Pompoentaart

Deze taart is gevuld met een pompoenvulling. Hij komt oorspronkelijk uit Amerika en wordt daar gegeten tijdens Thanksgiving.

De kaneel geeft het een heerlijk vleugje winter en de vulling is lekker zacht. Ik heb voor deze taart gebruik gemaakt van een butternut pompoen of een flespompoen.

Ik heb kant-en-klaar bladerdeeg gebruikt, maar je kunt het natuurlijk ook altijd zelf maken. Stemgember kun je in potten kopen in de winkel. Ik vind dat het de taart extra smaak geeft, maar je kunt het ook weglaten als je niet van gember houdt. De bladerdeegbodem wordt eerst even voorgebakken zodat de bodem later niet nattig wordt. Ik heb een taartvorm met een losse bodem gebruikt. Je kunt ook een quichevorm gebruiken. De pompoenpitten kun je bewaren om later te roosteren, kijk hier voor een recept. Probeer ook eens pompoensoep.

3418083365_56963f2463

amerikaanse taart paastaart pompoentaart taart voor pasen
Pompoentaart
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
1 taart van 23 cm

Ingrediënten

  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 500 gram Butternut pompoen
  • 2 eieren
  • 140 gram bruine basterdsuiker
  • 80 ml ongeklopte slagroom
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 eetlepel stemgember
  • Blinde vulling zoals 100 gram rijst

Je kunt deze taart zowel warm als koud eten.

Bereidingswijze & foto's

Verwarm de oven voor op 180°C

  1. Als je pompoen niet schilt, was hem dan goed. Snijd de pompoen in stukken en stoom of kook de stukken (met een beetje water, blijven bijvullen tijdens het koken) voor een uur of totdat de pompoen zacht is. Snijd de stukken niet te groot, des te eerder is de pompoen gaar. Pureer met een staafmixer. 3418093783_0dc08e5804 3418895040_d4e9b318f8 3418085893_0b596ca9a9 3418898548_c0981f61d8 3418918450_f2d72e8501 3418899654_be68f5aa7c 3418919690_31f0f06f3b

  2. Vet de taartvorm in. Laat het bladerdeeg ontdooien.

  3. Zet een kommetje water klaar. Beleg de vorm met de plakken bladerdeeg en zorg dat je de overgangen goed samenvoegt door je vingertoppen nat te maken en het deeg bij elkaar te duwen. Bewaar het overige bladerdeeg. 3418100439_8774f1d624 3418101115_a35faf1e6b

  4. Leg een stuk bakpapier op het bladerdeeg. Strooi de rijst erop, dit zorgt ervoor dat het bladerdeeg niet te erg rijst in de oven.

  5. Bak de taart 10 minuten in de oven. Haal het bakpapier eruit en bak hem vervolgens nog eens 10 minuten. Laat de oven op 180°C staan.

De vulling maken

  1. Voeg de basterdsuiker en eieren toe aan de gepureerde pompoen en klop door elkaar.

  2. Schenk de room erbij en roer opnieuw. 3418922502_5b124076cd 3418110185_47b36762fc

  3. Snijd de stemgember in stukjes. Voeg samen met de honing en kaneel toe aan het pompoenmengsel. 3418111083_a2867bdb17 3418111429_c26fc35b65

  4. Roer alles goed door elkaar. Schenk de vulling in de bladerdeegbodem. 3418923452_0ab1d919d0 3418925398_35e1ecfeeb

  5. Zet de taart in de oven en bak voor 45 minuten op 180°C. Laat afkoelen. 3418125657_8175c2817b

3418950134_5b7a7d6fc7

3418957534_661c729036

6 Reacties

  1. Ik heb dit recept net gebruikt voor pompoentaarten voor Thanksgiving. Ik sta nu klaar om weg te gaan en ze zien er goed uit. Ik ben heel benieuwd hoe ze zullen smaken!

    Emma op 26 November 2010

  2. Hartstikke leuk, ik hoop dat ze in de smaak zullen vallen!

    Lisa op 26 November 2010

  3. Lijkt me een lekkere taart. Alleen een klein vraagje. Wat voor soort rijst gebruik je hiervoor?

    Lilian op 3 November 2011

  4. Hoi Lilian, gewoon (goedkope) ongekookte rijst. Het gaat er maar om dat er gewicht in de taart ligt. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 4 November 2011

  5. Wij eten veel risotto rijst, zou het daar ook mee kunnen? Hoe smaakt deze taart eigenlijk? zoet? zwaar?

    Lilian op 4 November 2011

  6. Hoi Lilian, ja hoor, maar wel zonde van de risottorijst, want die kun je daarna niet meer gebruiken. Deze taart smaakt kruidig, een echte wintertaart eigenlijk. Hij is niet heel zwaar. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 5 November 2011

Reactie achterlaten