Wortelmuffins

Deze muffins worden gevuld met walnoten en wortel.

Voor het glazuur van deze muffins wordt roomkaas gebruikt. Ik heb zelf mascarpone gebruikt, maar experimenteer vooral met andere soorten. Dit recept komt uit Nigella Lawson’s Hoe word ik een goddelijke huisvrouw.

Probeer ook eens worteltaart, Engelse fruitcake of hartige muffins met mozzarella.

carrotmuffins muffin muffin met rozijnen muffin met walnoten wortelmuffins
Wortelmuffins
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 muffins

Ingrediënten

  • 300 gram bloem
  • 225 gram bruine basterdsuiker
  • 3 eieren
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 175 ml zonnebloemolie
  • 100 gram geraspte wortel
  • 120 gram walnoten
  • 175 ml halfvolle melk
  • 2 theelepels kaneel
  • 150 gram rozijnen

Voor het glazuur

  • 85 gram mascarpone
  • 40 gram roomboter
  • 125 gram poedersuiker
  • 12 walnoten

Bereidingswijze & foto's

De muffins maken

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Vul een muffinvorm met papieren bakjes of vet de vorm goed in.

  3. Rasp de wortels, was de rozijnen en snijd de walnoten in stukjes.

  4. Zeef de bloem in een kom.

  5. Voeg de suiker, het bakpoeder en het kaneel toe aan de bloem.

  6. Meng in een andere kom de olie, de melk en de eieren. Klop goed met een garde.

  7. Voeg de wortel, walnoten en rozijnen toe aan het bloemmengsel. Schep door elkaar.

  8. Voeg de eiermix toe aan het bloemmengsel. Schep door elkaar. 3311344590_6def8af0361

  9. Schep het beslag in de muffinvormpjes. 3310514763_ef1cacecd31

  10. Bak de muffins voor 25 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Laat ze afkoelen. 3310516025_09500fa03a1

De muffins glazuren

  1. Smelt de boter in de magnetron totdat het bijna vloeibaar is.

  2. Klop de boter samen met de roomkaas tot een geheel.

  3. Zeef de poedersuiker en schep door het botermengsel. Meng goed door elkaar.

  4. Schep met een theelepel het glazuur op de bovenkant van de muffins. Glazuur de hele bovenkant van de muffin. Of snijd de bovenkant van de muffin af. Smeer het glazuur op de onderkant en leg de bovenkant er weer op. Of schep een theelepel glazuur bovenop de muffin, maak een ronddraaiende beweging en laat het zo opstijven. 3310530649_c3c6d6b7e51 3310529273_0f2697e9af1 3311359906_ef9e6ddc011 3310530233_c00aee828d1 3310531697_201e51a4631

  5. Druk een walnoot bovenop de muffin.

3311362830_90fdf3ede71

2 Reacties

  1. Ik heb deze muffins vandaag gemaakt, en vind ze erg lekker! De wortel proef ik heel licht, maar dat kan ook aan de wortels liggen die ik had gebruikt. De roomkaas glazuur vond ik veel te zoet door al die poedersuiker. Ik heb het daarna nog eens over gemaakt met meer roomkaas (140 gr) en de poedersuiker heb ik op smaak toegevoegd.

    B. van den Berg op 16 April 2011

  2. Niet moeilijk te maken en echt superlekker! Ik heb nog een beetje kardemom toegevoegd, worden ze nog geuriger van.

    Annelies op 30 March 2013

Reactie achterlaten