Home Page › Feestdagen ›
Bleekselderijsoep met Stilton
Een heerlijke, romige soep!
Deze soep was onverwacht een grote hit! We waren op zoek naar een recept voor een vegetarische soep en besloten deze te proberen. Een soep van bleekselderij lijkt misschien niet meteen geweldig, maar in combinatie met de Stilton was het gewoon subliem! Echt heerlijk! Bij de olijfolie voor de croutons hebben wij nog een eetlepel verse Italiaanse kruiden toegevoegd. Probeer ook eens geroosterde uiensoep, erwtensoep of knoflooksoep.
Ingrediënten
- 450 gram bleekselderij (schoongemaakt gewicht)
- 50 gram boter
- 1 (200 gram) aardappel
- 1 ui
- 570 ml groentebouillon
- 150 ml kookroom
- 150 gram Stilton
- Naar smaak zout en peper
Voor de croutons
- halve ciabatta
- 1,5 eetlepel olijfolie
Bereidingswijze & foto's
-
Schil de aardappel en snij in kleine blokjes. Pel de ui en snij in stukjes.
-
Was de bleekselderij en haal de stengels eraf. Snij de uiteinden eraf en snij in dunne plakjes.
-
Neem een soeppan en voeg de boter toe. Laat smelten en voeg dan de bleekselderij, ui en aardappel toe. Roer door elkaar en leg een deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat ze 10 minuten zachtjes staan.
-
Haal de deksel van de pan, giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 minuten zachtjes koken. De groenten moeten nu zacht zijn.
-
Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Haal de korst van de ciabatta af, snij de rest van het brood in blokjes. Beleg een bakplaat met bakpapier. Meng de olijfolie eventueel met verse kruiden maar in ieder geval met wat zout en peper. Verdeel de blokjes brood over de bakplaat, besprenkel met de olijfolie en hussel door elkaar. Zet de bakplaat in de oven en laat in ongeveer 10 – 15 minuten krokant worden (of totdat de croutons goudbruin zijn).
-
Haal de pan van het vuur, voeg de room toe en roer door elkaar.
-
Breek de Stilton in brokjes en voeg toe aan de soep. Pureer de soep met een blender.
-
Zet de pan terug op het vuur en verhit op laag vuur (laat niet koken!). Proef en breng op smaak met zout en peper. Serveer de soep met de croutons.
1 reactie
• Thea op 22 May 2011 ∞