Ricottapannenkoeken met aardbeien

Luchtige pannenkoeken met ricotta en verse aardbeien!

De ricotta en de stijfgeklopte eiwitten maken deze pannenkoeken lekker licht. Wij hebben ze als brunch gegeten met verse aardbeien en poedersuiker, echt smullen! Deze pannenkoeken lijken niet op onze Hollandse pannenkoeken. Het beslag is dikker en luchtiger. Ik heb de pannenkoeken gebakken in zonnebloemolie, omdat de boter snel verbrandde. Je kunt ook een mengsel van de twee gebruiken, dan zorgt de olie ervoor dat de boter niet aanbrandt.

Dit recept is gebaseerd op een recept van The Parsley Thief. Probeer ook eens volkorenpannenkoeken, bosbessenpannenkoeken of Amerikaanse pannenkoeken met bacon.

pannenkoeken met ricotta ricottapannenkoeken verse aardbeien
Ricottapannenkoeken met aardbeien
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
12 stuks

Ingrediënten

  • 200 gram ricotta
  • 190 ml halfvolle melk
  • 3 eieren
  • 90 gram bloem
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 20 gram kristalsuiker
  • snufje zout
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Om in te bakken zonnebloemolie
  • Optioneel: 250 gram verse aardbeien
  • Om te serveren Poedersuiker

Bereidingswijze & foto's

  1. Stop de ricotta in een zeef en laat hem 15 minuten uitlekken boven een kom. Ricottapannenkoeken met aardbeien - 01

  2. Meng de bloem, het bakpoeder, de suiker en het zout in een kom en roer met een garde door elkaar. Ricottapannenkoeken met aardbeien - 02

  3. Scheid de eieren. Meng de eigelen met de melk, het vanille-extract en de ricotta in een maatbeker door elkaar. Ricottapannenkoeken met aardbeien - 06

  4. Stop de eiwitten in een schone kom en voeg het snufje zout toe. Klop de eiwitten met een mixer stijf. Ricottapannenkoeken met aardbeien - 05

  5. Schenk het eigeelmengsel bij het bloemmengsel. Roer met een houten lepel door elkaar. Ricottapannenkoeken met aardbeien - 08 Ricottapannenkoeken met aardbeien - 10

  6. Schep het stijfgeklopte eiwit met een houten lepel losjes door het beslag. Zorg dat je niet te enthousiast roert, je wil dat het beslag luchtig blijft, maar zorg wel dat het eiwit opgenomen is. Ricottapannenkoeken met aardbeien - 11 Ricottapannenkoeken met aardbeien - 12

  7. Verhit twee theelepels olie in een bakpan. Schep twee eetlepels beslag in de pan en bak op middelhoog vuur voor ongeveer 3 minuten (of totdat de randen gaar beginnen te worden). Draai de pannenkoek dan om en bak nog eens 1 – 2 minuten. Zet het vuur niet te hoog. De pannenkoeken zijn wat dikker en hebben dus wat meer tijd nodig om te bakken. Leg ze op een bord en serveer met verse aardbeien en poedersuiker. Ricottapannenkoeken met aardbeien - 27 Ricottapannenkoeken met aardbeien - 35 Ricottapannenkoeken met aardbeien - 38 Ricottapannenkoeken met aardbeien - 44

Ricottapannenkoeken met aardbeien - 55

3 Reacties

  1. Het ziet er weer yummy uit en een mooi foto ook! groeten, Caroline

    Caroline Brouwer op 10 August 2010

  2. Super, heel luchtig en idd anders dan de ‘normale’ pannenkoek.

    reinou de haan op 7 January 2012

  3. Hartstikke leuk om te horen! Bedankt voor jullie reacties. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 8 January 2012

Reactie achterlaten