Snelle citroencake

Een heerlijke, snelle cake met citroen.

Ik word altijd erg enthousiast van kijken naar The Great British Bake-off op BBC 2, dan krijg ik meteen zin om zelf iets te bakken. Bakken doe ik het meest in het weekend, omdat ik eigenlijk van maandag t/m vrijdag druk ben met andere dingen (of te moe ben om een uitgebreide taart te maken). Deze cake heb ik gemaakt op een doordeweekse avond. Het is zo simpel om te maken, je kunt de cake echt in 10 minuten in de oven hebben staan. Na het bakken besprenkel je de cake nog even met het sap van twee citroenen. Het resultaat: een lekkere, zachte en smaakvolle cake! Het recept komt uit Cakes van Pam Corbin (The River Cottage). Je kunt de cake 5 dagen bewaren in een luchtdichte trommel.

Probeer ook eens limoencake, citroencakejes of citroenkoekjes.

cake met citroen citroencake citroensap
Snelle citroencake
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
1 cake van 18 cm

Ingrediënten

  • 175 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 175 gram fijne kristalsuiker
  • 175 gram ongezouten boter
  • 2 citroenen
  • 3 eieren
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • snufje zout

Bereidingswijze & foto's

  1. Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vet een ronde taartvorm van 18 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.

  2. Rasp de schil van de citroenen en pers het sap uit. Het sap heb je dadelijk nodig als de cake gebakken is, de citroenrasp gebruik je in het beslag. Citroencake - 009

  3. Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder in een kom. Snij de boter in blokjes en stop bij de bloem in de kom. Voeg dan de 175 gram suiker, de rasp van de citroenen en de eieren toe. Klop met een elektrische mixer voor anderhalve minuut of totdat je een glanzend, dik beslag hebt. Citroencake - 005 Citroencake - 006 Citroencake - 010 Citroencake - 011

  4. Schep het beslag in de cakevorm. Bak de cake voor 40 – 45 minuten of totdat een prikker weer schoon uit de cake komt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake dan uit de vorm en zet hem op een rooster. Citroencake - 016 Citroencake - 023

  5. Meng ondertussen de overige (100 gram) fijne kristalsuiker met het sap van de citroenen en roer door elkaar (laat de suiker niet oplossen). Citroencake - 018

  6. Prik allemaal gaten in de bovenkant van de cake (bijvoorbeeld met een satéprikker) en besprenkel lepel voor lepel met het citroensapmengsel (zorg ervoor dat elke eetlepel sap opgenomen is door de cake voordat je de volgende erop schept). Laat de cake helemaal afkoelen. Citroencake - 029 Citroencake - 030 Citroencake - 035 Citroencake - 041

Citroencake - 056

11 Reacties

  1. Hoi! Ik wil jullie even bedanken voor deze geweldige site :) Nergens vind ik de recepten duidelijker opgeschreven en ook nog met prachtige foto’s! Ideaal voor een kooknoob zoals ik.. Bedankt daarvoor! Even over deze citroencake, ik heb zo’n potje citroenrasp van dr Oetker gekocht.. kan ik dit ook ervoor gebruiken, en zo ja hoeveel ervan heb ik dan nodig?

    Sjors op 21 October 2011

  2. Hoi Sjors, wat een leuk compliment! Ik word er helemaal blij van :). Je kunt die citroenrasp ook gebruiken voor de cake. Ik zou 1,5 (afgestreken) eetlepels gebruiken. Je hebt dan nog wel steeds citroensap nodig om over de cake te gieten aan het eind. We zijn benieuwd wat je ervan vindt! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 21 October 2011

  3. Druk met andere dingen?? Lijkt er niet op eerlijk gezegd. Er staan elke week wel nieuwe recepten op….. :) Kijk regelmatig op jullie website, euk om elke keer wat anders te maken. Deze citroencake lijkt me ook lekker en is simpel!Volgende week even proberen. ;)

    Lilian op 21 October 2011

  4. Haha, ja doordeweeks wel! Vervolgens maken we in het weekend meestal zoveel verschillende dingen dat we die mooi over de week kunnen verspreiden. En in de vakanties natuurlijk :). Leuk dat je zoveel dingen van onze website probeert! Ik ben altijd benieuwd wat andere mensen vinden van de dingen die we maken. Veel bakplezier vast met de cake en we horen natuurlijk weer graag of ie lekker was!

    Lisa op 21 October 2011

  5. Ik heb net deze citroencake gemaakt, hij staat momenteel in de oven. Ik ben benieuwd :)

    Uniflame op 25 October 2011

  6. Net geproefd en ik vond het sap van 2 citroenen iets te veel. Nu doen mijn tanden pijn, haha. Maar Dat komt misschien omdat ik alleen een 24 cm springvorm heb en mijn cake dus dunner is. Volgende keer gebruik ik er 1, want ik ga dit zeker vaker maken!

    Uniflame op 25 October 2011

  7. Gister deze “snelle citroencake” gemaakt. Lukte me niet in 10 minuten, haha…. Maar dat maakt niet uit! Zelf vond ik de cake lekker alleen de citroensap met suiker wat er op het einde overheen moet is wel een beetje zoet…

    Trouwens mijn cake was niet mooi gelijk. Binnen in ging de cake meer omhoog. Ik heb de bloem ook niet gezeefd, is dat de oorzaak? En de boter heb ik eerst gesmolten, was dus nog een klein beetje warm… Daarom de cake niet gelijkmatig?

    Lilian op 26 October 2011

  8. Ha Uniflame, jammer dat je het sap van de twee citroenen wat te veel vond. Misschien ligt dat ook aan de grootte van je citroenen. Het kan inderdaad ook liggen aan een dunnere cake. Het citroensap sijpelt namelijk niet helemaal naar beneden, dus heb je ook nog altijd een stukje wat niet zo zuur is en dus weer compenseert voor de bovenkant. Wel leuk dat je hem vaker wilt gaan maken! Bedankt voor je reactie!

    Ha Lilian, het citroenmengsel is inderdaad zoet. Als het goed is compenseert de cake dat weer een beetje. Ik denk dat als je er minder suiker aan toevoegt, dat het dan misschien weer wat te zuur is. Als je de boter smelt en niet in blokjes aan het beslag toevoegt, kun je er niet genoeg lucht in kloppen als je het beslag mixt. Het zorgt er dan voor dat de cake niet gelijkmatig bakt in de oven. De volgende keer de boter niet smelten maar gewoon in blokjes toevoegen, dan krijg je het beste resultaat. Je zou de cake ook na het bakken kunnen omdraaien, dan heb je altijd de gladde kant boven.

    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 26 October 2011

  9. Zal de volgende keer de boter in blokjes snijden ;) Verder is het geen probleem dat de cake in het midden hoger is, normaal bij een rechthoekige cake heb je dat ook, tenminste heb ik altijd…

    Vanavond eten wij het laatste stukje citroencake met een klein beetje slagroom erbij, smaakt het iets minder zuur. :)

    Lilian op 28 October 2011

  10. mag ik ook 1 sinaasappel erin doen, ipv citroen want dat hebben we thuis niet ik ga het in ieder geval uit proberen! xx

    gorgel op 24 June 2012

  11. @ Gorgel Ik denk wel dat dat kan hoor. Veel succes ermee!

    Lisa op 24 June 2012

Reactie achterlaten