Home Page › Toetjes › Fruit ›
Limoncello semifreddo
Een zomerse ijstaart met limoncello en citroen.
Een paar weken geleden hadden wij een etentje met een aantal collega’s. Roseriet serveerde deze semifreddo als toetje en het was heerlijk! Ze was ook zo lief om het recept voor ons te kopiëren (bedankt!). Het recept komt uit Delicious van juni 2012. Toen ik een beetje zat rond te neuzen op het blog van Caroline, kwam ik hem daar ook tegen. En toevallig postte Brenda een paar dagen geleden ook het recept. Het is een lekker, zomers toetje.
Toen ik de semifreddo al uit de vriezer had gehaald, kwam ik erachter dat ik er eigenlijk nog een siroop bij had moeten maken. Die siroop staat hieronder wel beschreven, maar wij hebben gewoon wat citroensap gemengd met limoncello en suiker (eigenlijk hetzelfde mengsel als wat je over de lange vingers giet), ook erg lekker. Ik heb wat meer lange vingers gebruikt en ook wat meer van het limoncellomengsel waar je de lange vingers in doopt.
Probeer ook eens tiramisu met limoncello, citroenrepen met verse frambozen of citroenschuimtaart.
Ingrediënten
- 1 citroen
- 2 eetlepels fijne kristalsuiker
- 80 ml limoncello
- 325 gram lemon curd
- 250 gram stevige roomkaas
- 250 gram mascarpone
- 24 lange vingers
Voor de siroop
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 citroen
Bereidingswijze & foto's
-
Rasp de schil van de citroen fijn en pers het sap uit. Meng het in een kom met de suiker en de limoncello.
-
Neem een andere kom en stop daar de roomkaas en lemon curd in. Klop met een elektrische mixer tot een romig mengsel. Voeg dan de mascarpone toe en klop erdoorheen.
-
Bekleed een cakevorm van 1 liter met plastic folie. Zorg ervoor dat de folie royaal over de rand hangt (zodat je het straks over de semifreddo heen kunt vouwen).
-
Doop 8 lange vingers in het limoncellomengsel en leg ze op de bodem van de cakevorm.
-
Schep de helft van het roomkaasmengsel over de lange vingers heen.
-
Herhaal deze lagen en eindig met een laag lange vingers.
-
Sla het plastic folie terug over de semifreddo en zet hem minstens 6 uur (of een hele nacht) in de vriezer om op te stijven.
-
Maak de siroop: rasp de schil van de citroen fijn (de rest heb je niet nodig) en verwarm met de suiker en 100 ml water in een steelpannetje. Roer totdat de suiker is opgelost en breng dan aan de kook. Laat 5 minuten inkoken en schenk in een kom. Laat afkoelen.
-
Haal de semifreddo 15 minuten voor het serveren uit de diepvries. Snij in plakken en serveer met de siroop.
2 Reacties
• Brenda (Kookt!) op 30 August 2012 ∞
• A. Ploeger op 30 August 2012 ∞