Chocolade-kersentaart

Een feestelijke taart met drie chocoladelagen, slagroom en verse kersen.

Dit is een ideale taart om de zomer mee te vieren, of een verjaardag. Hij wordt gebakken in een vorm van 20 cm. Als je een grotere vorm gebruikt, zou ik het recept verdubbelen. Omdat de taart drie lagen heeft, kun je deze taart makkelijk in 8 – 10 stukken snijden. Deze taart lijkt eigenlijk een beetje op een schwarzwalderkirschtorte, maar daarvoor worden kersen uit een pot en likeur gebruikt. Laat deze taart twee uur in de koelkast staan voordat je hem serveert, dat maakt snijden een stuk makkelijker.

De taartbodems zijn heerlijk zacht met een diepe chocoladesmaak. Ik heb de taart in één keer gebakken en daarna in drie lagen gesneden met een taartzaag. Als je geen taartzaag hebt, kan het ook met een mes. Wees wel voorzichtig, want de lagen kunnen breken. Als je bang bent dat ze breken, zou je de taart ook in twee helften kunnen snijden. Beleg dan de bovenkant ook nog met een laag verse kersen.

Probeer ook eens red velvet cake, tiramisutaart met aardbeien of chipolatataart.

chocolade-kersentaart schwarzwalder kirschtorte verse kersen
Chocolade-kersentaart
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
1 taart van 20 cm (8 - 10 stukken)

Ingrediënten

Voor de taartbodems

  • 150 gram bloem
  • 60 gram cacao
  • 3/4 theelepel (baking soda) zuiveringszout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 140 gram boter
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 115 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • 50 gram pure chocola
  • 125 ml karnemelk
  • 125 ml kokend water

Voor de vulling

  • 500 gram verse kersen
  • 500 ml slagroom
  • 2 zakjes klopfix
  • 4 eetlepels poedersuiker
  • 50 gram melkchocola

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm van 20 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier.

  2. Zeef de bloem, de cacao, het zuiveringszout, het bakpoeder en het zout in een kom. Schwarzwalder kersentaart - 001

  3. Smelt de pure chocola en laat afkoelen. Schwarzwalder kersentaart - 005

  4. Gebruik een elektrische mixer om de boter romig te kloppen. Schwarzwalder kersentaart - 007 Schwarzwalder kersentaart - 011

  5. Voeg de suikers toe en klop voor 3 minuten totdat het mengsel romig is. Schwarzwalder kersentaart - 013 Schwarzwalder kersentaart - 014

  6. Voeg een voor een de eieren toe, voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei helemaal opgenomen is. Schwarzwalder kersentaart - 020

  7. Voeg de vanille toe en mix door elkaar.

  8. Voeg de afgekoelde chocola toe en mix op een lage stand totdat de chocola is opgenomen. Schwarzwalder kersentaart - 021 Schwarzwalder kersentaart - 022

  9. Verdeel het bloemmengsel in drieën en voeg een deel toe aan het botermengsel. Voeg daarna de helft van de karnemelk toe en mix door elkaar. Voeg weer een deel van het bloemmengsel toe en vervolgens de rest van de karnemelk. Eindig met het laatste bloemmengsel. Mix zo lang als nodig is (op een lage stand) maar stop meteen als het mengsel een samenhangend geheel is geworden. Schwarzwalder kersentaart - 024 Schwarzwalder kersentaart - 025 Schwarzwalder kersentaart - 027

  10. Voeg het kokende water toe en mix op een lage stand door het mengsel heen. Schwarzwalder kersentaart - 028

  11. Giet het beslag in de vorm en bak voor 40 – 45 minuten in de oven of totdat een prikker schoon weer uit de cake komt. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake dan uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen. Schwarzwalder kersentaart - 031 Schwarzwalder kersentaart - 033

  12. Maak ondertussen de kersen schoon. Houd 8 kersen apart als decoratie. Ontpit de rest en haal eventueel steeltjes eraf. Schwarzwalder kersentaart - 041 Schwarzwalder kersentaart - 043

  13. Stop de slagroom in een grote kom en zeef de poedersuiker en klopfix erbij. Klop met een elektrische mixer tot een dik, romig mengsel.

  14. Smelt de chocola au bain marie of in de magnetron op laag vermogen.

  15. Als de taart helemaal afgekoeld is, kun je bodems gaan snijden (doe het niet eerder om te voorkomen dat de bodems breken). Snij de bodems in drie gelijke stukken. Leg een bodem op een taartschaal. Verdeel de helft van de schoongemaakte kersen over de bodem. Schep er een derde van het slagroommengsel op (niet helemaal tot de rand). Leg de tweede bodem er op. Leg daar de rest van de kersen op en nog een derde van het slagroommengsel. Leg de laatste bodem op de taart en bestrijk met de rest van de slagroom. Verdeel de 8 kersen over de bovenkant. Besprenkel de taart met de gesmolten chocola. Bewaar de taart in de koelkast (1 – 2 dagen). Schwarzwalder kersentaart - 035 Schwarzwalder kersentaart - 044 Schwarzwalder kersentaart - 047 Schwarzwalder kersentaart - 057 Schwarzwalder kersentaart - 059 Schwarzwalder kersentaart - 060 Schwarzwalder kersentaart - 062 Schwarzwalder kersentaart - 063 Schwarzwalder kersentaart - 067 Schwarzwalder kersentaart - 068 Schwarzwalder kersentaart - 075

Schwarzwalder kersentaart - 127

10 Reacties

  1. Waw, wat een prachtige taart! Echt supermooi gelukt! Ik zou er zo een stukje van willen eten :-). Groetjes, Marian

    Marian op 16 July 2011

  2. Kijk dit bedoel ik: de taart op deze foto ziet er zo lekker uit, dat ik meteen denk deze zou ik wel willen maken! groetjes, Caroline

    Caroline Brouwer op 16 July 2011

  3. Wat een supertaart, schitterend!

    Ik weet niet of je de Wilton Cake Lifter al kent? Die is ideaal als je verschillende cake lagen moet verplaatsen. Groetjes! Margriet

    Margriet op 17 July 2011

  4. Hallo kan ik de cake ook met donkere bastard suiker maken, heb alleen dat in huis..

    Soumia op 11 December 2011

  5. Hoi Soumia, ja hoor, dat kan. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 15 December 2011

  6. Hoii,

    Als ik een cake vorm van 26 cm gebruik moet ik dan alle ingrienten verdubbelen, echt alles precies?

    En denk je dat de cake ook lekker zou zijn met ganache vulling?

    Groetjes

    Soumia op 19 December 2011

  7. Ooh en dan wil ik dus in plaats van de kersen aardbeien gebruiken.. Dus ganache vulling met aardbeien.. Denk je dat het lekker is?

    Soumia op 19 December 2011

  8. Hoi Soumia, ik zou de ingrediënten dan inderdaad verdubbelen. Zorg ook dat je de buitenkant van een springvorm met aluminiumfolie bekleedt, het deeg is namelijk best wel vloeibaar. Ik denk dat die combinatie erg lekker is. Al moet de ganache wel goed koud zijn, anders loopt het uit de taart. Je zou ook een laag slagroom en een laag ganache kunnen gebruiken. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 21 December 2011

  9. Hoi Lisa, heerlijk dingen heb je hier op staan, ik ga alle cakes en taarten uitproberen haha..

    Ik heb zaterdag een feestje, kan ik deze taart dan vrijdag maken en bewaren tot zaterdagavond? Moet ik de cake dan ook bewaren in de koelkast. Ik denk dat ik de cake wel ga maken met aardbeien, ik heb geen kersen in de supermarkt zien liggen of zou ik het eventueel met kersen in pot kunnen maken. Wat denk jij hierover..

    Groetjes

    Tamara op 26 December 2011

  10. Hoi Tamara, haha, hartstikke leuk om te horen! Wat je het beste kunt doen is de dag van tevoren de cakebodems bakken, goed laten afkoelen en inpakken met plastic folie. Vervolgens pas op de dag zelf vullen met het slagroommengsel. Ik zou vers fruit gebruiken, dus dan eerder aardbeien dan kersen uit een pot. Fruit uit blik of uit een pot is vaak wat natter en dat druipt dan over de slagroom heen. Veel groeten en alvast veel plezier zaterdag! Lisa

    Lisa op 26 December 2011

Reactie achterlaten