Hummus

Het recept voor het maken van je eigen hummus of kikkererwtenpasta. Erg snel en makkelijk om te maken en heerlijk als dip, over salades of op een boterham met ham!

Je kunt voor dit recept kikkererwten kopen en een nacht laten weken, ik heb echter voor de snelle methode gekozen: een kant-en-klaar blik met kikkererwten. Probeer bleekselderij, komkommer en stukjes wortel eens te dippen in hummus!

Tahini is een pasta van gemalen sesamzaadjes. Vaak wordt dit verkocht in toko’s. Als je het niet kunt vinden kun je twee dingen doen: het zelf maken óf het weglaten. De hummus heeft niet dezelfde smaak zonder de tahini, maar is nog steeds lekker. Je kunt tahini zelf maken door in de keukenmachine 2 eetlepels sesamzaadjes, 1/2 theelepel sesamolie, 50 ml water en een snufje zout te mengen.

Probeer ook eens Italiaanse spinaziesalade met hummus of guacamole.

3419380582_5ab545b88c

hoemoes hummus hummusdip kikkererwtenpasta
Hummus
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
< 30 min
Aantal
250 gram

Ingrediënten

  • 1 blik van 400 gram, uitgelekt kikkererwten
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels (sesamzaadpasta) tahini
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels kruidenkaas
  • Tabascosaus eventueel een paar druppels naar smaak

Hummus is twee dagen te bewaren in de koelkast.

Bereidingswijze & foto's

  1. Giet de erwten af en stop ze in een keukenmachine of blender. 3419378810_8f14fb9f09

  2. Snijd de knoflook en stop ze bij de erwten.

  3. Voeg de tahini, citroensap en kruidenkaas toe. Zet de keukenmachine aan en laat mixen totdat je een zachte pasta hebt. Roer er eventueel nog de tabascosaus doorheen. 3419380900_8a945e97d9 3418573659_cd56ed3747 3418574101_8ce0894bda

3418578827_7f1cba6656

1 reactie

  1. Ik woon in het M.O. en eet geregeld hummus, al dan niet zelfgemaakt. Als je eens een keer op de arabische manier wilt presenteren, smeer dan de hummus op een plat bord uit. Decoreer het met wat fijngesnipperde platte peterselie of met summak (smaakt een beetje naar citroenzuur en is verkrijgbaar bij Turkse en Marokkaanse winkels) en een flinke scheut olijfolie. Maak je de snelle variant houdt dan een paar kikkererwten achter en leg ze op de hummus.

    Summac is een zurig, donker, bruinachtig rood zaad dat tot poeder wordt vermalen. Je kunt het ook gebruiken in salades, vis, kebab en over de Hollandse andijviestamp! Het is een van mijn favoriete smaakmaker. Het is een goede vervanger voor citroen.

    Bianca op 6 June 2012

Reactie achterlaten