Pruimencake

Een lekkere, zachte cake met verse pruimen.

Op een van de blogs die ik volg (Caroline’s blog) verscheen een tijdje geleden al deze pruimencake uit Dorie Greenspan’s Baking: from my home to yours. Aangezien ik dit boek ook heb en wat pruimen had die op moesten, besloot ik deze cake ook eens te proberen. Het is een erg lekkere cake, simpel om te maken, en perfect voor bij een kop thee. Ik heb gemalen gember gebruikt, in plaats van gemalen kardemom. Probeer ook eens snelle pruimentaartjes, omgekeerde pruimencake of deze pruimenkoek.

cake met verse pruimen pruimencake
Pruimencake
Moeilijkheid
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
8 stukken

Ingrediënten

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

  • 180 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel gemalen gember
  • 70 gram roomboter
  • 90 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 80 ml zonnebloemolie
  • Geraspte schil van 1 citroen
  • 1,5 theelepel vanille-extract
  • 8 rijpe pruimen

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een rechthoekig bakblik van 20 cm in met boter, bestuif met bloem en klop overtollig bloem uit het blik.

  2. Meng de bloem, het bakpoeder, het zout en de gember in een kom. Was de pruimen, halveer ze en ontpit ze. Pruimencake - 010 Pruimencake - 013 Pruimencake - 001 Pruimencake - 007

  3. Klop de boter (op kamertemperatuur) met een elektrische mixer romig in ongeveer 3 minuten. Voeg de suiker toe en klop nog eens 2 minuten. Voeg de eieren een voor een toe en klop een minuut na elk ei. Pruimencake - 015 Pruimencake - 020 Pruimencake - 028

  4. Zet de mixer op middelhoge snelheid en klop de olie, de geraspte citroenschil en het vanille-extract door het botermengsel.

  5. Zet de mixer op een lage stand en voeg het bloemmengsel toe. Meng goed maar stop meteen zodra het mengsel gemengd is. Pruimencake - 031

  6. Spatel het beslag in de bakvorm en verdeel evenredig over de vorm. Verdeel de pruimen over de koek (met de open kant naar boven). Pruimencake - 032 Pruimencake - 035

  7. Bak de cake 40 minuten in de oven of totdat de bovenkant goudbruin is en een prikker er schoon weer uitkomt. Laat 15 minuten afkoelen in de vorm. Haal een mes langs de randen en haal de koek uit de vorm. Besprenkel eventueel met poedersuiker. Pruimencake - 046 Pruimencake - 064

Pruimencake - 059

3 Reacties

  1. Yummy, yummy….deze is zo lekker!!!!! Bedankt voor de link naar mijn blog. groetjes, Caroline

    Caroline Brouwer op 26 August 2010

  2. Zojuist gebakken en ziet er fantastisch uit! Ik heb 500 gr. mirabellen gebruikt en i.p.v. de gember heb ik kardemom erin gedaan (dacht dat dat beter bij de mirabellen zou passen). Jaren geleden heb ik mirabellen (hele kleine zachte geel/oranje pruimpjes) in het zuiden van Duitsland “ontdekt”. In Frankrijk en Zwitserland kom je ze ook vaak tegen. Je ziet ze hier niet vaak, maar vanochtend zag ik ze bij de groenteboer in de stad en ik dacht die neem ik mee en ga er iets lekkers van maken. Dat werd dus deze cake! We verheugen ons nu al op vanavond!!!

    jacquellien op 25 August 2012

  3. Wat een leuk verhaal, Jacquellien! Ik krijg meteen weer zin in deze cake :).

    Lisa op 29 August 2012

Reactie achterlaten