Home Page › Wereld › Amerika ›
Citroenschuimtaart
Of op z'n Engels een 'Lemon meringue pie'.
Al een tijdje was ik van plan een ‘Lemon meringue pie’ te gaan maken, alleen wist ik niet goed welk recept ik zou gaan gebruiken. Toen Tom en Sabine een tijdje geleden bij ons kwamen eten, vertelde Tom over een recept voor een Lemon meringue pie dat hij had gekregen van Tessa Bristow (Executive Head Chef van Marlin Lodge in Mozambique) toen ze daar op vakantie waren. Dat recept wilde ik natuurlijk graag proberen! Het originele recept was voor twee taarten, dus ik heb het recept gehalveerd. Ook heb ik wat meer koekjes toegevoegd, omdat je anders wel een erg dunne bodem krijgt.
Het is een heerlijke taart! En hij is ook makkelijk om te maken. De meeste citroenschuimtaarten die ik ken, worden gemaakt met een deegbodem die eerst blind gebakken moet worden. Vervolgens moet je een custard maken voor de vulling. Dit recept gebruikt gemalen koekjes als bodem en een vulling waar je alleen maar wat voor hoeft te mixen, ideaal dus!
Probeer ook eens citroentaart, aardbeientaart of limoentaart.
Ingrediënten
Voor de bodem
- 250 gram biscuitjes
- 200 gram roomboter
Voor de vulling
- 120 ml citroensap (van 3 citroenen)
- Rasp van 1 citroen
- 1 blikje (400 gram) zoete, gecondenseerde melk
- 6 eigelen
Voor de schuimlaag
- 6 eiwitten
- 200 gram fijne kristalsuiker
- 1/2 theelepel zout
Bereidingswijze & foto's
-
Verwarm de oven voor op 100°C.
-
Maal de biscuitjes fijn in een keukenmachine of stop ze in een stevige plastic zak en sla ze kapot met een deegroller. Smelt de roomboter en roer door de biscuitjes heen. Neem een taartvorm met een losse bodem van 25 cm en verdeel de biscuitjes over de bodem (ook over de randen). Zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt.
-
Klop de eigelen totdat ze romig zijn en giet langzaam het citroensap erbij terwijl je roert. Voeg dan de gecondenseerde melk en de citroenrasp toe. Roer door elkaar.
-
Giet de vulling op de bodem. Zet de bodem in de oven en bak op 100°C voor 20 – 25 minuten of totdat de vulling stevig is. Haal de taart uit de oven. Verwarm de oven voor op 180°C.
-
Stop de eiwitten in een grote, schone, droge kom. Voeg het zout toe en klop met een elektrische mixer totdat de eiwitten luchtig zijn. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe en klop elke keer nadat je een lepel suiker hebt toegevoegd. Klop het eiwitschuim totdat het stijve pieken vormt en glanst. Om te controleren of het schuim goed is, kun je de kom ondersteboven houden (het schuim blijft als het goed is gewoon op z’n plaats).
-
Je kunt het eiwitschuim over de taart verdelen met een garneerspuit, maar je kunt het ook met een lepel op de taart scheppen. Als je het met een lepel op de taart schept, kun je er daarna met een mes mooie golven in maken.
-
Zet de taart in de oven en bak voor 10 – 15 minuten (ik heb de taart 20 minuten in de oven laten staan) of totdat het schuim kleur gekregen heeft. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je de vorm verwijdert.
54 Reacties
• Lisa op 24 February 2013 ∞
• Tara op 18 March 2013 ∞
• Lisa op 25 March 2013 ∞
• margo op 17 May 2013 ∞