Home Page › Toetjes › IJs zonder rauw ei ›
Pistacheijs
Lekker fris roomijs met pistachenoten.
De groene kleur in pistacheijs komt van voedingskleurstof. Je kunt dit toevoegen, maar het ook weglaten. Voor de smaak maakt het in ieder geval niet uit. De toevoeging van de kardemom geeft dit ijs een Aziatisch tintje. Het is dus bijzonder geschikt om als nagerecht te eten na een Aziatische maaltijd. Met een ijsmachine is dit ijs makkelijk om te maken. Heb je geen ijsmachine? Volg dan methode 2.
Ik maak mijn ijs altijd zonder eieren en met houdbare melk. Dit heeft ook zijn nadelen, omdat ijs zonder ei sneller smelt. Als je hier rekening mee houdt, is er echter geen enkel probleem. Het voordeel van ijs maken zonder eieren is dat je je niet druk hoeft te maken om salmonella én het ijs een stuk sneller klaar is (ijs waarin rauw ei en rauwe melk gebruikt wordt, moet minstens 45 minuten koken om het risico van salmonella te vermijden). Hier kun je meer lezen over de risico’s van het eten van rauw ei.
Probeer ook eens kokosijs, banaanijs met chocoladestukjes of mango-ijs.
Ingrediënten
- 1 blikje (400 gram), zoet gecondenseerde melk
- 9 kardemompeulen
- 150 ml melk
- 50 gram (gepeld) pistachenoten
- 1 druppel, optioneel groene kleurstof
Bereidingswijze & foto's
Het ijs met de ijsmachine maken
-
Meng de gecondenseerde melk met de melk en roer door elkaar.
-
Pel de kardemompeulen en haal de zwarte zaadjes eruit. Stamp ze fijn met een vijzel.
-
Breek de pistachenoten door er met een deegroller op te slaan of door ze met de vijzel te breken.
-
Voeg de gemalen kardemom en de noten toe aan het melkmengsel. Voeg eventueel de kleurstof toe.
-
Stop het mengsel in de ijsmachine.
-
Vries het mengsel in. Zet het een half uur voordat je het wil serveren in de koelkast.
Het ijs zonder ijsmachine maken
-
Volg stap 1 t/m 4 van bovenstaand recept.
-
Giet het mengsel in een plastic bak. Vries in voor 1 uur.
-
Haal het mengsel daarna uit de vriezer en klop het met een mixer los. Vries het mengsel opnieuw in. Herhaal dezelfde procedure nog 2 keer (telkens na een uur). Laat het ijs daarna met rust. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.
2 Reacties
• kim op 31 May 2009 ∞
• Lisa op 31 May 2009 ∞