Home Page › Feestdagen ›
Oliebollen!
Lekkere, knapperige oliebollen.
Deze oliebollen zijn erg lekker, met een lichte smaak van het bruine bier en lekkere zoete rozijnen. Wij hebben La Trappe dubbel gebruikt, maar bijvoorbeeld Guinness is ook erg lekker. Mijn oliebollen worden nooit perfect rond, maar dat is een teken van echtheid zullen we maar zeggen. Een paar tips voor het maken van oliebollen:
- Je kunt de verse gist vervangen door 8 gram gedroogde gist. Die kun je net zoals de verse gist door het beslag mengen.
- In de winter is het altijd wat lastiger om deeg of beslag te laten rijzen, zet de bak bijvoorbeeld in een gootsteen met handwarm water (géén heet water!). Als je de bak op de verwarming zet, zorg dan dat de verwarming niet heet is, want dan gaat de gist dood.
- Bij het bakken van de oliebollen is het belangrijk om in de gaten te houden of ze gaar zijn, bak ze voor 6 minuten en snij er dan een doormidden.
- Een ander belangrijk punt is de olie. Gebruik geen frituurvet, dan krijg je een witte laag op je oliebollen. Je kunt het beste twee flessen zonnebloemolie gebruiken. Laat heel goed heet worden en test met een korstje brood of de olie heet genoeg is (als het brood de olie opzuigt, is de olie nog te koud, als het brood krokant wordt en flink bubbelt, is de olie goed).
- Bak ongeveer 4 – 5 oliebollen tegelijkertijd (niet meer, dan koelt de olie te veel af).
- Je kunt het beslag niet te lang laten staan, dus bak het meteen als het genoeg gerezen is (1 – 1,5 uur).
- Gebruik twee lepels of een ijslepel om de oliebollen mee te vormen.
- Laat de oliebollen helemaal afkoelen. Pak ze dan in met een plastic zak of plastic folie en bewaar tot je ze nodig hebt (1 – 2 dagen). Verwarm ze weer in de oven. Je kunt ze ook invriezen (goed ingepakt met folie).
Wij willen jullie alvast een geweldig 2011 wensen, vol geluk en natuurlijk volop lekker eten!
Ingrediënten
- 500 gram bloem
- 1/2 theelepel zout
- 50 gram kristalsuiker
- 2 eieren
- 20 gram verse gist
- 175 ml bruin bier
- 250 ml halfvolle melk
- 175 gram rozijnen
- 2 liter zonnebloemolie
- Om te serveren poedersuiker
Bereidingswijze & foto's
-
Meng de bloem, het zout en de kristalsuiker in een flinke kom.
-
Meng het bier met de halfvolle melk in een maatbeker en stop even in de magnetron (30 sec.) om op kamertemperatuur te laten komen.
-
Verbrokkel de gist in fijne stukjes en voeg toe aan het bloemmengsel.
-
Breek de eieren bij het bloemmengsel en giet de helft van het biermengsel erbij. Meng met een mixer met deeghaken door elkaar. Giet vervolgens langzaam de rest van het biermengsel erbij terwijl je goed blijft mixen. Mix vervolgens 5 minuten op de hoogste snelheid.
-
Was de rozijnen. Voeg toe aan het beslag en mix erdoorheen. Bedek de kom met plastic folie en zet op een warme plek. Laat 60 – 90 minuten rijzen of totdat het beslag in volume is verdubbeld. Zet ondertussen een stevige, grote pan op het vuur en giet de zonnebloemolie erin. Laat door en door heet worden. De olie is klaar als een korstje brood flink begint te bubbelen en krokant wordt.
-
Schep het beslag een paar keer door en neem dan je ijslepel en schep bolletjes beslag in de hete olie. Bak er 4 – 5 per keer. De oliebollen draaien zich als het goed is vanzelf om, als je grote bollen maakt zul je sommige even moeten helpen met een schuimspaan. Bak voor 6 minuten en controleer dan of ze klaar zijn. Laat uitlekken op keukenpapier en serveer warm met poedersuiker.
11 Reacties
• Iris op 30 December 2010 ∞
• Baidy Haider op 29 December 2011 ∞
• Lisa op 29 December 2011 ∞
• Baidy Haider op 29 December 2011 ∞
• Lisa op 29 December 2011 ∞
• Eva op 29 December 2011 ∞
• Lisa op 29 December 2011 ∞
• Eva op 29 December 2011 ∞
• Lisa op 30 December 2011 ∞
• mare op 30 December 2011 ∞
• Lisa op 30 December 2011 ∞