Apfelstrudel!

Winter, sneeuw én apfelstrudel!

Ja gerne! Voor meer lekkere recepten met appel, kijk eens bij appelcrumble, appelclafoutis of appelkruimelmuffins met custard.

apfelstrudel appel appelstrudel
Apfelstrudel!
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
4 - 6 personen

Ingrediënten

  • 30 gram boter
  • 40 gram bruine basterdsuiker
  • 500 gram appels
  • 1 ei
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 theelepel kaneel
  • 30 gram rozijnen
  • 10 velletjes bladerdeeg kant-en-klaar uit het vriesvak.

Bereidingswijze & foto's

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220°C.

  2. Haal de bladerdeeg uit de diepvries en leg de plakjes uit op een werkblad of aanrecht.

  3. Schil de appels en snij ze in kleine blokjes (1 bij 1 cm).

  4. Was en week de rozijnen.

  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

  6. Smelt de boter in een braadpan of bakpan met de basterdsuiker. boter_suiker1

  7. Voeg de appel en de citroensap toe. Laat het geheel 10 minuten op matig vuur sudderen.

  8. Als het mengsel dik en stroperig is geworden, voeg je de rozijnen en de kaneel toe. appels_bakken1

Het deeg vullen

  1. Vul een kom met handwarm water en maak je vingertoppen nat.

  2. Duw, met behulp van een paar druppels water, 5 plakjes bladerdeeg samen. Zorg dat je de grenzen van de plakjes goed aan elkaar plakt.

  3. Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg lichtjes met water.

  4. Schep het appelmengsel op de plak bladerdeeg die je gemaakt hebt. Zorg dat je de uiteinden (+- 2 cm) van het bladerdeeg niet met het appelmengsel bedekt. bladerdeeg_appel1

  5. Herhaal stap 2 voor de andere 5 plakjes bladerdeeg en bedek hiermee de bovenkant van de apfelstrudel.

De apfelstrudel afmaken

  1. Rol de randen van de apfelstrudel een klein beetje op zodat ze omhoog gaan staan.

  2. Klop het ei los en bestrijk met een kwastje de bovenkant.

  3. Neem een scherp aardappelschilmesje en maak om de centimeter inkepingen in de bovenkant. Laat de randen vrij maar snij in het binnenste stuk horizontale lijnen in het bladerdeeg (alleen in de bovenste laag).

  4. Zet de apfelstrudel in de oven en bak voor 30 minuten (of tot hij goudbruin is). Bestrooi de strudel met poedersuiker. Serveer de strudel met slagroom en/of vanille-ijs. Ook custard of warme vanillevla erbij is erg lekker.

e21

6 Reacties

  1. Hoi, ik had dit recept graag morgen eens geprobeerd, maar ik vroeg me af hoe groot dat bladerdeeg moet zijn. Ik heb er gekocht, stukjes van 90g, maar dit lijkt me veel voor 1 appelflap. Zou ik die mogen in twee doen?

    Greet op 14 January 2011

  2. Hoi Greet, Ik snap je vraag niet helemaal. Dit recept is voor appelstrudel, niet voor appelflappen?

    Lisa op 14 January 2011

  3. Sorry, ik bedoelde natuurlijk apfelstrudel :)

    Greet op 14 January 2011

  4. Ik koop mijn bladerdeeg in vierkanten plakjes uit de diepvries (bijvoorbeeld van Koopmans). Volgens mij wegen 10 plakjes in totaal 450 gram, dus 45 gram per plakje. Ik zou dus de helft nemen als jij bladerdeeg hebt van 90 gram per plakje. Veel succes! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 14 January 2011

  5. Hoi, ik vroeg me af, leg je die 5 plakjes op elkaar of naast elkaar? 5 plakjes op elkaar, wordt het dan niet heel dik? Groetjes

    Linda op 28 December 2011

  6. Hoi Linda, je legt de randjes van de plakjes over elkaar heen, maar inderdaad niet op elkaar. Je maakt dus een langwerpige vorm met het bladerdeeg. Veel groeten, Lisa

    Lisa op 28 December 2011

Reactie achterlaten