Baba met rum

Zoete, Franse hapjes met rum.

Baba’s zijn voor het eerst gemaakt in achttiende eeuw, al is de versie met rum pas in de negentiende eeuw geïntroduceerd in Frankrijk. Het zijn kleine gebakjes, gemaakt van gistdeeg, die worden besprenkeld met een mengsel van rum. Je kunt ze warm en koud eten. Als je ze als toetje maakt, zou ik ze niet te groot maken of ervoor zorgen dat je een licht hoofdgerecht serveert. Baba’s worden vaak gemaakt in een ringvorm, maar je kunt ze ook bijvoorbeeld in een muffinvorm maken. Een baba lijkt erg op een savarin, al zitten daar geen krenten in en worden ze in een grotere vorm gebakken.

Probeer ook eens slagroomsoesjes, appelflappen of baklava.

baba baba au rhum baba au rum baba met rum rum rum baba
Baba met rum
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
6 stuks (12 cm)

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 1 eetlepel gedroogde gist
  • 90 ml warme melk
  • 240 gram bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 100 gram ongezouten roomboter
  • 150 gram krenten
  • 2 eetlepels sinaasappel- raspsel

Voor de siroop:

  • 4 eetlepels honing
  • 4 eetlepels vers sinaasappelsap
  • 3 eetlepels rum

Voor de buitenkant:

  • 4 eetlepels abrikozenjam
  • 2 eetlepels water

Voor het serveren:

  • 500 ml slagroom
  • naar smaak vers fruit

Bereidingswijze & foto's

  1. Meng in een maatbeker de warme melk, de gist en twee eetlepels van de bloem. Klop door elkaar en zet op een warme plek. Laat een kwartier staan of totdat het mengsel wat gerezen is. Haal de boter en de eieren uit de koelkast. Giet kokend water op de krenten en laat even staan. Baba met rum - 004 Baba met rum - 005 Baba met rum - 006 Baba met rum - 014

  2. Vet 6 ringvormpjes (12 cm) goed in met boter (of een muffinvorm). Baba met rum - 002

  3. Stop in een kom de overige bloem (210 gram), het zout, de sinaasappelrasp en de suiker. Breek de eieren erbij. Snij de boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Giet de krenten af en droog ze af. Voeg ze toe aan het bloemmengsel. Baba met rum - 012 Baba met rum - 013

  4. Giet het gistmengsel bij het bloemmengsel en klop met een elektrische mixer 3 minuten op de hoogste stand of totdat je een mooi, glad mengsel hebt. Baba met rum - 015 Baba met rum - 016 Baba met rum - 017 Baba met rum - 018

  5. Verdeel het mengsel over de zes vormpjes (ongeveer tot de helft). Bedek met plastic folie (ingevet met wat zonnebloemolie) of een theedoek en laat een half uur op een warme plek rijzen. Baba met rum - 020 Baba met rum - 024

  6. Verwarm de oven voor op 200°C.

  7. Bak de baba’s 15 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is. Haal ze uit de oven en haal de gebakjes uit de vormpjes. Zet ze samen in een ovenschaal. Prik wat gaatjes in de bovenkant van de baba’s. Baba met rum - 025 Baba met rum - 030

  8. Verwarm de honing en het sinaasappelsap samen in de magnetron of in een pannetje totdat het goed vloeibaar is. Voeg de rum toe (naar smaak) en giet het mengsel over de gebakjes heen. Zorg dat alle kanten goed bedekt zijn. Baba met rum - 036 Baba met rum - 041

  9. Verwarm nu de abrikozenjam met het water. Gebruik een kwast en bestrijk de buitenkanten met het mengsel. Laat de gebakjes nu verder afkoelen. Baba met rum - 047

  10. Klop de slagroom stijf. Verdeel de baba’s over borden en vul de binnenkant met slagroom. Serveer met vers fruit. Baba met rum - 048 Baba met rum - 050

Baba met rum - 051

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten