Home Page › Feestdagen ›
Paastaart
Deze Engelse fruitcake zit boordevol met marsepein en gedroogd fruit!
Dit is een recept voor een Engelse paastaart, of fruitcake. In Engeland noemen ze dit een Simnel cake. De marsepeinen ballen op de bovenkant staan voor de 11 apostelen. De taart heeft een lange traditie en werd oorspronkelijk gemaakt voor moederdag. Tegenwoordig wordt hij echter met Pasen gegeten. Het is een machtige taart, dus snij de stukken niet te groot. Het recept voor deze taart komt uit Nigella’s Feast. Ik heb het recept helemaal gevolgd op één ding na: Nigella smeert de taart in met eiwit en gebruikt een brander om de marsepein te bruinen. Ik heb het eiwit weggelaten en cacaopoeder over de taart heen gezeefd. Niet zo authentiek, maar het ziet er erg leuk uit (en de cacao combineert ook mooi met de zoete taart). Voor het gedroogde fruit heb ik een mengsel gebruikt van rozijnen, pruimen, abrikozen en gedroogde appel.
Probeer ook eens deze paasstol, paascakejes of lichte fruitcake.
Ingrediënten
- 100 gram geglaceerde kersen
- 500 gram gedroogd fruit
- 175 gram ongezouten boter
- 175 gram kristalsuiker
- 1 citroen
- 225 gram bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- 0,5 theelepel kaneel
- 1/4 theelepel gemberpoeder
- 25 gram gemalen amandelen
- 3 eieren
- 2 eetlepels melk
- 1 kilo marsepein
- 1 eetlepel abrikozenjam
- Om te bestuiven poedersuiker
- Om te bestuiven cacaopoeder
Bereidingswijze & foto's
-
Haal alle ingrediënten uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 170°C. Leg het gedroogde fruit in heet water.
-
Vet een hoge springvorm van 20 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier.
-
Snij de geglaceerde kersen in hele kleine stukjes.
-
Gebruik een elektrische mixer om de boter en suiker romig te mixen. Rasp de schil van de citroen en voeg toe aan het botermengsel.
-
Meng de bloem, het bakpoeder, de kaneel, het gemberpoeder en de gemalen amandelen in een kom.
-
Haal het gedroogde fruit uit het water en snij alles, behalve de rozijnen, in stukjes.
-
Voeg een ei en twee eetlepels van het bloemmengsel toe aan het botermengsel. Mix door elkaar. Voeg op dezelfde manier de volgende twee eieren toe. Schep vervolgens het overige bloemmengsel losjes door het beslag. Roer de melk erdoorheen.
-
Schep het gedroogde fruit en de geglaceerde kersen losjes door het beslag.
-
Bestuif een werkblad met poedersuiker en rol 400 gram van de marsepein uit tot een cirkel van 20 cm (gebruik de bakvorm en trek er een mes omheen).
-
Schep de helft van het beslag in de bakvorm. Leg de cirkel van marsepein op het beslag. Schep de rest van het beslag over de marsepein heen. Gebruik een spatel om de bovenkant glad te strijken.
-
Zet de taart in de oven en bak voor 30 minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 150°C en bak de cake voor nog eens 90 minuten. Wij hebben een vrij snelle oven, dus de cake was 15 minuten voor tijd al klaar. Zorg dus dat je de cake goed in de gaten houdt. De cake is gaar als hij is gerezen en stevig aanvoelt.
-
Laat de taart volledig afkoelen in de vorm. De marsepein aan de binnenkant moet namelijk eerst weer stollen.
-
Haal de cake uit de vorm, draai hem om op een bord en trek het bakpapier eraf. Bestuif opnieuw een werkblad met bakpapier en rol 400 gram marsepein uit tot een cirkel van 20 cm.
-
Verwarm de abrikozenjam tot het vloeibaar is. Bestrijk de bovenkant van de taart ermee. Leg de marsepeinen cirkel erop.
-
Maak van de overige marsepein 11 bolletjes van ongeveer 2,5 cm. Meng een eetlepel poedersuiker met wat druppels water en dip de onderkant van de marsepeinen balletjes erin. Verdeel ze over de taart. Gebruik een zeefje en bestuif de bovenkant met wat cacaopoeder (ongeveer een halve eetlepel). Vrolijk Pasen!
Er zijn nog geen reacties.