Chelsea buns

Engelse rozijnenbroodjes!

Dit recept komt uit Bread geschreven door Daniel Stevens van The River Cottage. Het zijn lekkere, zoete broodjes met rozijnen. Het deeg lijkt op dat van brioche. Het zijn eigenlijk de ‘makkelijke’ versies van deze broodjes. In plaats van een ‘glaze’, heb ik er een poedersuikerglazuur overheen gegoten. Deze broodjes kun je goed invriezen. Warm zijn ze het lekkerst.

Probeer ook eens rozijnenscones, monkey bread of schnecken.

chelsea buns gevulde broodjes rozijnenbroodjes
Chelsea buns
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
9 broodjes

Ingrediënten

  • 550 gram wit broodmeel
  • 50 gram kristalsuiker
  • 7 gram gedroogde gist
  • 10 gram zout
  • 150 ml handwarme melk
  • 225 gram gesmolten boter
  • 1 ei

Voor de vulling

  • 25 gram gesmolten boter
  • 100 gram kristalsuiker
  • 200 gram rozijnen

Voor de afwerking

  • 25 ml melk
  • 25 gram kristalsuiker

Voor het glazuur

  • 4 eetlepels poedersuiker
  • druppels water

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng de bloem, de suiker, de gist en het zout in een kom van een elektrische mixer. Voeg de gesmolten boter, de handwarme melk en het ei toe. Mix 2 minuten op lage snelheid, zet de mixer dan op een hoge snelheid en laat 5 minuten kneden of totdat je een glad en glanzend deeg hebt. Laat het deeg in de kom, bedek met plastic folie en laat 1 uur rijzen. Chelsea buns Chelsea buns (3) Chelsea buns (7) Chelsea buns (16) Chelsea buns (19)

  2. Was ondertussen de rozijnen en stop ze met 250 ml water in een pan. Breng aan de kook en haal dan de pan van het vuur. Laat ze zo staan totdat je ze nodig hebt. Neem een vierkanten bakblik en vet de vorm in met boter. Bestrooi met wat suiker. Rozijnen Chelsea buns (26)

  3. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Rol het deeg uit tot een rechthoek van 60 bij 40 cm. Bestrijk het deeg met een kwastje met de gesmolten boter voor de vulling. Bestrooi met de suiker. Giet de rozijnen af en dep ze droog. Strooi ze over de lap met deeg heen. Chelsea buns (27) Chelsea buns (29) Chelsea buns (32) Chelsea buns (35) Chelsea buns (36)

  4. Begin met het oprollen van het deeg aan de lange kant en rol hem strak op. Verdeel het deeg met een mes in 9 gelijke stukken. Verdeel ze over het bakblik en duw de bovenkant wat naar beneden (ze moeten ongeveer 3 cm hoog zijn). Laat de broodjes nog een half uur op een warme plek staan. Verwarm de oven voor op 200°C. Chelsea buns (41) Chelsea buns (43) Chelsea buns (44)

  5. Bestrijk de bovenkant van de broodjes met de melk en bestrooi met de suiker. Zet de broodjes in de oven en bak voor 20 minuten of totdat ze goudbruin zijn. Laat afkoelen totdat ze alleen nog warm zijn. Chelsea buns (52) Chelsea buns (55) Chelsea buns (60) Chelsea buns (66) Chelsea buns (85)

  6. Meng de poedersuiker met wat druppels water en roer tot een vloeibare massa. Besprenkel de broodjes ermee en serveer!

Chelsea buns (89)

10 Reacties

  1. Zou ik voor dit recept ook gewone bloem kunnen gebruiken?

    Ziet er echt heeeeerlijk uit!!

    Nadia op 31 May 2011

  2. Gisteren deze heerlijke buns gemaakt. Heerlijk, alleen niet zo goed gerezen als die van jullie. Volgens mij kwam dat omdat ik niet 5 minuten keukenmachine heb laten draaien, maar 3. Zou dat de oorzaak kunnen zijn?

    Annemei op 22 August 2011

  3. @Nadia Je kan het proberen maar ik kan niet garanderen dat ze dan gaan lukken. Broodmeel neemt namelijk meer vocht op dan normale bloem. Veel groeten, Lisa

    @Annemei Deze broodjes rijzen niet zoveel als normaal brooddeeg. Dat komt denk ik omdat het een vrij ‘zwaar’ deeg is. Het is wel belangrijk om het deeg lang genoeg te kneden, totdat het elastisch is. Als dat bij jou binnen drie minuten al gebeurde, is er geen probleem. Trek een stukje deeg omhoog, als het niet breekt, is het deeg goed. Veel groeten en bedankt voor je reactie! Lisa

    Lisa op 23 August 2011

  4. ze waren helemaal top! heb ze met gewone bloem gemaakt en ook dan superrrrrr

    Karoline op 11 February 2012

  5. Ha Karoline, hartstikke leuk om te horen! Bedankt voor je reactie. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 13 February 2012

  6. Hoi, ik heb een dringende vraag want ik kan niet wachten deze broodjes te maken, ik heb thuis gewone bloem, bakpoeder en zelfrijzend bakmeel maar geen wit broodmeel of gist.. kan ik op de een of andere manier toch de broodjes maken?

    Jennisa op 17 August 2012

  7. Hoi Jennisa, zou ik niet doen, zonder gist zijn deze broodjes niet lekker. Bovendien verandert dan het hele proces en ook de textuur van de broodjes. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 17 August 2012

  8. Hoi Lisa, ik heb geen elektrisch mixer. Kan ik mijn broodmachine gebruiken voor het kneden en rijzen?

    Agnes op 14 October 2012

  9. Hoi Agnes, dat is geen probleem hoor, heb ik ook al vaak gedaan. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 14 October 2012

  10. Wat is beter? De broodjes gebakken of ongebakken invriezen? Groeten, Anneke

    Anneke op 10 April 2013

Reactie achterlaten