Tulbandcake met peer

Een perfecte manier om overrijpe peren te gebruiken.

Deze cake is heeft een lekkere smaak van peer en amandelen. Gebruik peren die goed rijp zijn. Het is een vrij vochtige cake, dus hij is goed een paar dagen te bewaren (goed ingepakt met folie).

Probeer ook eens mokka-tulbandcake met walnoten, tulbandcake voor de feestdagen, gembercake met peer of courgettecake met walnoten.

cake met peren perencake tulbandcake
Tulbandcake met peer
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
1 tulbandcake (22 cm)

Ingrediënten

  • 5 rijpe peren
  • 240 ml zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 300 gram kristalsuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 100 gram gemalen amandelen
  • 260 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snufje zout

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een tulbandvorm goed in met boter en bestuif met bloem (klop de overige bloem uit de vorm). Perencake - 008 Perencake - 001

  2. Schil de peren en haal de kern eruit. Snij in kleine stukjes. Stop in een kom met de suiker en de kaneel en roer door elkaar. Perencake - 005 Perencake - 006

  3. Meng in een andere kom de bloem, gemalen amandelen, het zout en het bakpoeder. Perencake - 010

  4. Klop in een maatbeker de eieren los met de zonnebloemolie.

  5. Schenk het eiermengsel bij het bloemmengsel en schep door elkaar met een houten lepel. Roer niet langer dan nodig is. Perencake - 014

  6. Voeg het perenmengsel toe en schep door het beslag. Schenk het beslag in de tulbandvorm. Perencake - 016 Perencake - 019

  7. Zet de vorm in de oven en bak voor 60 – 75 minuten of totdat de cake goudbruin is en gerezen. Een prikker moet er schoon weer uitkomen. Laat de cake 15 minuten afkoelen in de vorm en draai hem dan om op een rooster. Laat helemaal afkoelen. Bestrooi eventueel met poedersuiker en serveer! Perencake - 021 Perencake - 023 Perencake - 044 Perencake - 051

Perencake - 036

9 Reacties

  1. Heerlijk!! Ik heb iets dergelijks gemaakt met aardbeien en chocolate chips. Maar die zijn linea recta naar de bodem gezakt. Alhoewel de smaak echt heerlijk is, vond ik het wel jammer. Weten jullie hoe ik er de volgende keer voor kan zorgen dat ze in het midden van de taart blijven??? thanks Stephanie

    Stephanie op 22 May 2011

  2. Hoi Stephanie,

    Deze cake is niet stevig genoeg om zware stukjes te dragen, daarom is het belangrijk om zachte peer te gebruiken. Ik zou een ander recept gebruiken voor cake, als je stukjes aardbei toe wilt voegen.

    Dit is een voorbeeld van een cakerecept dat steviger is: https://yummyinmytummy.nl/zoet/.....ijnencake/. Dan geldt nog steeds dat je de stukjes niet te groot moet maken, maar de grootte van chocolate chips moet de cake zeker kunnen dragen.

    Klinkt trouwens echt ontzettend lekker, een cake met aardbeien en chocola!

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 22 May 2011

  3. Hallo Lisa,

    Is het ook mogelijk om in plaats van zonnebloemolie, roomboter te gebruiken? Zo ja, dan ga ik gelijk aan de bak! Groet,

    Ina

    Ina op 19 November 2011

  4. Hoi Ina, oei, ik weet niet of dat gaat, maar je zou het altijd kunnen proberen, ik ben eigenlijk ook wel benieuwd. Ik zou de boter dan wel eerst smelten. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 19 November 2011

  5. Hallo Lisa,

    De tulband met gebruik van roomboter was geweldig!! Ik heb de boter zoals je al opperde wel even gesmolten. Momenteel is het de tijd van Abate Fetel peren uit Italie. Deze zijn bijzonder geschikt voor in de oven. De familie heeft er van gesmuld, ik mocht het nog een keertje doen! Groet, Ina

    Ina op 21 November 2011

  6. Hoi Ina,
    Hartstikke leuk om te horen! En goed om te weten dat het dus ook met roomboter een succes is. Bedankt voor je reactie!
    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 21 November 2011

  7. Gisteren deze tulband gemaakt met heel erg rijpe peren; drie kleine en twee wat grotere (duyenne). Toen ik de cake uit de tulband haalde bleef er een heel klein beetje aan de bodem plakken, maar dat mocht geen naam hebben. De cake is ongelooflijk lekker, heel zacht, beetje kruimig van structuur. Valt bijna uitelkaar als je hem probeert te transporteren van rooster naar bewaardoos. Gisteren meteen een lekker stuk van genomen toen hij ook nog een klein beetje lauw was. Heerlijk, en ook zo lekker luchtig, helemaal niet zwaar!

    jacquellien op 9 December 2011

  8. Hoi! Wat een geweldige inspirerende website! Ga zo door! Ik heb al het e.e.a. uitgeprobeerd, maar vond dat ik dat ook even moest laten weten;-) Deze tulbandcake is echt waanzinnig lekker en supersimpel om te maken! Zelfs hier in Brazilie!

    Groeten, Annelies

    Annelies Tange op 21 January 2012

  9. @ Jacquellien Wat een goede omschrijving van de cake. En fijn dat het lekker was!

    @ Annelies Altijd leuk om te horen :-). En ik ben blij dat de cake in de smaak is gevallen!

    Lisa op 22 January 2012

Reactie achterlaten