Hongaarse Dobos-taart

Een Hongaarse taart die bestaat uit vijf lagen cake met een chocoladecrème en een bovenkant van karamel.

The August 2009 Daring Bakers’ challenge was hosted by Angela of A Spoonful of Sugar and Lorraine of Not Quite Nigella. They chose the spectacular Dobos Torte based on a recipe from Rick Rodgers’ cookbook Kaffeehaus: Exquisite Desserts from the Classic Caffés of Vienna, Budapest, and Prague.

Een Dobos-taart is een taart die bestaat uit lagen. Het originele recept bestaat uit 5 lagen, maar er bestaan vele varianten. De taart is bedacht in 1885 door József C. Dobos, een Hongaarse bakker. Zijn taart werd al snel een groot succes en vergaarde een grote bekendheid in heel Europa. Het recept was geheim, totdat Dobos in 1906 met pensioen ging en zijn recept vrijgaf.

Dit is mijn tweede Daring Bakers’ challenge: een Hongaarse taart! Ik heb het originele recept wat aangepast door amaretto en amandelen toe te voegen. In de botercrème zijn rauwe eieren verwerkt, gebruik een andere botercrème of geef deze taart niet aan risicogroepen (ouderen, zieken, zwangere vrouwen of kinderen). Kijk ook eens bij marshmallowkoekjes en Milaanse koekjes. Kijk eens bij deze links om andere versies van de taart te bewonderen.

Daring Bakers - 003

chocoladecreme Daring Bakers' challenge dobos-taart hongaarse taart lagentaart
Hongaarse Dobos-taart
Moeilijkheid
Gevorderd
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
Taart van 23 cm

Ingrediënten

Voor de cakelagen

  • 6, gescheiden en op kamertemperatuur grote eieren
  • 162 gram poedersuiker
  • 1 theelepel vanille extract
  • 95 gram, gezeefd bloem
  • 17 gram, gezeefd maïzena

Voor de botercrème

  • 4, op kamertemperatuur eieren
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 110 gram, fijngehakt pure chocolade
  • 250 gram, op kamertemperatuur roomboter
  • 3 eetlepels amaretto

Voor de karamel

  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 180 ml water
  • 8 theelepels citroensap
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Ter decoratie

  • 50 gram gehakte amandelen

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.

  2. Knip 6 stukken bakpapier uit. Gebruik je taartvorm om met pen cirkels te trekken op het bakpapier. Draai het bakpapier om zodat je deegbeslag niet in contact komt met de inkt.

  3. Klop met een elektrische mixer het eigeel met 80 gram van de poedersuiker en de vanille in een kom. Blijf mixen tot het mengsel dik en bleek van kleur is en spoor achterlaat als je de mixerhaken optilt. Dit duurt ongeveer 3 minuten. Daring Bakers - 008

  4. In een andere (droge en vetvrije) kom: klop de eiwitten stijf. Gebruik hiervoor schone mixerhaken. Zodra zich zachte pieken beginnen te vormen, kun je rustig aan de rest van de poedersuiker toevoegen terwijl je blijft kloppen. Stop als je een dik, romig en glanzend mengsel hebt. Daring Bakers - 018

  5. Gebruik een spatel om een kwart van de eiwitten goed te mengen met het eigeelmengsel. Schep de rest van de eiwitten er luchtig doorheen, het geeft niet als je nog sporen van eiwit ziet. Daring Bakers - 027

  6. Meng het bloem en de maïzena in een kom. Zeef de helft bij het eimengsel en roer voorzichtig. Voeg de rest toe en schep het luchtig door het eimengsel totdat je een samenhangend beslag hebt. Daring Bakers - 032

  7. Verdeel het beslag in vijf, gelijke delen. Schep een deel op het bakpapier en gebruik een spatel om de taartvorm in te vullen. Bak in de oven voor 5 minuten, totdat de cake droog is en terug veert als je er zachtjes op drukt. Bak hierna de volgende lagen op dezelfde manier. Leg een gebakken cakelaag omgekeerd op een bord en trek voorzichtig het bakpapier eraf. Leg de cakelaag terug op het bakpapier en laat helemaal afkoelen. Daring Bakers - 036 Daring Bakers - 038

  8. Gebruik een mes om alle lagen van dezelfde grootte te maken.

De botercrème maken

  1. Breng een grote hoeveelheid water aan de kook.

  2. Klop de eieren en suiker met een elektrische mixer voor 5 minuten totdat het mengsel dik en bleek ziet. Daring Bakers - 056

