Home Page › Toetjes › Fruit ›
Omgekeerde bananentaart met toffee
Een 'omgekeerde taart' of 'upside-down cake' is een taart die met de bovenkant aan de onderkant wordt gebakken (vandaar de naam).
In dit recept wordt aan de onderkant van de bakvorm een laag bananen met toffee gelegd. Daar bovenop komt een deegmengsel. Als de taart gebakken is, draai je hem om. De onderkant wordt dan de bovenkant van de taart. Door deze manier van bakken krijg je een cake met een zachte bovenkant waar al die toffee en bananen ingetrokken zijn. Het is voor dit soort taarten belangrijk dat je een dichte taartvorm gebruikt, dus geen springvorm. In een springvorm zullen de vloeistoffen uit de vorm lopen. Heb je geen vaste vorm? Dan kun je altijd overwegen om dit recept te maken in een ovenschaal. Dit recept is voor een kleine, lage taart omdat wij het gegeten hebben als dessert. Als je de taart wilt eten bij de koffie, verdubbel dan het recept (en de baktijd) om een dikkere taart te krijgen.
Probeer ook eens bananencake, omgekeerde ananascake of banaan-pistachecakejes.
Ingrediënten
Voor de toffeesaus en de bovenkant van banaan
- 110 gram kristalsuiker
- 125 ml water
- 1 banaan
Voor de cake
- 1 ei
- 80 ml zonnebloemolie
- 90 gram bruine basterdsuiker
- 0,5 theelepel vanille-extract
- 50 gram bloem
- 25 gram zelfrijzend bakmeel
- 0,5 theelepel bakpoeder
- 1 banaan
Bereidingswijze & foto's
De bovenkant maken
-
Verwarm de oven voor op 180°C. Beleg de onderkant van de vorm met bakpapier. Vet de randen in met boter.
-
Meng in een steelpan de suiker met het water. Zet op laag vuur en blijf roeren totdat de suiker opgelost is. Let erop dat je het geheel niet aan de kook brengt. Als alle suiker opgelost is, haal je de lepel uit de pan en zet je het vuur wat hoger. Breng aan de kook en laat koken totdat je een toffeekleur hebt (lichtbruin). Het is erg belangrijk dat je niet meer roert als het geheel begint te koken, anders krijg je suikerkristallen (harde stukjes suiker) in je saus.
-
Snijd ondertussen één banaan in dunne plakjes.
-
Schenk de toffeesaus op het bakpapier in je bakvorm. Beleg met de stukjes banaan.
De taart maken
-
Voeg het ei, de olie, de bruine suiker en de vanille samen in een kom. Klop door elkaar.
-
Zeef de bloem en het zelfrijzend bakmeel bij het suikermengsel.
-
Voeg het bakpoeder toe.
-
Prak de banaan en spatel hem door het mengsel.
-
Giet het mengsel op de toffeebodem in de taartvorm.
-
Bak in de oven voor 30 minuten.
-
Leg meteen een bord of plaat bovenop de taartvorm, draai voorzichtig om.
-
Laat de taart enigszins afkoelen. Deze taart is het lekkerst als hij warm gegeten wordt.
5 Reacties
• Judith op 26 March 2010 ∞
• annemiek op 27 August 2012 ∞
• Lisa op 27 August 2012 ∞
• Annemiek op 27 August 2012 ∞
• Maarten op 10 February 2013 ∞