Home Page › Zoetigheid › Cake ›
Snelle citroencake
Een heerlijke, snelle cake met citroen.
Ik word altijd erg enthousiast van kijken naar The Great British Bake-off op BBC 2, dan krijg ik meteen zin om zelf iets te bakken. Bakken doe ik het meest in het weekend, omdat ik eigenlijk van maandag t/m vrijdag druk ben met andere dingen (of te moe ben om een uitgebreide taart te maken). Deze cake heb ik gemaakt op een doordeweekse avond. Het is zo simpel om te maken, je kunt de cake echt in 10 minuten in de oven hebben staan. Na het bakken besprenkel je de cake nog even met het sap van twee citroenen. Het resultaat: een lekkere, zachte en smaakvolle cake! Het recept komt uit Cakes van Pam Corbin (The River Cottage). Je kunt de cake 5 dagen bewaren in een luchtdichte trommel.
Probeer ook eens limoencake, citroencakejes of citroenkoekjes.
Ingrediënten
- 175 gram zelfrijzend bakmeel
- 1 theelepel bakpoeder
- 175 gram fijne kristalsuiker
- 175 gram ongezouten boter
- 2 citroenen
- 3 eieren
- 100 gram fijne kristalsuiker
- snufje zout
Bereidingswijze & foto's
-
Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Vet een ronde taartvorm van 18 cm in met boter en beleg de onderkant met bakpapier. Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Rasp de schil van de citroenen en pers het sap uit. Het sap heb je dadelijk nodig als de cake gebakken is, de citroenrasp gebruik je in het beslag.
-
Zeef de bloem, het zout en het bakpoeder in een kom. Snij de boter in blokjes en stop bij de bloem in de kom. Voeg dan de 175 gram suiker, de rasp van de citroenen en de eieren toe. Klop met een elektrische mixer voor anderhalve minuut of totdat je een glanzend, dik beslag hebt.
-
Schep het beslag in de cakevorm. Bak de cake voor 40 – 45 minuten of totdat een prikker weer schoon uit de cake komt. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake dan uit de vorm en zet hem op een rooster.
-
Meng ondertussen de overige (100 gram) fijne kristalsuiker met het sap van de citroenen en roer door elkaar (laat de suiker niet oplossen).
-
Prik allemaal gaten in de bovenkant van de cake (bijvoorbeeld met een satéprikker) en besprenkel lepel voor lepel met het citroensapmengsel (zorg ervoor dat elke eetlepel sap opgenomen is door de cake voordat je de volgende erop schept). Laat de cake helemaal afkoelen.

11 Reacties
• Sjors op 21 October 2011 ∞
• Lisa op 21 October 2011 ∞
• Lilian op 21 October 2011 ∞
• Lisa op 21 October 2011 ∞
• Uniflame op 25 October 2011 ∞
• Uniflame op 25 October 2011 ∞
• Lilian op 26 October 2011 ∞
• Lisa op 26 October 2011 ∞
• Lilian op 28 October 2011 ∞
• gorgel op 24 June 2012 ∞
• Lisa op 24 June 2012 ∞