Belachelijk makkelijk brood

Het zogenaamde 'no-knead bread'! Ongelooflijk simpel, zonder te kneden. Het enige wat je nodig hebt is een flinke portie geduld.

Op 8 november 2006 werd in de New York Times het recept van Jim Lahey voor no-knead bread geïntroduceerd. Het zorgde voor een ‘opleving’ in de foodblogwereld. Kijk bijvoorbeeld eens hier, hier of hier. Het recept is simpel en je hebt maar weinig ingrediënten nodig. Dus waar wacht je nog op?

Probeer ook eens pain de campagne, brioche of scones.

brood zonder kneden jim lahey makkelijk brood no-knead bread zelf brood maken
Belachelijk makkelijk brood
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
1 brood

Ingrediënten

  • 450 gram bloem
  • 1/4 theelepel gist
  • 405 ml water
  • 1 1/4 theelepel zout

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng alle ingrediënten in een kom. Roer door elkaar totdat het gemengd is en bedek de kom dan met plastic folie. Zet de kom op een warme plek en laat 18 uur rijzen. Het deeg is klaar als je luchtbelletjes kunt zien. Brood - 007 Brood - 013

  2. Bestuif een werkblad met bloem en leg het deeg erop. Voeg wat meer bloem toe en kneed een paar keer door. Bedek losjes met plastic folie en laat een kwartier rusten.

  3. Gebruik genoeg bloem om te zorgen dat het deeg niet aan je handen of aan het werkblad plakt, maar niet meer dan dat. Kneed het deeg snel in een bal. Bestuif een theedoek royaal met bloem en leg het deeg erop. Bestuif de bovenkant opnieuw met bloem. Laat opnieuw twee uur rijzen. Het deeg is dan dubbel zo groot. Brood - 016

  4. Verwarm de oven voor op 230°C. Zet een gietijzeren pan of een pan van keramiek in de oven (wij hebben een ovenschaal gebruikt) terwijl de oven aan het voorverwarmen is.

  5. Pak het deeg met theedoek en al op en draai hem om in de pan. Trek de theedoek eraf en schud de pan om het deeg over de onderkant te verdelen. Leg de deksel op de pan en bak voor een half uur. Wij hebben de bovenkant van het deeg besprenkeld met water en het daarna losjes bedekt met aluminiumfolie.

  6. Haal de deksel of de aluminiumfolie weg en bak het brood nogmaals voor 15 – 30 minuten of totdat het brood goudbruin is. Laat afkoelen op een rooster.

Brood - 029 Brood - 038

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten