Home Page › Feestdagen ›
Chocolade-kersentaart
Een feestelijke taart met drie chocoladelagen, slagroom en verse kersen.
Dit is een ideale taart om de zomer mee te vieren, of een verjaardag. Hij wordt gebakken in een vorm van 20 cm. Als je een grotere vorm gebruikt, zou ik het recept verdubbelen. Omdat de taart drie lagen heeft, kun je deze taart makkelijk in 8 – 10 stukken snijden. Deze taart lijkt eigenlijk een beetje op een schwarzwalderkirschtorte, maar daarvoor worden kersen uit een pot en likeur gebruikt. Laat deze taart twee uur in de koelkast staan voordat je hem serveert, dat maakt snijden een stuk makkelijker.
De taartbodems zijn heerlijk zacht met een diepe chocoladesmaak. Ik heb de taart in één keer gebakken en daarna in drie lagen gesneden met een taartzaag. Als je geen taartzaag hebt, kan het ook met een mes. Wees wel voorzichtig, want de lagen kunnen breken. Als je bang bent dat ze breken, zou je de taart ook in twee helften kunnen snijden. Beleg dan de bovenkant ook nog met een laag verse kersen.
Probeer ook eens red velvet cake, tiramisutaart met aardbeien of chipolatataart.
Ingrediënten
Voor de taartbodems
- 150 gram bloem
- 60 gram cacao
- 3/4 theelepel (baking soda) zuiveringszout
- 1/2 theelepel bakpoeder
- 1/4 theelepel zout
- 140 gram boter
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 115 gram fijne kristalsuiker
- 3 eieren
- 1 theelepel vanille extract
- 50 gram pure chocola
- 125 ml karnemelk
- 125 ml kokend water
Voor de vulling
- 500 gram verse kersen
- 500 ml slagroom
- 2 zakjes klopfix
- 4 eetlepels poedersuiker
- 50 gram melkchocola
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm van 20 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier.
-
Zeef de bloem, de cacao, het zuiveringszout, het bakpoeder en het zout in een kom.
-
Smelt de pure chocola en laat afkoelen.
-
Gebruik een elektrische mixer om de boter romig te kloppen.
-
Voeg de suikers toe en klop voor 3 minuten totdat het mengsel romig is.
-
Voeg een voor een de eieren toe, voeg pas het volgende ei toe als het vorige ei helemaal opgenomen is.
-
Voeg de vanille toe en mix door elkaar.
-
Voeg de afgekoelde chocola toe en mix op een lage stand totdat de chocola is opgenomen.
-
Verdeel het bloemmengsel in drieën en voeg een deel toe aan het botermengsel. Voeg daarna de helft van de karnemelk toe en mix door elkaar. Voeg weer een deel van het bloemmengsel toe en vervolgens de rest van de karnemelk. Eindig met het laatste bloemmengsel. Mix zo lang als nodig is (op een lage stand) maar stop meteen als het mengsel een samenhangend geheel is geworden.
-
Voeg het kokende water toe en mix op een lage stand door het mengsel heen.
-
Giet het beslag in de vorm en bak voor 40 – 45 minuten in de oven of totdat een prikker schoon weer uit de cake komt. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake dan uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.
-
Maak ondertussen de kersen schoon. Houd 8 kersen apart als decoratie. Ontpit de rest en haal eventueel steeltjes eraf.
-
Stop de slagroom in een grote kom en zeef de poedersuiker en klopfix erbij. Klop met een elektrische mixer tot een dik, romig mengsel.
-
Smelt de chocola au bain marie of in de magnetron op laag vermogen.
-
Als de taart helemaal afgekoeld is, kun je bodems gaan snijden (doe het niet eerder om te voorkomen dat de bodems breken). Snij de bodems in drie gelijke stukken. Leg een bodem op een taartschaal. Verdeel de helft van de schoongemaakte kersen over de bodem. Schep er een derde van het slagroommengsel op (niet helemaal tot de rand). Leg de tweede bodem er op. Leg daar de rest van de kersen op en nog een derde van het slagroommengsel. Leg de laatste bodem op de taart en bestrijk met de rest van de slagroom. Verdeel de 8 kersen over de bovenkant. Besprenkel de taart met de gesmolten chocola. Bewaar de taart in de koelkast (1 – 2 dagen).
10 Reacties
• Marian op 16 July 2011 ∞
• Caroline Brouwer op 16 July 2011 ∞
• Margriet op 17 July 2011 ∞
• Soumia op 11 December 2011 ∞
• Lisa op 15 December 2011 ∞
• Soumia op 19 December 2011 ∞
• Soumia op 19 December 2011 ∞
• Lisa op 21 December 2011 ∞
• Tamara op 26 December 2011 ∞
• Lisa op 26 December 2011 ∞