Citroenschuimtaart

Of op z'n Engels een 'Lemon meringue pie'.

Al een tijdje was ik van plan een ‘Lemon meringue pie’ te gaan maken, alleen wist ik niet goed welk recept ik zou gaan gebruiken. Toen Tom en Sabine een tijdje geleden bij ons kwamen eten, vertelde Tom over een recept voor een Lemon meringue pie dat hij had gekregen van Tessa Bristow (Executive Head Chef van Marlin Lodge in Mozambique) toen ze daar op vakantie waren. Dat recept wilde ik natuurlijk graag proberen! Het originele recept was voor twee taarten, dus ik heb het recept gehalveerd. Ook heb ik wat meer koekjes toegevoegd, omdat je anders wel een erg dunne bodem krijgt.

Het is een heerlijke taart! En hij is ook makkelijk om te maken. De meeste citroenschuimtaarten die ik ken, worden gemaakt met een deegbodem die eerst blind gebakken moet worden. Vervolgens moet je een custard maken voor de vulling. Dit recept gebruikt gemalen koekjes als bodem en een vulling waar je alleen maar wat voor hoeft te mixen, ideaal dus!

Probeer ook eens citroentaart, aardbeientaart of limoentaart.

citroenschuimtaart lemon meringue pie
Citroenschuimtaart
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
1 taart van 25 cm

Ingrediënten

Voor de bodem

  • 250 gram biscuitjes
  • 200 gram roomboter

Voor de vulling

  • 120 ml citroensap (van 3 citroenen)
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 blikje (400 gram) zoete, gecondenseerde melk
  • 6 eigelen

Voor de schuimlaag

  • 6 eiwitten
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 100°C.

  2. Maal de biscuitjes fijn in een keukenmachine of stop ze in een stevige plastic zak en sla ze kapot met een deegroller. Smelt de roomboter en roer door de biscuitjes heen. Neem een taartvorm met een losse bodem van 25 cm en verdeel de biscuitjes over de bodem (ook over de randen). Zet in de koelkast terwijl je de vulling maakt. Lemon meringue pie - 002 Lemon meringue pie - 005 Lemon meringue pie - 011

  3. Klop de eigelen totdat ze romig zijn en giet langzaam het citroensap erbij terwijl je roert. Voeg dan de gecondenseerde melk en de citroenrasp toe. Roer door elkaar. Lemon meringue pie - 013 Lemon meringue pie - 023 Lemon meringue pie - 016 Lemon meringue pie - 027

  4. Giet de vulling op de bodem. Zet de bodem in de oven en bak op 100°C voor 20 – 25 minuten of totdat de vulling stevig is. Haal de taart uit de oven. Verwarm de oven voor op 180°C. Lemon meringue pie - 029 Lemon meringue pie - 032 Lemon meringue pie - 060

  5. Stop de eiwitten in een grote, schone, droge kom. Voeg het zout toe en klop met een elektrische mixer totdat de eiwitten luchtig zijn. Voeg dan lepel voor lepel de suiker toe en klop elke keer nadat je een lepel suiker hebt toegevoegd. Klop het eiwitschuim totdat het stijve pieken vormt en glanst. Om te controleren of het schuim goed is, kun je de kom ondersteboven houden (het schuim blijft als het goed is gewoon op z’n plaats). Lemon meringue pie - 048 Lemon meringue pie - 049 Lemon meringue pie - 055

  6. Je kunt het eiwitschuim over de taart verdelen met een garneerspuit, maar je kunt het ook met een lepel op de taart scheppen. Als je het met een lepel op de taart schept, kun je er daarna met een mes mooie golven in maken. Lemon meringue pie - 064 Lemon meringue pie - 067 Lemon meringue pie - 072

  7. Zet de taart in de oven en bak voor 10 – 15 minuten (ik heb de taart 20 minuten in de oven laten staan) of totdat het schuim kleur gekregen heeft. Laat de taart helemaal afkoelen voordat je de vorm verwijdert. Lemon meringue pie - 077 Lemon meringue pie - 096

Lemon meringue pie - 133

54 Reacties

  1. Hoi Elize, bedankt voor de tip! Als de schuimlaag naar ei ruikt, kan het zijn dat hij wat langer in de oven moest. Het kan ook te maken hebben met de leeftijd van je eieren (waren ze vers?). Ik hoop dat de taart toch lekker was! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 24 February 2013

  2. Hoi Lisa,

    Ik had hetzelfde probleem met de citroenvulling… dat hij er uit liep, maar ik begrijp dat jij een “gewone” oven hebt gebruikt, en niet een hete lucht oven? Het schuim was trouwens wel perfect op 180 graden, zoals jij schrijft….. Ik ga het proberen om het recept te maken met 20 minuten op 170 graden hete lucht, daarnaast heb ik voor de besquitjes bastonge koeken gebruikt, dat vind ik lekkerder, en de vulling was heel zuiver van smaak! Ik ga van het weekend proberen met een hetere oven!

    Tara op 18 March 2013

  3. Hoi Tara, wij gebruiken inderdaad een gewone oven. Was het gelukt met een hetere oven? Veel groeten, Lisa

    Lisa op 25 March 2013

  4. Hallo, Ik heb deze taart een tijdje geleden gemaakt voor Moederdag en het was een echt succes!! Niet te zoet of zuur, ik heb ook de digestieve koekjes gebruikt en het gaf echt een lekker resultaat! Dankjewel voor het recept :D

    margo op 17 May 2013

« Previous 1 2

Reactie achterlaten