Citroenmuffins

Heerlijke citroenmuffins met lemon curd.

Deze muffins vond ik op deze site. Het zijn heerlijke, luchtige muffins. Je vult ze met de lemon curd voordat je ze bakt en dipt ze na het bakken nog eens in gesmolten lemon curd en vervolgens in suiker. Natuurlijk zijn ze ook nog eens erg makkelijk om te maken.

Probeer ook eens citroenmuffins met maanzaad, citroencakejes of deze citroenrepen.

citroenmuffins lemon curd muffin
Citroenmuffins
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 muffins

Ingrediënten

  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 100 gram kristalsuiker
  • 1 ei
  • 75 ml zonnebloemolie
  • 150 ml melk
  • 1/2 theelepel vanille-extract
  • 12 theelepels lemon curd

Voor de bovenkant

  • 4 eetlepels lemon curd
  • 50 gram fijne kristalsuiker

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Vul een muffinvorm met 12 papieren bakjes of vet de vorm goed in. Citroenmuffins met lemon curd - 002

  2. Zeef de bloem in een kom. Voeg de suiker toe en roer door elkaar. Citroenmuffins met lemon curd - 004

  3. Meng in een maatbeker het ei, de zonnebloemolie, de melk en het vanille-extract. Citroenmuffins met lemon curd - 005

  4. Giet het mengsel bij het bloemmengsel en schep door elkaar. Stop meteen met roeren zodra het beslag gemengd is. Citroenmuffins met lemon curd - 006 Citroenmuffins met lemon curd - 007

  5. Schep een eetlepel van het mengsel in elk bakje. Schep vervolgens op het beslag een theelepel lemon curd. Bedek de muffins vervolgens weer met een eetlepel van het beslag. Citroenmuffins met lemon curd - 011 Citroenmuffins met lemon curd - 008 Citroenmuffins met lemon curd - 012 Citroenmuffins met lemon curd - 013

  6. Zet de muffins in de oven en bak ze 10 – 15 minuten of totdat ze gerezen zijn en stevig voelen. Laat ze 5 minuten afkoelen in de vorm. Haal ze vervolgens uit de vorm en zet ze op een rooster, laat helemaal afkoelen. Citroenmuffins met lemon curd - 014

  7. Stop de rest van de lemon curd in een bakje en smelt het 1 minuut in de magnetron op hoog vermogen. Roer even door elkaar. Stop de fijne kristalsuiker in een ander bakje. Citroenmuffins met lemon curd - 020

  8. Dip de muffins eerst in de gesmolten lemon curd, laat goed uitlekken en dip ze vervolgens in de suiker. Herhaal met de rest van de muffins. Citroenmuffins met lemon curd - 022 Citroenmuffins met lemon curd - 026 Citroenmuffins met lemon curd - 031

Citroenmuffins met lemon curd - 036

9 Reacties

  1. Hallo,

    Ik heb de lemon curd zelf gemaakt in de magnetron want ik kon het hier nergens vinden. De link van het recept staat hieronder: http://www.smulweb.nl/recepten.....ron-recept

    Nu krijg ik de lemon curd alleen niet goed stijf. Heeft u enig idee waar dit aan zou kunnen liggen. De smaak is overigens heerlijk!

    Eef op 5 October 2012

  2. Hi Eef, als tip mocht je de Lemon Curd nog zoeken: een grotere AH heeft deze. Staat bij de jams. (het merk zoals bij recept staat)

    Erik op 22 December 2012

  3. Hoi,

    ik wil deze maken voor een high tea zondag. Maar ik vind het wat lekkerder om er mini cupcakes van te maken, anders zit je al half vol van zo’n muffin alleen. Hoe lang zou je ze dan moeten bakken denk je?

    Groetjes Janna

    Janna op 16 February 2013

  4. Hoi Janna, Ik zou ze dan 10 – 12 minuten bakken (en even in de zijkant prikken om te kijken of ze gaar zijn).
    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 February 2013

  5. Hoi Lisa,

    ik wilde je even laten weten dat ze super goed gelukt zijn! Met 10 minuten waren ze gaar, maar met 11 minuten hadden ze iets meer kleur. Ze zijn heerlijk citroenig en vonden gretig aftrek! En mini’s vind ik gewoon een perfect maatje. Kan je er een paar nemen en je zit niet bomvol.

    Groetjes Janna

    Janna op 18 February 2013

  6. Ik heb deze muffins afgelopen weekend gemaakt en iedereen vond ze hartstikke lekker! Zelfs de Turkse schoonvader van mijn vriendinnetje, die heel sceptisch was, heeft er nog 1 extra meegenomen om thuis op te eten! Het recept is al doorgegeven aan een vriendin en een collega. Groetjes, marike

    marike op 13 March 2013

  7. Hartstikke leuk om te horen, Janna en Marike! Bedankt voor jullie reacties. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 15 March 2013

  8. Hoi Lisa, Ik heb deze gemaakt voor bij een high tea en ze waren superlekker, alleen zakt de lemon curd steeds helemaal naar de bodem waardoor de onderkant zo klef wordt. Heb je een tip hoe ik dit kan voorkomen? groetjes, Monique

    Monique op 20 March 2013

  9. Hoi Monique, wat gek, dat gebeurde bij mij niet. Misschien kun je wat meer deeg op de onderkant scheppen, voordat je de lemon curd erbij doet. Of misschien iets minder lemon curd gebruiken? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 March 2013

Reactie achterlaten