Tijgerbroodjes

Heerlijke zachte broodjes met een knapperige korst.

Het recept voor deze broodjes komt van deze website. Je hebt voor deze broodjes rijstebloem nodig voor de bovenkant. Gewone bloem kun je niet gebruiken, want dan krijg je niet die karakteristieke tijgerkorst. Het maken van deze broodjes was een impulsieve actie, dus ik had geen tijd gehad om rijstebloem te kopen, maar ik besloot dat ik dat wel even zelf kon maken van rijst. Na een paar uur rotzooien met keukenmachines en vijzels, had ik er genoeg van en heb ik gebruikt wat ik had (maar het was niet echt fijn genoeg). Ik zou het niemand aanraden, beter om gewoon even te bestellen, bijvoorbeeld hier. Op internet vond ik dat je ook maïsmeel zou kunnen gebruiken, maar daar zat bij mij ook bloem in. Je hebt echt bloem nodig zonder gluten, zodat de korst echt openbreekt in de oven.

Het recept voor de broodjes is trouwens wel een succes. Makkelijk om te maken en lekkere broodjes. Ik heb sesamolie toegevoegd, omdat dat authentiek schijnt te zijn. Ook heb ik de hoeveelheden voor de topping gehalveerd, omdat ik echt meer dan de helft over had. De oventemperatuur heb ik verhoogd, omdat mijn broodjes veel langer nodig hadden op 200°C.

Probeer ook eens volkorenbroodjes, bagels of pitabroodjes.

rijstebloem tijgerbrood tijgerbroodjes
Tijgerbroodjes
Moeilijkheid
Gemiddeld
Bereidingstijd
> 60 min.
Aantal
8 broodjes

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 600 gram wit broodmeel
  • 1 zakje (7 gram) gedroogde gist
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olie
  • 400 ml warm water

Voor de bovenkant

  • 75 ml warm water
  • 80 gram rijstebloem
  • 1/2 zakje (3,5 gram) gedroogde gist
  • 1 eetlepel bruine sesamolie
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/4 theelepel zout

Bereidingswijze & foto's

  1. Stop de ingrediënten voor het brooddeeg in je broodbakmachine op de deegstand. Als je het met de hand wilt maken, meng dan alle droge ingrediënten (strooi het zout niet op de gist) en voeg de olie en het water toe. Kneed in de machine voor 8 minuten of totdat je een soepel deeg hebt. Laat het deeg vervolgens 1 uur rijzen. Tijgerbroodjes - 001 Tijgerbroodjes - 002 Tijgerbroodjes - 009

  2. Meng de ingrediënten voor de bovenkant zodra het deeg staat te rijzen. Stop alles in een kom en klop met een garde door elkaar. Bedek met folie en laat rijzen. Tijgerbroodjes - 013 Tijgerbroodjes - 014

  3. Bedek twee bakplaten met bakpapier.

  4. Bestuif een werkblad met bloem en haal het deeg uit de kom. Verdeel in acht gelijke stukken en vorm ze tot ronde broodjes. Leg op elke bakplaat 4 broodjes (op ruime afstand van elkaar). Laat ze 15 – 20 minuten rijzen. Tijgerbroodjes - 016 Tijgerbroodjes - 017 Tijgerbroodjes - 019

  5. Klop het papje voor de bovenkant goed door elkaar. Gebruik dan een kwastje om de pasta (met de dikte van dikke room) over de broodjes heen te smeren. Wees voorzichtig, zodat je geen lucht uit de broodjes duwt. Laat de broodjes weer 15 – 20 minuten rijzen. Tijgerbroodjes - 021 Tijgerbroodjes - 022

  6. Verwarm de oven voor op 220°C (200°C als je een enthousiaste oven hebt). Zet een bakplaat in de oven en bak de broodjes 15 minuten. Draai de bakplaat na 10 minuten om, zodat ze gelijk bruinen. Laat de broodjes afkoelen op een rooster.

Tijgerbroodjes - 046

Er zijn nog geen reacties.

Reactie achterlaten