Home Page › Zoetigheid › Cake ›
Engelse fruitcake
Maak een echte Engelse fruitcake in 10 stappen.
Een cake met gedroogde vruchten, in Engeland vaak gegeten met kerst, maar daarom niet minder lekker voor een andere gelegenheid. De lijst met ingrediënten lijkt lang, maar dat is dan ook het enige wat misschien wat moeite kost bij deze cake. Het recept is gebaseerd op een recept uit een boek van Nigella Lawson: Nigella’s Kerst.
Kijk ook eens bij deze fruitcake met dadels en pruimen, limoencake of muffins met gedroogd fruit.
Ingrediënten
- 350 gram gedroogde pruimen of tutti frutti
- 250 gram rozijnen
- 125 gram krenten
- 175 gram roomboter op kamertemperatuur
- 175 gram bruine basterdsuiker
- 175 ml honing
- 125 ml koffielikeur (bijvoorbeeld Grand Marnier)
- 4 mandarijnen
- 1 theelepel Chinese Five Spice
- 4 eetlepels cacao
- 3 eieren
- 150 gram bloem
- 75 gram amandelschaafsel (kun je eventueel ook vervangen door dezelfde hoeveelheid bloem)
- 1 theelepel bakpoeder
Je kunt deze cake, mits goed verpakt in een luchtdichte trommel, erg lang bewaren.
Bereidingswijze & foto's
-
Als je voor deze cake mandarijnen gebruikt, leg deze dan in een pan met water en breng aan de kook. Laat ze vervolgens zachtjes 2 uur koken. Haal ze uit het water en pureer ze met schil en al in een keukenmachine of stamp ze fijn met een vijzel of pureestamper.
-
Was de rozijnen en zet eventueel de krenten in een bak water. Stop het amandelschaafsel in de keukenmachine om ze fijn te malen of leg ze in een theedoek en plet ze met een vijzel of ander zwaar voorwerp.
-
Snij de tutti frutti of de pruimen in stukjes. Rasp, als je sinaasappels in plaats van mandarijnen gebruikt, de schil van de sinaasappels (alleen het oranje deel, niet het witte stuk) en pers ze uit.
-
Verwarm de oven voor op 150°C.
-
Neem een grote hapjespan of braadpan en voeg, al roerend, de boter, het gedroogde fruit, de suiker, de honing, de koffielikeur, de mandarijnenpuree of de sinaasappelsap en geraspte schil, de Chinese kruiden en de cacao toe.
-
Draai het vuur laag en laat het mengsel 10 minuten zachtjes sudderen. Draai vervolgens het vuur uit en laat het mengsel 30 minuten staan.
-
Klop de eieren los en voeg ze samen met de bloem, de geplette amandelen en het bakpoeder toe aan de afgekoelde vruchtenstroop.
-
Beleg de bakvorm met bakpapier. Bekleed ook de zijkant van de vorm met bakpapier zodat de bovenkant niet kan verbranden.
-
Schep het fruitmengsel in de bakvorm.
-
Zet de vorm in de oven en bak voor 2 uur.
Er zijn nog geen reacties.