Stroopkoeken

Koeken gevuld met stroop.

Ik heb voor dit recept golden syrup gebruikt, maar je kunt ze ook maken met gewone suikerstroop. Probeer ook eens chocoladekoekjes met vanillevulling, gevulde jamkoekjes of gevulde koeken.

dsc_00188

gevulde koekjes stroop stroopkoeken
Stroopkoeken
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
15 stuks

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 75 gram rietsuiker
  • 110 gram boter

Voor de stroopvulling

  • 250 gram golden syrup
  • 150 gram bruine basterdsuiker
  • 40 gram boter
  • 1 theelepel kaneel

Deze koekjes zijn het lekkerst op de dag waarop je ze bakt.

Bereidingswijze & foto's

  1. Zeef de bloem in een kom.

  2. Voeg de suiker toe en roer door elkaar.

  3. Snij de boter in blokjes. Voeg toe aan het bloemmengsel en kneed met je handen tot een samenhangend deeg. dsc_00137 dsc_00164

  4. Pak het deeg in met plastic folie en leg voor 1 uur in de koelkast.

  5. Verwarm de oven voor op 160°C.

  6. Bestrooi een werkblad en een deegroller met bloem en rol het deeg uit (tot ongeveer de dikte van een euromunt). Haal er met een steker ronde koekjes uit. dsc_00267

  7. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. dsc_002810

  8. Bak de koekjes voor 15 minuten in de voorverwarmde oven.

  9. Haal de koekjes uit de oven, laat ze 10 minuten afkoelen. Trek ze vervolgens voorzichtig van het bakpapier af en laat ze verder afkoelen.

  10. Giet de stroop in een steelpannetje. Als je een lepel eerst onder heet water houdt (wel afdrogen daarna) is de stroop makkelijker te scheppen. Verwarm voor twee minuten op laag vuur. dsc_001910

  11. Voeg de boter, suiker en de kaneel toe. Roer door elkaar en laat zachtjes smelten. Laat 5 minuten zachtjes koken terwijl je roert. dsc_00278

  12. Haal de pan van het vuur en laat 10 minuten afkoelen. De stroop dikt in als hij afkoelt. Als de stroop te hard is, kun je hem opnieuw even verwarmen om het smeren makkelijker te maken. Besmeer een koekje met stroop. Leg er een ander koekje bovenop en laat afkoelen. dsc_005210 dsc_005411

dsc_00577

één link van een andere site

2 Reacties

  1. hallo Ik moet zelf suikervrij eten en verbouw veel recepten van internet suikervrij, een leuke uitdaging heet dat. Mijn vraag nu is wat is golden syrop precies en de bruine suiker wat heeft die voor functie in de stroop, karameliseren of indikken of alleen smaak. Ik wil zien dit recept suikervrij te krijgen

    Es* op 31 January 2012

  2. Hoi Es, dat lijkt me inderdaad een uitdaging! Golden syrup is een zoete siroop met de dikte van honing. Lijkt me lastig om weg te laten of je zou appelstroop of zo moeten gebruiken. De bruine basterdsuiker is er voor de smaak en de textuur. Ik ben benieuwd, als het lukt, laat je me dan weten wat je gedaan hebt? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 31 January 2012

Reactie achterlaten