Sinaasappelcake

Een lekkere, makkelijke sinaasappelcake.

Dit recept is van Nigel Slater. Het is een lekkere, makkelijke cake die zich, zonder het glazuur, ook goed laat invriezen.

Probeer ook eens deze snelle citroencake, deze nectarinecake of deze aardbeiencake.

makkelijke sinaasappelcake sinaasappels
Sinaasappelcake
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
8 - 10 stukken

Ingrediënten

  • 175 gram roomboter
  • 175 gram kristalsuiker
  • 1 sinaasappel
  • 3 eieren
  • 75 gram sinaasappel- marmelade
  • 175 gram zelfrijzend bakmeel

Voor het glazuur

  • 100 gram poedersuiker
  • 2 eetlepels sinaasappelsap

Bereidingswijze & foto's

  1. Laat de boter en de eieren op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg de onderkant van een springvorm van 18 cm met bakpapier en vet de randen in met boter. Rasp de schil van de sinaasappel. Pers het sap uit en zet apart.

  2. Snij de boter in blokjes en stop in een kom met de suiker. Klop met een elektrische mixer tot een romig mengsel. Sinaasappelcake - 002 Sinaasappelcake - 003

  3. Breek de eieren in een maatbeker en klop ze los. Schenk ze in een langzaam stroompje bij het botermengsel terwijl je blijft mixen. Sinaasappelcake - 007 Sinaasappelcake - 008

  4. Voeg de geraspte sinaasappelschil en de sinaasappelmarmelade toe en mix door elkaar. Sinaasappelcake - 006 Sinaasappelcake - 010

  5. Schep het zelfrijzend bakmeel voorzichtig door het botermengsel.

  6. Voeg de helft van het sinaasappelsap toe en roer door elkaar. Sinaasappelcake - 014

  7. Schep het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad. Zet de vorm in de oven. Sinaasappelcake - 015

  8. Bak de cake voor 35 – 40 minuten of totdat een prikker weer schoon uit de cake komt. Laat 10 minuten afkoelen. Haal de cake vervolgens uit de vorm en laat hem op een rooster verder afkoelen. Sinaasappelcake - 017

  9. Meng de poedersuiker met de sinaasappelsap (die je over hebt van de cake) en besprenkel de cake met het glazuur. Sinaasappelcake - 027 Sinaasappelcake - 028 Sinaasappelcake - 032

Sinaasappelcake - 056

8 Reacties

  1. Hmm, ziet er lekker uit! Qua structuur lijkt het een beetje op Lemon Drizzle Cake, of is dat niet zo?

    Elise op 25 February 2012

  2. Hoi Elise, klopt, daar lijkt het inderdaad op. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 February 2012

  3. Ik vroeg me af of je ook jam kunt gebruiken ipv marmelade of wordt het dan heel anders?

    Nora op 1 March 2012

  4. Ja hoor, Nora, sinaasappeljam kan ook. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 9 March 2012

  5. Hallo Lisa,

    Erg lekkere recepten alleen vind ik het heel jammer dat je geen nieuwe recepten er bij zet na de sinaasappelcake… Ik kijk elke dag maar helaas niks steeds… I love youre recepies..

    Nora op 18 March 2012

  6. Hoi Nora, wat lief! We hebben inderdaad even een pauze genomen, dus er komen even geen nieuwe recepten bij, sorry! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 18 March 2012

  7. Hoi Lisa, heb de cake uiteindelijk toch gemaakt met marmelade aangezien ik geen sinasjam bij de AH kon vinden. Heb een beetje kaneelpoeder door het beslag gedaan. Erg lekker! Bedankt voor het recept! p.s. De 3e reactie is van mij, de 5e niet. Beetje verwarrend met dezelfde naam..hehe.

    Nora op 18 March 2012

  8. Jullie worden niet alleen door Nora gemist! Come back soon!

    Desiree op 25 April 2012

Reactie achterlaten