Home Page › Toetjes › Fruit ›
Rabarberijs
Roomijs met rabarber!
Proef de rabarbercompote even voordat je de pan van het vuur haalt. Is het te zuur? Voeg dan nog wat suiker toe. Met een ijsmachine is dit ijs makkelijk om te maken. Heb je geen ijsmachine? Volg dan methode 2. Als je liever ijs hebt op basis van water, volg dan het recept voor sorbetijs met aardbeien en vervang de aardbeien door rabarber.
Ik maak mijn ijs altijd zonder eieren en met houdbare melk. Dit heeft ook zijn nadelen, omdat ijs zonder ei sneller smelt. Als je hier rekening mee houdt, is er echter geen enkel probleem. Het voordeel van ijs maken zonder eieren is dat je je niet druk hoeft te maken om salmonella én het ijs een stuk sneller klaar is (ijs waarin rauw ei en rauwe melk gebruikt wordt, moet minstens 45 minuten koken om het risico van salmonella te vermijden). Hier kun je meer lezen over de risico’s van het eten van rauw ei.
Probeer ook eens mangoijs, sinaasappelijs of banaan-kokosroomijs.
- Moeilijkheid
- Eenvoudig
- Bereidingstijd
- 30–60 min.
- Aantal
- 4 personen
Ingrediënten
- 300 gram rabarber
- 125 ml water
- 80 gram kristalsuiker
- 240 ml, ongeklopt slagroom
- 40 ml melk
Bereidingswijze & foto's
-
Snij de uiteinden van de rabarberstengels af. Snij ze vervolgens in stukken van ongeveer 2 cm.
-
Verwarm het water in de pan, voeg de rabarber en de suiker toe. Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes koken of totdat de rabarber zacht is. Zorg dat je controleert of er genoeg water in de pan zit tijdens het koken. Proef het mengsel en voeg eventueel meer suiker toe als je het mengsel te zuur vindt. Laat helemaal afkoelen.
-
Roer de melk en de room door de rabarber.
-
Giet het mengsel in de ijsmachine en vries het mengsel in ongeveer 30 minuten in. Laat het ijs daarna nog minstens 1,5 uur in de vriezer staan. Zet een half uur voordat je het wil eten in de koelkast.
Het ijs maken zonder ijsmachine
-
Volg stap 1 t/m 3 van bovenstaand recept.
-
Giet het mengsel in een plastic bak. Vries in voor 1 uur.
-
Haal het mengsel daarna uit de vriezer en klop het met een mixer los. Vries het mengsel opnieuw in. Herhaal dezelfde procedure nog 2 keer (telkens na een uur). Laat het ijs daarna met rust. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.
3 Reacties
• Kana op 16 June 2009 ∞
• TasteStopping op 16 June 2009 ∞
• Annemarie de Graaff op 26 May 2012 ∞