  3. Zet een hittebestendige kom op de pan met water en zet het vuur laag zodat het water zachtjes kookt. Voeg het eimengsel toe en blijf 2 – 3 minuten kloppen totdat je ziet dat het mengsel begint in te dikken. Daring Bakers - 064

  4. Voeg de fijngehakte chocola toe en blijf roeren terwijl de chocola smelt en wordt opgenomen in het eimengsel. Dit duurt ongeveer 2 – 3 minuten. Daring Bakers - 070 Daring Bakers - 071

  5. Haal de kom uit de pan en schep het chocolademengsel in een kom. Laat afkoelen tot kamertemperatuur. Het mengsel is in dit stadium dik en plakkerig. Roer de amaretto erdoorheen. Daring Bakers - 094

  6. Zorg dat je boter op kamertemperatuur is, anders mengt het niet met het chocolademengsel. Snij de boter in kleine stukjes en voeg één voor één toe aan het chocolademengsel terwijl je klopt met een mixer. Zet het mengsel in de koelkast terwijl je de karamel maakt. Daring Bakers - 099

De karamel maken

  1. Gebruik de mooiste cakelaag voor de bovenkant. Daring Bakers - 102

  2. Neem een ronde vorm en beleg het met bakpapier. Vet het papier in en leg de cakelaag erbovenop.

  3. Snij de cakelaag in 8 gelijke stukken.

  4. Gebruik de olie om een scherp mes en een metalen spatel in te vetten.

  5. In een kleine kookpan, meng de suiker met het water en de citroensap. Zet de pan op laag vuur en blijf roeren totdat de suiker is opgelost. Breng het mengsel dan aan de kook op een hoog vuur en roer niet meer (om te voorkomen dat je suikerkristallen krijgt). Beweeg de pan heen en weer om het mengsel evenredig te laten koken. Haal, zodra het mengsel een amberkleurige karamel is geworden, de pan van het vuur. Daring Bakers - 110 Daring Bakers - 119 Daring Bakers - 123

  6. Giet de hete karamel over de cakelaag. Gebruik de spatel om de karamel snel te verdelen over de cakelaag. Het duurt 30 seconden voordat de karamel hard wordt, zorg dus dat je snel werkt. Laat helemaal afkoelen en snij de stukken los. Daring Bakers - 129

De taart samenstellen

  1. Verdeel de botercrème in 6 gelijke delen.

  2. Begin met een laag chocola, leg er een cakelaag bovenop. Besmeer die laag met chocola en leg er weer een laag bovenop en ga zo door totdat de cakelagen op zijn. Gebruik de rest van de crème om de zijkanten van de cake te glazuren. Daring Bakers - 137 Daring Bakers - 153

  3. Druk de amandelen (rooster ze eventueel eerst) in de zijkant van de taart. Daring Bakers - 160

  4. Verdeel de karamelstukken over de taart en leg onder elk karamelstuk een amandel om ervoor te zorgen dat het stuk schuin staat. Laat 2 uur staan om ervoor te zorgen dat de smaken goed intrekken. Eet de cake op kamertemperatuur of zet hem in de koelkast. Daring Bakers - 197

Daring Bakers - 206

9 Reacties

  1. Mmmm came out so delicious-looking!

    Julie op 27 August 2009

  2. Leuk dat je die “step by step” fotos doen… De tart ziet heel lekker uit :)

    Zita op 27 August 2009

  3. Beautiful job – and I love your photos :) Cheers!

    Anula op 27 August 2009

  4. I love all the step-by-step pictures and your caramel decorations are beautiful! :)

    Jill op 27 August 2009

  5. Wonderful job!! I love the photos =D.

    Lauren op 27 August 2009

  6. wow your caramel layer looks gorgeous. heheh makes the cake look really elegant

    Linda op 28 August 2009

  7. Very well done! Your cake is beautiful!

    Cheers,

    Rosa

    Rosa op 28 August 2009

  8. How do you have time/patience to take step by step photos? looks like your cake has fallen over just a bit (just like mine!)

    Olga op 28 August 2009

  9. Beautiful job on your torte.. love the step by step photos, so clear and sharp, and your buttercream literally shimmers! The final cake is stunning! Well done in all areas!

    Lisa op 29 August 2009

Reactie achterlaten