch ›
Chelsea buns
Engelse rozijnenbroodjes!
Dit recept komt uit Bread geschreven door Daniel Stevens van The River Cottage. Het zijn lekkere, zoete broodjes met rozijnen. Het deeg lijkt op dat van brioche. Het zijn eigenlijk de ‘makkelijke’ versies van deze broodjes. In plaats van een ‘glaze’, heb ik er een poedersuikerglazuur overheen gegoten. Deze broodjes kun je goed invriezen. Warm zijn ze het lekkerst.
Probeer ook eens rozijnenscones, monkey bread of schnecken.
Ingrediënten
- 550 gram wit broodmeel
- 50 gram kristalsuiker
- 7 gram gedroogde gist
- 10 gram zout
- 150 ml handwarme melk
- 225 gram gesmolten boter
- 1 ei
Voor de vulling
- 25 gram gesmolten boter
- 100 gram kristalsuiker
- 200 gram rozijnen
Voor de afwerking
- 25 ml melk
- 25 gram kristalsuiker
Voor het glazuur
- 4 eetlepels poedersuiker
- druppels water
Bereidingswijze & foto's
-
Meng de bloem, de suiker, de gist en het zout in een kom van een elektrische mixer. Voeg de gesmolten boter, de handwarme melk en het ei toe. Mix 2 minuten op lage snelheid, zet de mixer dan op een hoge snelheid en laat 5 minuten kneden of totdat je een glad en glanzend deeg hebt. Laat het deeg in de kom, bedek met plastic folie en laat 1 uur rijzen.
-
Was ondertussen de rozijnen en stop ze met 250 ml water in een pan. Breng aan de kook en haal dan de pan van het vuur. Laat ze zo staan totdat je ze nodig hebt. Neem een vierkanten bakblik en vet de vorm in met boter. Bestrooi met wat suiker.
-
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 60 bij 40 cm. Bestrijk het deeg met een kwastje met de gesmolten boter voor de vulling. Bestrooi met de suiker. Giet de rozijnen af en dep ze droog. Strooi ze over de lap met deeg heen.
-
Begin met het oprollen van het deeg aan de lange kant en rol hem strak op. Verdeel het deeg met een mes in 9 gelijke stukken. Verdeel ze over het bakblik en duw de bovenkant wat naar beneden (ze moeten ongeveer 3 cm hoog zijn). Laat de broodjes nog een half uur op een warme plek staan. Verwarm de oven voor op 200°C.
-
Bestrijk de bovenkant van de broodjes met de melk en bestrooi met de suiker. Zet de broodjes in de oven en bak voor 20 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Laat afkoelen totdat ze alleen nog warm zijn.
-
Meng de poedersuiker met wat druppels water en roer tot een vloeibare massa. Besprenkel de broodjes ermee en serveer!
10 Reacties
• Nadia op 31 May 2011 ∞
• Annemei op 22 August 2011 ∞
• Lisa op 23 August 2011 ∞
• Karoline op 11 February 2012 ∞
• Lisa op 13 February 2012 ∞
• Jennisa op 17 August 2012 ∞
• Lisa op 17 August 2012 ∞
• Agnes op 14 October 2012 ∞
• Lisa op 14 October 2012 ∞
• Anneke op 10 April 2013 ∞