Aardbeiencake

Een heerlijke aardbeiencake!

Deze aardbeiencake had ik gezien op smitten kitchen. Het oorspronkelijke recept is van Martha Stewart. Het is echt een lekkere cake! Ideaal om iets feestelijks te maken van een bak aardbeien. Ik heb een kleinere taartvorm gebruikt, waardoor ik soms twee lagen met aardbeien had in plaats van één.

Probeer ook eens brownies met aardbeien, aardbeientaart of aardbeiencrumble.

aardbeiencake verse aardbeien
Aardbeiencake
Moeilijkheid
Eenvoudig
Bereidingstijd
30–60 min.
Aantal
1 taart van 18 cm

Ingrediënten

  • 85 gram ongezouten roomboter
  • 190 gram bloem
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 1/2 theelepel zout
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 1 ei
  • 120 ml melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 450 gram aardbeien
  • 25 gram fijne kristalsuiker (extra)

Alle ingrediënten op kamertemperatuur

Bereidingswijze & foto's

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een taartvorm van 18 cm in met boter. Was de aardbeien, haal de kroontjes eraf en halveer ze. Aardbeiencake - 007

  2. Meng de bloem, het bakpoeder en het zout met een garde in een kom. Aardbeiencake - 013

  3. Meng in een grote kom de boter en de suiker. Klop met een elektrische mixer tot een romig mengsel (3 minuten). Aardbeiencake - 008 Aardbeiencake - 011

  4. Klop het ei, de melk en de vanille los in een maatbeker. Schenk bij de boter en klop tot een romig mengsel. Aardbeiencake - 009

  5. Voeg het bloemmengsel toe. Roer door elkaar totdat je een glad mengsel hebt (stop meteen met roeren zodra het mengsel gemengd is). Aardbeiencake - 014 Aardbeiencake - 015

  6. Giet het mengsel in de vorm. Verdeel de aardbeien over de bovenkant. Bestrooi met de extra kristalsuiker. Aardbeiencake - 017 Aardbeiencake - 018 Aardbeiencake - 020

  7. Zet de cake in de oven en bak voor 10 minuten. Verlaag de temperatuur naar 160°C en bak de cake nog eens 50 – 60 minuten of totdat een prikker schoon uit het beslag komt (prik niet in de aardbeien, die blijven namelijk nat). Laat de cake afkoelen in de vorm. Serveer eventueel met slagroom. Aardbeiencake - 022 Aardbeiencake - 027

Aardbeiencake - 062

9 Reacties

  1. Ik heb dit recept gemaakt samen met mijn oppaskindjes en het was echt een succes! Ook met een vorm van 20 cm doorsnede goed te doen. Zou je deze ook met een taartvorm van 24 cm kunnen maken, of moeten dan de hoeveelheden aangepast worden? (Omdat je zelf aangeeft dat je met een vorm van 18 cm soms twee lagen aardbeien had..)

    Chantal op 2 October 2011

  2. Ha Chantal, Wat leuk om te horen! Ik denk dat je voor een vorm van 24 cm echt de hoeveelheden moet verdubbelen, anders heb je denk ik een erg platte cake (alhoewel je die ook weer als koek zou kunnen serveren). Het ligt er dus aan wat je als eindresultaat graag wil hebben. Wel fijn om te weten dat je de cake ook in een vorm van 20 cm kunt maken. Bedankt voor je reactie! Veel groeten, Lisa

    Lisa op 2 October 2011

  3. Ontzettend leuk recept voor een cake die je gewoon niet bij de bakker treft! Afgelopen weekend deze aardbeiencake gemaakt in een pievorm (onderkant is 17 cm en loopt uit naar 24 cm). Zag er wel heel anders uit dan jullie foto, meer zoals de foto waar jullie link naar verwijst. Ik had de aardbeien er gewoon op gemikt (niet netjes; gewoon hup klaar) en er twee eetelepels suiker over gestrooid. 10 minuten op 180 graden en daarna 50 minuten op 160 graden gebakken. Daarna vorm uit de oven gehaald en cake in de vorm af laten koelen. Je zag nog een paar aardbeien, de meesten waren in het beslag verdwenen. Echt niet allemaal naar de bodem! Ze zaten gewoon lekker in de cake. Na het afkoelen was de bovenkant heerlijk krokant geworden. En de smaak: fantastisch! De dag erna nog het restje opgegeten, maar toen was de bovenkant zacht geworden. De smaak was nog steeds goed, maar op de dag zelf is deze cake het lekkerst. Ik denk dat als je taarten met fruit in een iets grotere vorm bakt, dat het fruit meer in de cake doordringt waardoor de smaken zich vermengen. Dat vind ik erg lekker. Als je kleinere vormen gebruikt blijft het fruit meer bovenop liggen. Dat staat mooier, maar de smaken vermengen zich minder. Het is denk ik maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Het kan dus allebei.

    jacquellien op 23 April 2012

  4. Deze aardbeiencake is makkelijk te maken en smaakt heerlijk

    Ria op 9 July 2012

  5. Hoi Lisa,

    Ik heb deze taart gemaakt. Prima recept, maar er staat een foutje in de beschrijving. ‘Klop de eieren….’maar er gaat maar 1 ei doorheen…..Dat kan tot verwarring leiden. Voor de rest heel overzichtelijk, de lijst met ingredienten en de beschrijving met de foto’s. Echt super! Ik ben ook een echte kookgek(140 kookboeken en ik volg allerlei t.v programma’s over koken, Martha Stewart volg ik via haar website. Een heel leuk duits kookduo vind ik Martina Meuth en Morritz.) Succes met jullie website, ik zal er vast vaker gebruik van maken! Deze taart ga ik zeker maken voor de koffie en theeschenkerij waar ik o.a werk. Groetjes, saskia

    Saskia op 3 August 2012

  6. Hoi Saskia,
    Je hebt helemaal gelijk, ik heb het recept aangepast. Martina Meuth en Morritz ken ik (nog) niet, dat zal ik eens op gaan zoeken. Bedankt voor je reactie!
    Veel groeten, Lisa

    Lisa op 3 August 2012

  7. Hoi Lisa, Was erg lekker! Bedankt voor jullie duidelijke uitleg en de plaatjes. Jullie moeite wordt zeer gewaardeerd!! Ik heb ook de frambozen koek met gecondenseerde melk gemaakt. Die staat nog in de koelkast, dus die reactie volgt nog :-)

    Carmen op 15 September 2012

  8. @ Carmen Fijn dat ie goed gelukt is! En leuk dat je de frambozenkoek ook gemaakt hebt. Bedankt voor je reactie :). Veel groeten, Lisa

    Lisa op 16 September 2012

  9. Een heerlijke cake! Ik maakte twee keer de hoeveelheid voor een grote bakvorm, die er natuurlijk wel een stuk langer over deed om gaar te worden. Ik deed minder aardbeien in het deeg, omdat ik dat zonde vond van de eerste bakken lekkere aardbeien dit jaar. We aten de cake met slagroom en het restje verse aardbeien. Voor herhaling vatbaar!

    Sacha op 4 May 2013

Reactie achterlaten