Home Page › Toetjes › Fruit ›
Citroenrepen met eiwitschuim
Heerlijke, frisse citroenrepen met een bovenlaag van meringue.
Dit is eigenlijk een uitbreiding van dit recept. Door er een laag meringue aan toe te voegen, krijg je hetzelfde effect als bij een citroenschuimtaart. Ik heb ervoor gekozen om de bovenkant op de Italiaanse manier te maken, dat betekent dat je de suiker eerst inkookt tot een siroop en dit vervolgens op stijfgeklopte eiwitten giet terwijl je goed mixt. Je kunt ook 2 eiwitten nemen, die stijfkloppen en er dan langzaam 125 gram suiker aan toevoegen terwijl je klopt (de Franse methode). De Franse methode is makkelijker, maar ook wat minder stabiel.
Probeer ook eens citroentaart, citroenrepen met frambozen of citroenmuffins.
Ingrediënten
- 115 gram roomboter
- 50 gram kristalsuiker
- 125 gram bloem
- geraspte schil van 1 citroen
- snufje zout
Voor de vulling
- 2 eieren
- 150 gram kristalsuiker
- 15 gram bloem
- sap van 1,5 citroen
- Om te serveren poedersuiker
Voor de bovenkant
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 50 ml heet water
- 2 eiwitten
Bereidingswijze & foto's
-
Vet een bakvorm van 10 bij 15 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Meng de bloem, het zout en de suiker voor de bodem in een kom. Snij de boter in blokjes en voeg samen met de citroenrasp toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Verspreid het deeg over de onderkant van de bakvorm (duw het met je vingers naar de hoeken toe). Verdeel zo gelijk mogelijk. Zet de vorm in de oven en bak voor 15 – 20 minuten of totdat de bovenkant goudbruin ziet (de bodem is nog zacht, dat is normaal).
-
Zeef ondertussen de bloem voor de vulling in een kom en meng met de eieren, de suiker en het sap van 1 (of anderhalve) citroen. Klop met een garde door elkaar.
-
Giet het citroenmengsel op de gebakken bodem. Zet de vorm terug in de oven en bak nog eens 15 – 20 minuten of totdat de zijkanten goudbruin zijn en de bovenkant droog aanvoelt (hij is nog wel zacht). Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen in de vorm.
-
Stop ondertussen de suiker met het water in een pannetje. Roer totdat de suiker opgelost is. Breng het mengsel nu aan de kook totdat een suikerthermometer 128°C aangeeft. Je kunt het ook zonder thermometer doen, laat dan een druppel van het mengsel in een ijskoud glas water vallen, als je het tussen je vingers rolt, moet het een hard balletje zijn. Dit kan wel 10 – 15 minuten duren (ligt eraan hoe hoog je het vuur hebt staan).
-
Klop in een aparte kom de eiwitten stijf terwijl de siroop kookt. Giet dan de hete siroop er in een dun stroompje bij terwijl je mixt op de hoogste stand (dit gaat het beste met twee personen). Blijf nu kloppen totdat het mengsel koud is.
-
Neem een lepel en verdeel het schuim over de citroenrepen (ze hoeven niet afgekoeld te zijn). Neem nu een klein gasbrandertje en rooster de bovenkant van het eiwit totdat het goudbruin is. Je kunt de koek ook een minuut onder een hete grill zetten (hou hem dan wel goed in de gaten).
-
Laat de koek helemaal afkoelen en zet hem een uur in de koelkast voordat je hem serveert. Snij vervolgens in stukken (gebruik een heet mes).
3 Reacties
• Janna op 22 August 2012 ∞
• Lisa op 22 August 2012 ∞
• Guus op 12 February 2013 ∞